Els enemics de l'intestí

A més del càncer de còlon, hi ha malalties intestinals cròniques i molt molestes que resten qualitat de vida als afectats
1 Abril de 2012
Img salud listado 818

Els enemics de l'intestí

/imgs/20120401/salud1.jpg
Encara que és la malaltia més popular per la gravetat que representa, entre els enemics de la nostra salut intestinal no només figura el temut càncer de còlon, sinó altres afeccions cròniques i molt molestes que resten qualitat de vida als afectats. La necessitat d’anar corrent al vàter a causa d’un torçó, sofrir un incòmode restrenyiment o patir dolor abdominal, en són algunes.

Entre aquests trastorns figura la síndrome de l’intestí irritable (SII), que a afecta el 15% de la població i representa al voltant d’un 3% dels pacients atesos en atenció primària i un 25% en l’especialitzada de l’aparell digestiu; la malaltia inflamatòria intestinal (MII), que comprèn la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn, i que suposa més de 10 casos nous per 100.000 habitants i any; i el càncer de còlon, el segon tipus de càncer que més afecta els espanyols, per darrere del de pulmó i del qual cada any es diagnostiquen 60 casos per 100.000 habitants i any.

Els experts assenyalen que el nombre més gran de persones que pateixen aquestes malalties és degut al fet que cada vegada es diagnostiquen abans i millor. Mentrestant, els especialistes aconsellen aplicar el principi de precaució basat a seguir hàbits de vida saludables.

La missió de l’intestí

L’organisme humà consta de l’intestí prim, encarregat de digerir i absorbir els nutrients dels aliments, i del còlon o intestí gruixut, responsable d’absorbir l’aigua. Això significa que la missió fonamental de l’intestí és l’absorció.

L’intestí està poblat per la flora intestinal, que és el conjunt de microorganismes, en la majoria bacteris, que s’hi localitzen. S’estima que el cos humà podria albergar més de 1.000 classes de bacteris i que el nostre intestí podria estar colonitzat per 10 milions de bacteris. Aquests bacteris ens defensen de les infeccions, estimulen el sistema immune, fabriquen les vitamines B i K i ajuden a digerir i absorbir els nutrients, entre altres funcions.

/imgs/20120401/salud3.jpg
Les alteracions d’aquesta flora intestinal, amb la qual es neix però que canvia durant la vida per la dieta i el consum d’antibiòtics, s’han associat a desordres intestinals com el còlon irritable o la malaltia de Crohn, i en cadascun, la flora està alterada d’una manera diferent. Quan l’intestí no funciona bé, el símptoma fonamental que ho adverteix és el tipus de defecació (diarrea o restrenyiment), a més de dolor abdominal, inflor i també, de vegades, flatulència o meteorisme. A més, si hi ha una mala absorció de nutrients, es pot produir malnutrició, anèmia i ferro baix, entre altres conseqüències. I en el càncer de còlon, un altre signe delator és la presència de sang en els excrements.

Els puntals de la prevenció

La prevenció es basa en les pràctiques següents:

 • Evitar el restrenyiment mitjançant la dieta mediterrània, que inclogui fibra, present en fruites, aliments vegetals i integrals i cereals (sobretot el segó de blat).
 • No abusar dels laxants, ja que alteren la flora intestinal, són irritants i poden produir síndrome de l’intestí irritable (SII).
 • La dieta idònia és la mediterrània. Mentre que el 70%-80% del càncer colorectal es relaciona amb una dieta insana, en canvi, una alimentació com la dieta mediterrània, rica en fruita, verdura, amb pocs greixos i carn vermella podria ajudar a prevenir-lo, segons l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
 • Consumir líquids, ja que afavoreixen la hidratació, la progressió del bol alimentari i prevenen el restrenyiment.
 • Recórrer als prebiòtics i probiòtics. Com que l’intestí té una funció en l’autoimmunitat, si aquesta s’altera, els prebiòtics i probiòtics són essencials per a restaurar la flora intestinal. Els prebiòtics són substàncies que afavoreixen el creixement dels probiòtics, mentre que els probiòtics són aliments funcionals (sobretot lactis) que contenen microorganismes que arriben intactes a l’intestí, on s’allotgen i aporten beneficis per a la nostra salut. Així, els probiòtics són eficaços en la MII, ja que en milloren la malabsorció. Entre els probiòtics existents figuren els lactobacils i els bifidobacteris de diferents espècies.
 • La hidroteràpia del còlon és semblant a la neteja amb ènemes o amb preparats per via oral que netegen l’intestí. Es tracta d’un rentat profund de l’intestí gruixut amb aigua, que és introduïda i extreta amb una cànula, mitjançant un equip sofisticat, per tal de detoxificar-lo i eliminar-ne totes les toxines.
Com cal cuidar l'intestí
 1. /imgs/20120401/salud2.jpg
  Practicar exercici de manera regular, ja que millora la mobilitat intestinal.
 2. Mantenir una hidratació abundant per a ajudar al trànsit intestinal i a evacuar els excrements.
 3. Seguir la dieta mediterrània, amb un consum moderat de fibra.
 4. No convé abusar de la fibra, ja que una quantitat excessiva pot produir gasos, meteorisme i diarrea.
 5. Prendre iogurt per a reposar la flora intestinal.
 6. Controlar els medicaments que produeixen efectes secundaris, com la diarrea o el restrenyiment.
 7. Controlar l’estrès, que pot alterar la mobilitat i la flora intestinal i provocar els símptomes de la malaltia inflamatòria intestinal.
 8. Evitar el tabac i l’alcohol.

Font: Modesto Varas Lorenzo, especialista en aparell digestiu del Centre Mèdic Teknon i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de Barcelona.