Javier Celaya, Assessor tecnològic editorial i fundador de la plataforma DosDoce

"El llibre de paper perdrà el seu pes rellevant en la societat"

1 julio de 2012
Img entrevista 2 listado

Què prefereix vostè, llibre electrònic o de paper?

El llibre electrònic.

Per què?

Per una raó molt específica: en aquest format disposo d’una oferta més gran de contingut relacionat amb els meus interessos. El llibre tècnic ha estat dels primers a obrir-se camí en la Xarxa. Jo llegeixo molt en anglès i busco molts continguts sobre la meva professió de consultor editorial. A més, viatjo molt i el llibre electrònic em permet transportar totes les meves necessitats culturals en un maletí: llibres, música, pel.lícules, revistes, diaris, etc.

Quins són els avantatges i els inconvenients de cada format?

El paper no deixa de ser una tecnologia que porta 500 anys amb nosaltres, i per alguna cosa serà: permet llegir de forma molt amable i sensorial. Però té grans inconvenients: pesa massa i ocupa espai a les prestatgeries d’unes cases cada vegada mes petites. Per contra, el llibre electrònic no pesa ni ocupa, et deixa personalitzar la lectura -permet augmentar el cos de lletra o el tipus de lletra, donar més brillantor a la pantalla o més contrast, etc.- i pots compartir notes sobre el que llegeixes amb gent que no coneixes, amb la qual cosa s’enriqueix l’experiència de lectura.

Es podria dir que ens trobem davant d’un salt tecnològic definitiu quant al suport per a la cultura?

Si, aquí ja no hi ha marxa enrere, Internet ha impactat en tots els nostres hàbits. Encara no ha arribat aquest canvi radical a la literatura, en relació amb el fet que encara repliquem el model de tota la vida, però és molt possible que els propers anys vegem l’anomenada “narrativa transmèdia”. Jo ja l’he vist als Estats Units, amb autors que treuen obres en digital per ser llegides només en pantalla, amb la qual cosa adapten la narrativa a una sèrie de condicionants, com ara textos més concisos, frases més curtes o introducció d’enllaços hipertextuals. Jo crec que arribarem a veure novel.les multimèdia.

Quant de temps li queda al llibre de paper?

El llibre de paper no desapareixerà, però sí que perdrà el pes rellevant en la societat. Als EUA, el 20% de les vendes ja són digitals.

Quines conseqüències en els hàbits de lectura té aquest canvi?

Per començar ja llegim a més velocitat però amb menys temps d’atenció; és el que s’anomena llegir en diagonal. Hi haurà molta voracitat per tenir i saber, però amb menys profunditat en els temes. Això és una cosa que els narradors hauran de tenir en compte a l’hora d’escriure. Un altre canvi és que ara som més socials, ens agrada compartir tot el que fem, fins i tot el que llegim; la lectura està deixant de ser alguna cosa íntima.

Es llegirà més o es llegirà menys en suport electrònic?

Jo no crec que el llibre digital hagi de fer que llegim més, almenys en principi. El 50% dels espanyols confessa que llegeix molt poc, segons el Gremi de Llibreters. Jo crec que els índexs seran semblants.

No es perdrà una manera de viure i de veure les coses?

Sí, sens dubte, sobretot per a unes generacions que ens hem educat sentimentalment en aquests llocs. Però tota revolució implica petites i grans tragèdies.

Ens dirigim cap a una cultura personal més lliure o més controlada amb els formats electrònics?

El llibre digital és una senda perillosa sens dubte. En la “llibreria de vell” escollies el teu llibre amb total llibertat i ara tens una pressió molt gran dels intermediaris culturals. Crec que a les generacions futures caldrà educar-les perquè no perdin la capacitat de decidir per elles mateixes, de tenir criteri i saber escollir.

Espanya sempre ha estat un país de pocs lectors; no sorprenen una mica les xifres que es manegen sobre la pirateria de llibres electrònics?

Jo veig en el problema de la pirateria una demanda de consum no atesa, en aquest cas la disponibilitat de títols. És cert que hi ha persones que acumulen centenars de llibres electrònics al seu disc dur que mai no llegiran. A Internet tots tenim una mena de síndrome de Diògenes, però es deu al fet que venim d’una societat en la qual ser algú era posseir alguna cosa, i passem a una altra que viu d'”accedir “a” i “compartir amb”. Quan s’atengui la demanda de llibres electrònics es frenarà la pirateria.