Camí de Sant Jaume, vacances en família

Els nens també poden recórrer el Camí amb garanties, han de marcar el ritme del grup i seguir una sèrie de recomanacions, com ara evitar les hores centrals del dia
1 Juliol de 2012
Img economia domestica 2 listado

Camí de Sant Jaume, vacances en família

/imgs/20120701/economia2-1.jpg
La peregrinació a Santiago té cada dia més adeptes. La pràctica d’exercici, el viatge a llocs desconeguts, la convivència amb persones d’altres països o el contacte amb la naturalesa, l’art i la cultura són alguns dels beneficis que aporta. Per què hem de privar els més petits de viure aquesta activitat plena que destapa la curiositat, afavoreix l’aprenentatge i la diversió d’infants i adults? Per això, cada any més famílies el recorren durant les vacances escolars. Ara bé, perquè la primera experiència sigui satisfactòria cal planificar el viatge amb antelació, encara que després calgui prendre decisions sobre la marxa, i atendre una sèrie de recomanacions. A EROSKI CONSUMER (https://caminodesantiago.consumer.es/) es facilita tota la informació sobre els diferents camins de Sant Jaume i tota la informació necessària que s’ha de tenir en compte abans d’iniciar aquesta aventura.

Documentació, entrenament i preparació de l’equip

 • /imgs/20120701/economia2-3.jpg
  La primera incursió dels petits de la família en el Camí no hauria de durar més d’una setmana. Moltes famílies opten per fer-ne només els últims 100 quilòmetres, ja que d’aquesta manera obtenen la Compostel.la, el document que acredita haver fet el peregrinatge. Cal tenir en compte que la Compostel.la només s’atorga als nens i nenes que hagin pres la Primera Comunió. I als nadons i infants molt petits que, de manera ocasional, utilitzen cotxes o cadires de passeig se’ls inclou en la Compostel.la dels pares, mentre que als més grans que encara no han combregat se’ls concedeix un certificat de benvinguda.
 • Amb la finalitat d’allotjar-se als albergs de peregrins i recollir la Compostel.la, és necessari portar la credencial, una carta de presentació que s’ha de segellar almenys una vegada per dia als albergs, esglésies o establiments que es visitin. Per a una família, en comptes d’esperar a aconseguir-la al lloc de partida, és recomanable portar-la des de casa. Es pot recollir a qualsevol província, en bisbats, catedrals, algunes esglésies i a l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume més propera.
 • Quan es peregrina en família no s’ha de deixar a l’atzar el lloc on dormir, perquè la incertesa davant la manca de lloc afecta els més petits i pot propiciar discussions. Al Camí hi ha albergs públics, parroquials, d’associacions i privats. Aquests últims permeten la reserva prèvia, i el més convenient és fer-la abans de partir. Es recomana establir un calendari d’etapes curtes, d’entre 10 i 15 quilòmetres, sobretot al principi, i augmentar la distància en els dies successius.
 • No s’ha d’oblidar l’entrenament previ d’infants i adults, encara que els fills practiquin esport amb assiduïtat. En primer lloc cal adquirir la motxilla sense oblidar-se de la funda per a la pluja i el calçat esportiu. Preparat ja l’equip, cal fer amb aquest, els mesos previs, caminades de diverses hores, que s’han d’incrementar a poc a poc en quantitat i intensitat.
 • En el moment d’escollir la mida de la motxilla cal tenir en compte que el més apropiat per a evitar lesions innecessàries és portar com a màxim el 10% del pes corporal. En cas que siguin nens molt petits, pot portar el seu equipatge un adult o recórrer als taxis que transporten la motxilla entre etapes.
 • No s’ha d’estrenar calçat durant el peregrinatge. Molts caminants fan servir sabatilles de tresc en comptes de botes perquè són més lleugeres, flexibles i a més la sola esmorteeix bé els impactes contra el terra i la càrrega de la motxilla.
 • És apropiat portar roba elaborada amb un teixit transpirable, a més d’incloure roba d’abric i impermeable per a l’aigua i el sac de dormir. A l’estiu, és suficient un de lleuger que tingui una temperatura de confort de 15-20 graus.
Evitar contratemps i lesions durant el recorregut
 • /imgs/20120701/economia2-2.jpg
  La moderació en l’esforç i l’adaptació a la distància són clau per a no abandonar abans d’hora.
 • Contra la radiació solar, convé portar una visera o una gorra que cobreixi tot el cap, vestir colors clars i aplicar-se crema de protecció en totes les zones exposades de la pell.
 • Els nens de menys edat han de ser els qui marquin el ritme de l’etapa, mai els adults.
 • Els joves aventurers són més propensos a patir cops de calor. Amb altes temperatures no han de caminar en les hores centrals del dia. A més, cal tenir una cura especial amb els petits que prenguin medicaments, especialment antihistamínics contra les al.lèrgies, perquè disminueixen la sudoració i augmenten encara més el risc de patir la temuda insolació. Un mal de cap, pell seca, certa debilitat, marejos o enrampades són alguns dels símptomes que dóna. Convé hidratar-se amb aigua i fruita i no abusar de les begudes isotòniques.
 • Al camí de Sant Jaume es cuida poc l’alimentació saludable i això té efectes negatius, ja que l’excés d’aliments grassos i ensucrats alenteixen la recuperació de l’esforç i poden agreujar les lesions.
 • Després de cada etapa, cal prendre una dutxa amb aigua freda per a activar la circulació. Arribar molt cansat no afavoreix el son i es necessita energia per a descansar bé.

Fonts: Marisa Martínez Zazo, metgessa esportiva i Ainara Asurmendi, fisioterapeuta