La higiene del gos, una rutina completa

La neteja del gos ha de ser una rutina a casa que inclogui els banys, el raspallat del pèl i les dents, i la neteja de les orelles i els ulls
1 Abril de 2012
Img mascotas listado

La higiene del gos, una rutina completa

/imgs/20120401/mascotas1.jpg
La bona higiene del gos assegura la seva salut i la de les persones amb qui conviu. A casa convé incorporar la neteja del gos com una part més de la rutina d’higiene de la resta de família. El bany, el raspallat i atendre la neteja de les dents o de les orelles de la mascota són parts fonamentals de la neteja d’un gos. Per aconseguir-ho, n’hi ha prou amb uns consells senzills.

El raspallat del gos: primer hàbit diari d’higiene

El raspallat del gos és el primer pas obligat per a la higiene adequada de la nostra mascota. Els passejos pel parc, els jocs i, fins i tot, les restes de contaminants que es troben en l’aire de la ciutat embruten el pèl de la mascota. Per això és important raspallar-lo cada dia, ja que no només s’elimina la brutícia del cos, sinó que s’enforteix el seu pelatge i es manté sana la pell i la base del pèl a causa de l’acció de les pues del raspall que exerceixen durant el raspallat un massatge beneficiós.

/imgs/20120401/mascotas2.jpg
La freqüència del pentinat pot variar en funció del tipus de pelatge: arrissat, llis, llarg o curt. De manera que un animal amb tendència a presentar nusos i embolics en el pèl pot necessitar, fins i tot, més d’un raspallat al dia.

Quan més aviat es comenci a raspallar el gos, abans acceptarà l’animal la higiene del pèl com una part dels seus hàbits quotidians, ja que el gos és un animal de costums. Fins i tot la rutina habitual del pentinat es pot convertir en una forma d’estrènyer la relació entre amo i mascota de manera positiva. Acompanyar la cura del pelatge amb carícies i paraules amables ajuda que se senti més còmode.

El bany

Un bany amb aigua i sabó completarà la higiene del pelatge i de la pell del nostre gos. Un gos de ciutat pot necessitar un bany al mes (si té el pèl llarg ) o un cada dos o tres mesos (si és de pelatge curt).

L’aigua de bany ha de respectar la temperatura corporal habitual del gos, que de mitjana és d’uns 39ºC , més de dos graus superior a la de les persones. Evitar el contacte directe del producte amb els ulls del gos és una altra precaució que s’ha de tenir en compte. Cal assegurar-se que no entri aigua a les orelles: uns taps de cotó a les orelles del gos és un truc molt efectiu.

Cada gos, el seu xampú

/imgs/20120401/mascotas3.jpg
S’han comercialitzat una àmplia varietat de productes apropiats per a banyar gossos (no serveixen els indicats per a les persones, ja que el PH de la nostra pell és diferent i poden danyar el gos). Abunden els xampús per a gossos amb pells molt sensibles, amb tendència a sofrir reaccions al.lèrgiques i també n’hi ha de personalitzats per a cada tipus de pèl: curt, llarg, arrissat, fosc o clar. És qüestió de triar el que s’adapti millor a les característiques del gos. El veterinari és la persona que millor pot recomanar el tipus de xampú segons el tipus de gos.

Fora el mal alè

Una higiene dental correcta és la millor manera de prevenir el mal alè del gos. A més, evita futures infeccions i altres malalties a la boca, com inflamacions de les genives, dificultats per a menjar o malalties més greus que poden afectar òrgans com el ronyó o el fetge. Una rutina d’higiene del gos que inclogui almenys dos raspallats de dents a la setmana evitarà bona part d’aquests problemes.

Ulls sense lleganyes

/imgs/20120401/mascotas4.jpg
No s’ha d’oblidar la neteja dels ulls quan es tracta de cuidar els hàbits d’higiene de la nostra mascota. L’aparició de les molestes i antiestètiques lleganyes és senzilla d’evitar: n’hi ha prou de fer servir sovint gases humitejades en sèrum fisiològic per a eliminar-les. D’aquesta manera, es prevenen possibles infeccions d’ulls, com la conjuntivitis.

Orelles sanes i netes

Les orelles del gos s’han de revisar almenys una vegada a la setmana en cas dels gossos d’orelles grans: els seus enormes pavellons bloquegen l’entrada d’aire a l’interior dels conductes auditius, i això dificulta que la brutícia surti arrossegada de manera natural pel corrent.

/imgs/20120401/mascotas5.jpg
En el cas del gos d’orelles curtes, n’hi ha prou de fer-ne la neteja dues vegades al mes. Una gasa enrotllada sobre el dit índex ajudarà en la realització d’aquesta tasca, que es pot completar amb ajuda de productes netejadors específics que eliminen la cera de les parets dels conductes auditius.

Gossos macos i sans

Els talls de pelatge habituals, especialment en els gossos de pèl llarg i fi o arrissat, amb tendència a crear nusos, són essencials. En l’actualitat hi ha multitud de salons de bellesa especialitzats en gossos i preparats per a fer aquesta tasca. D’altra banda, és important cuidar i retallar les ungles de l’animal, especialment en els gossos que no tendeixen a desgastar-les per si sols. El veterinari ajudarà en aquesta tasca quan faci les revisions rutinàries del gos.