Jeroni Boixareu, Vicepresident del Gremi de Llibreters de Catalunya

"La gent està disposada a pagar fins a tres vegades més per un objecte físic que per un altre de virtual"

1 julio de 2012
Img entrevista listado 803

Com enfoquen la transició al món digital els llibreters?

En general, estem en un moment difícil, conscients que ens hem d’adaptar als nous formats, però també amb molta incertesa sobre el futur. Sabem que el llibre electrònic és una bona part del futur del sector, però de moment la facturació no és significativa com per fer-ne una aposta radical. El 2010 va ser només un 2% de la facturació total del sector i per als anys vinents esperem que estigui entre el 3% i el 5%. És un format que creix fort, però no tant com perquè donem un cop de timó al model de negoci. El que no diuen els defensors digitals és que els costos que implica un servidor, una pàgina web, uns sistemes anticòpia, etc., són gairebé tan alts com el lloguer d’un local.

Es mantenen les vendes de llibres al país?

No, en aquests moments baixen, però per la crisi.

Han apreciat un descens més gran del paper respecte del llibre digital?

Hi ha una reculada del paper i un augment de les vendes del format electrònic, però encara no són quantitats significatives. Als Estats Units sí que s’ha consolidat el llibre digital amb percentatges de facturació de fins al 20% en alguns casos, però aquí encara és aviat. Malgrat això, és una pista de la situació cap a on anem.

Cada dia desapareixen més llibreries al centre de les ciutats. És degut a Internet o al fet que vivim massa de pressa?

El meu pare sempre deia que en aquesta illa abans hi havia vuit llibreries i una cafeteria. Avui hi ha una llibreria i vuit cafeteries. Vivim amb pressa i això es nota en els nostres hàbits de lectura.

Què fa que un lector opti per un llibre en paper enfront d’un altre de digital?

L’experiència d’usuari em sembla totalment diferent en un format i en l’altre. D’altra banda, està demostrat que la lectura en paper és molt més còmoda i més concentrada. Alguns estudis d’universitats escandinaves ens diuen que els continguts en paper s’assimilen millor que en pantalla, perquè hi ha menys elements que ens distreuen i forcem menys la vista. D’altra banda, el que proporciona el paper no ho dóna una pantalla, la sensació d’una cultura sensorial, que entra pels sentits, s’olora, es toca, etc.

Canviarà llavors la forma d’entendre la cultura?

En el paper tens la sensació de posseir i en el llibre digital, d’accedir. No és el mateix i es tradueix que -és una dada quantificada-, la gent està disposada a pagar fins tres vegades més per un objecte físic que per un altre de virtual. El contingut és el mateix, però el nostre cervell creu que el virtual val menys.

És a dir, es valora menys la cultura en el format digital.

Jo no diria que es valora menys pel que fa a la cultura, però sí com a objecte, com a creació que té un propietari, un autor. L’obra en format digital ens fa la sensació que no té un origen predefinit i acabem per no entendre la raó per la qual hem de pagar per una cosa incorpòria. Però hi ha un autor al darrere, un creador. La virtualitat, al meu parer, fomenta la pirateria digital mentre que ens fa pensar que l’obra no mereix el seu preu.

Alguna altra motivació hi deu haver quan molta gent es queixa que els llibres en paper tenen un IVA reduït del 4% i, en canvi, els electrònics continuen en el 18%…

En el tema dels impostos sobre objectes culturals dono la raó als nostres clients. Al meu parer, com més baix sigui l’impost millor, ja que els objectes culturals aporten valors afegits importants a la nostra societat. Ara bé, deixi’m que li faci una observació: l’impost del llibre en paper es queda a Espanya, però l’IVA dels llibres que ven Amazon se’n va a Luxemburg…

Veurem desaparèixer l’edició en paper i, amb això, l’ofici de llibreter?

El mercat de llibreria es reduirà molt. Per als grans serà menys difícil, però els mitjans i petits ens hauríem d’unir en una mateixa plataforma i competir amb Amazon, Google o Apple… No obstant això, vull ressaltar una xifra interessant: en aquelles zones dels Estats Units on més llibreries físiques van desaparèixer, les vendes de llibres digitals van descendir de manera dràstica. El fet de no veure al carrer els llibres en paper va inhibir l’impuls de compra. Potser veurem un model mixt, amb llibreries físiques i l’opció de comprar a la xarxa.