Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aprimar-se i evitar la caiguda dels cabells: visitades un total de 125 farmàcies i parafarmàcies de 18 ciutats : Poca informació en la venda de productes per a aprimar-se i per a evitar la caiguda dels cabells

No sempre s'informa de la composició i dels possibles efectes adversos

/imgs/20120401/tema1.jpg
La nostra imatge ens preocupa. Mirar-nos al mirall i tractar de sentir-nos sempre més joves i guapos és un sentiment de plena actualitat. Per a aconseguir-ho, molts recorren a productes que en teoria pretenen millorar alguns d’aquests suposats defectes. La majoria de vegades són solucions de fàcil accés perquè es poden trobar en farmàcies i parafarmàcies.

EROSKI CONSUMER va voler comprovar la informació que s’ofereix i quin tipus d’articles es recomanen en aquests establiments davant de dues preocupacions clàssiques: aprimar-se i evitar la caiguda dels cabells. Entre febrer i març es van visitar un total de 125 farmàcies i parafarmàcies en 18 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. En cada establiment es van fer dues proves: d’una banda, una dona demanava un tractament per a perdre uns quilos amb rapidesa i, d’una altra, un home feia el mateix per frenar la caiguda dels cabells que notava des d’uns mesos enrere.

Com a conclusió, s’ha comprovat la facilitat amb què es pot accedir a diferents tractaments relacionats amb la caiguda dels cabells i la pèrdua de pes a les farmàcies i parafarmàcies. No obstant això, el personal d’aquests establiments no efectua un estudi global de la situació del client, una fet que ajuda a determinar exactament les causes que influeixen en els dos problemes. De manera que pot passar que el tractament no s’adeqüi al problema real del client i els resultats no es produeixin. Així, de vegades s’aconsellen tractaments dels quals no s’ofereix informació detallada: ni sobre la composició dels productes ni sobre els possibles efectes secundaris o les reaccions al.lèrgiques.

Perdre aquells quilets

/imgs/20120401/tema2.jpg
Les preocupacions pel pes tenen nom de dona. Segons un estudi elaborat per les societats per a l’estudi de l’obesitat (SEEDO) i d’endocrinologia i nutrició (SEEN), el 85% de les persones que es posen en mans d’un nutricionista per aprimar-se són dones. Baixar de pes quan la situació personal i l’estat de salut ho exigeixen és un bon objectiu. Quan es vol aprimar-se, el més encertat és anar a un metge especialista perquè efectuï un diagnòstic exacte del cas i en determini una solució. Però en les visites d’EROSKI CONSUMER a les 125 farmàcies i parafarmàcies, tan sols en un 12% dels establiments analitzats van preguntar a la dona que volia perdre uns quilos de manera ràpida si abans d’anar a la farmàcia o parafarmàcia havia visitat un metge (va ocórrer en tots els locals visitats a Còrdova) i només en un de cada tres casos van recomanar anar a la consulta d’un metge o dietista.

Portar una alimentació sana i fer exercici són les veritables solucions contra els quilos de més. Per això, EROSKI CONSUMER va voler saber si en les visites fetes es recomanaven una sèrie de pautes saludables: en més de la meitat de les visites van aconsellar practicar exercici a la setmana i en la majoria també van recomanar portar una dieta saludable i sense excessos.

Poca informació

EROSKI CONSUMER va comprovar l’escassa informació que les farmàcies i parafarmàcies recullen de l’usuari per a aconsellar-li un tractament. El personal d’aquests establiments ha d’assessorar i aconsellar en matèries relacionades amb la salut, proporcionant informació veraç, científica i avaluada de cada producte. Abans d’oferir un producte per a aprimar-se, almenys s’hauria de fer un diagnòstic correcte de la situació del client: avaluar el seu Índex de Massa Corporal (IMC), com a referència objectiva més utilitzada per a determinar on se situa el llindar del sobrepès i l’obesitat, i també preguntar els seus hàbits dietètics i de vida. Malgrat la teoria, en la pràctica es va comprovar que solament en un 7% de les visites efectuades s’interessaven per l’Índex de Massa Corporal (IMC) abans de recomanar un tractament, i en pràcticament cap no mesuraven ni pesaven la persona en qüestió: només es va fer en una farmàcia de Bilbao. Això sí, en vuit establiments (cinc farmàcies i tres parafarmàcies) de la Corunya, Granada, Logronyo, Múrcia, Valladolid i Vitòria comptaven amb els serveis d’una nutricionista que passava consulta una vegada per setmana, de pagament. Sobre els hàbits dietètics, només en un de cada tres casos preguntaven pel tipus d’aliments que menjava el suposat client i, en un de cada quatre, si picava entre hores o ingeria aliments rics en greixos. A més, només en una de cada set visites s’interessaven per la freqüència amb què menjava els diferents grups d’aliments i ingeria aigua. Finalment, en una de cada deu vegades preguntava si el suposat client prenia begudes ensucrades.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions