Pinterest, el nou boom de la xarxa

Triomfa una nova generació de xarxes socials que tenen com a finalitat compartir i comentar imatges captades de la Xarxa
1 Juliol de 2012
Img internet listado 733

Pinterest, el nou boom de la xarxa

/imgs/20120701/internet1.jpg
Els últims mesos, diferents xarxes socials enfocades a compartir continguts publicats en altres pàgines web, i encapçalades pel servei Pinterest, s’han convertit en una de les principals tendències de l’any. Aquestes pàgines, amb un fort component visual, permeten seleccionar imatges, vídeos o productes, posar-los a la pàgina personal de l’usuari i comentar-los. En certa manera, són una evolució de plataformes de publicació ràpida de continguts com Tumblr o, si es vol, com un Facebook completament visual. La ràpida adopció d’aquestes noves xarxes socials per part dels usuaris ha motivat que plataformes tradicionals per a la publicació de fotografies com Flickr hagin renovat part del seu disseny web per fer-lo més visual.

Pinterest és la xarxa social de moda a Internet el 2012, gràcies al fort creixement que ha experimentat els últims mesos. Aquest servei, que es va posar en marxa el 2010, s’ha mantingut un any i mig en un perfil d’ús residual i no ha estat fins al final de l’any passat quan ha començat a guanyar en popularitat i visites. El seu secret resideix que proposa una nova manera de compartir continguts mitjançant la publicació i la navegació per imatges. És a dir, és una xarxa social orientada a la navegació visual de continguts.

Pinterest

A Pinterest, els usuaris es poden subscriure a diferents temàtiques i pujar imatges i fotografies trobades en altres pàgines web, amb un breu comentari. D’aquesta manera, poden organitzar fotos de receptes de cuina, arquitectura, moda o llocs. La pàgina principal s’actualitza de forma contínua amb les imatges que pugen els contactes de l’usuari. A més, aquesta xarxa social també possibilita trobar usuaris amb aficions i gustos similars.

Els usuaris de Pinterest disposen de categories diferents, semblants a un tauler d’anuncis, amb temes d’interès predefinits i amb l’opció d’afegir-n’hi de nous, editar-los o esborrar-los. Cadascun d’aquests murs o pissarres es pot actualitzar amb tota mena d’imatges, ja sigui per part de l’usuari o per part de tothom. A fi de facilitar la tasca de pujar continguts a Pinterest, aquesta xarxa social disposa de botons i accessos directes per als navegadors més populars, de tal manera que es poden publicar continguts sense necessitat d’entrar a la xarxa social.

Pinterest va tenir gairebé dotze milions d’usuaris el mes de gener passat, enfront del milió que va captar al juliol de 2011. Pel que fa al perfil dels usuaris, el 80% són dones, el 30% de les quals en edats compreses entre els 25 i els 34 anys.

Entre els reptes de Pinterest destaca el relacionat amb els drets d’autor, ja que l’ús que fan alguns usuaris quan republiquen fotografies amb copyright pot suposar una violació d’aquests en el cas d’alguns autors. Entre altres mesures, Pinterest ha incorporat un codi HTML per a les pàgines web que no desitgin que part dels seus continguts es republiquin en aquesta xarxa social.

Algunes alternatives a Pinterest

/imgs/20120701/internet2.jpg
Una alternativa a aquesta xarxa social és Clipboard. Aquesta plataforma serveix per a compartir diversos continguts i parts de diferents pàgines web, ja sigui un paràgraf de text, imatges publicades o vídeos. Aquesta plataforma es pot utilitzar per a guardar parts d’una web que permetin construir una història, com pot ser la cerca d’un lloc de vacances o la preparació d’una recepta de cuina. De moment, Clipboard només és accessible mitjançant invitació.

20blinks és un marcador visual que permet col.leccionar diferents objectes d’una web, com ara textos, vídeos, imatges o productes. D’aquesta manera, els usuaris poden crear col.leccions de productes de les seves marques preferides, pel.lícules, fotografies i qualsevol altra temàtica o hobby. El seu entorn gràfic és molt semblant a Pinterest, ja que cada col.lecció està representada a tall de tauler d’anuncis o pissarra.

Jux és una plataforma per a compartir imatges, textos, vídeos o productes trobats a Internet. Amb els objectes digitals guardats es poden crear històries o dossiers. Per fer-ho, Jux disposa d’un entorn gràfic molt visual que permet navegar per les diferents imatges en mode de presentació.

Fancy busca compartir imatges i agrupar-les segons els gustos dels usuaris. És similar a Pinterest. No obstant això, aquesta plataforma està més enfocada a la moda i a crear una llista de desitjos de productes de tota mena. D’aquesta manera, és possible localitzar quins productes són els més arxivats pels usuaris, de manera que serveixin com a recomanacions en la compra de productes.

Més simple d’utilitzar és FFFFOUND! Aquesta pàgina web funciona com un marcador d’imatges publicades a Internet. A més, una de les característiques principals de FFFFOUND! és l’opció de poder compartir les imatges amb altres usuaris, a més de trobar recomanacions d’imatges segons altres de similars publicades.