Kindle, com funciona?

Per mitjà d'uns consells senzills, qualsevol persona pot fer servir el dispositiu de lectura de llibres electrònics d'Amazon
1 Abril de 2013
Img internet listado 795

Kindle, com funciona?

/imgs/20130401/internet1.jpg
La botiga en línia Amazon, present a Espanya des de setembre de 2011, comercialitza diferents lectors de llibres electrònics sota la denominació Kindle, tant des de la seva plataforma com des d’alguns distribuïdors. Aquests dispositius tenen una gran acceptació per part dels usuaris, però com més complet és el model, més difícil es fa familiaritzar-se amb l’ús.

Diferents models, diferents preus

A hores d’ara, Amazon té a la venda a Espanya cinc models diferents orientats a la lectura de llibres en format digital. Tres dispositius són llibres electrònics amb pantalles de sis polzades i que utilitzen tinta electrònica. El model més bàsic és l’Amazon Kindle, que disposa de connectivitat Wi-Fi i un té un preu de 79 euros.

Amazon també comercialitza Amazon Kindle Paperwhite, amb la mateixa mida de pantalla que l’Amazon Kindle, però que incorpora una pantalla tàctil amb llum integrada, que permet utilitzar-lo en condicions de poca lluminositat. Aquest model està disponible en dues versions, amb connectivitat solament Wi-Fi o bé Wi-Fi i 3G. El preu oscil.la entre els 129 i 189 euros, depenent del model seleccionat.

Els altres dos dispositius són tauletes basades en una modificació del sistema operatiu Android. Són els Kindle Fire HD i Kindle Fire, amb un cost d’entre 159 i 269 euros, segons l’espai d’emmagatzemament seleccionat i si inclou publicitat o no: és a dir, Amazon ofereix aquests productes amb un import més barat si l’usuari accepta rebre impactes publicitaris en l’estalvi de pantalla i en la part inferior de la pantalla d’inici.

La millor elecció

En el moment de determinar quin tipus de model volem adquirir dels cinc comercialitzats per Amazon, és important saber amb exactitud l’ús habitual que li donarem. Si el propòsit principal és el de llegir llibres en format digital, tant en exteriors com en interiors, el millor consell és decantar-se pel model més bàsic d’Amazon Kindle. És un dispositiu lleuger i que compleix aquesta funció amb agilitat.

  • L’Amazon Kindle Paperwhite està recomanat per a usuaris que vulguin llegir en qualsevol ambient i situació, sense haver de preocupar-se de necessitar una il.luminació externa en cas de poca llum.

  • L’elecció del model 3G està indicada per a persones que vulguin fer compres instantànies de llibres des de la botiga d’Amazon sense la necessitat d’una xarxa Wi-Fi a prop.

  • D’altra banda, els models de tauleta d’Amazon estan dissenyats per a usuaris que facin un ús multimèdia del dispositiu i que al mateix temps tinguin accés a la botiga de llibres electrònics i altres continguts digitals d’Amazon, com ara música o pel.lícules.

Com es registra un Kindle?

Durant el procés de compra del lector a la pàgina web d’Amazon, la botiga permet seleccionar si el dispositiu enviat estarà registrat en el compte d’Amazon de la persona que l’adquireix, o si és per a regalar a una tercera persona. D’aquesta manera, el Kindle es pot enviar preconfigurat amb el compte de l’usuari o sense registrar.

El registre és necessari per a descarregar qualsevol contingut que es compri a la botiga Kindle. De tota manera, aquesta configuració es pot gestionar de forma senzilla des d’un lector d’Amazon, mitjançant l’accés al menú de “Configuració i Registre”.

De quina manera configuro un lector Amazon Kindle?

Quan encenem el dispositiu per primera vegada amb el botó situat a la part inferior, el lector mostra una pantalla de benvinguda i una sèrie de passos per seleccionar una connexió Wi-Fi i també per seleccionar l’idioma en què l’usuari vol que es comuniqui el Kindle.

Com es gestiona un Kindle?

/imgs/20130401/internet2.jpg
La gestió d’un lector de llibres Kindle associat a un compte d’usuari registrat d’Amazon es fa a través de la pàgina web d’Amazon. Dins de les opcions del compte, hi ha una opció denominada “Gestionar el meu Kindle” que permet efectuar diverses accions, com ara veure tot el contingut de llibres i documents disponibles a la biblioteca de l’usuari, transferir de nou el contingut o descarregar i transferir a través d’USB en lloc de via Wi-Fi. També permet esborrar el marcador de l’última pàgina llegida o eliminar un llibre de la biblioteca.

Aquesta opció de menú també serveix per a gestionar els dispositius Kindle registrats sota el compte de l’usuari, i també per a les aplicacions de lectura gratuïtes disponibles per a altres sistemes operatius, com iOS o Android. De la mateixa manera, es poden sincronitzar els dispositius Kindle i les aplicacions de lectura Kindle per mantenir el seguiment de marcadors, notes i subratllats dels llibres.

Cal tenir en compte que hi ha aplicacions Kindle per a iPad que permeten llegir llibres comprats a la botiga d’Amazon. I el mateix passa amb diverses tauletes basades en Android.

Formats

Avui dia, els lectors Kindle suporten el format propietari d’Amazon denominat AZW; també els MOBI (sense protecció anticòpia), TXT, PDF i PRC. Fins i tot admet la lectura de documents en format HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG i BMP, convertits de forma automàtica mitjançant el servei d’enviament de documents personals al dispositiu.

Els llibres electrònics comprats per mitjà de la botiga d’Amazon Kindle s’envien al dispositiu en format AZW, que inclou protecció anticòpia (DRM). És a dir, Amazon controla l’ús dels llibres adquirits i només en permet l’ús als seus dispositius o en aplicacions Kindle. És important destacar que la compra d’un llibre a Kindle no en comporta l’adquisició, sinó una llicència d’ús d’acord amb les condicions marcades per Amazon.

És possible llegir llibres electrònics adquirits en altres botigues?

Les principals botigues de llibres electrònics disposen dels propis sistemes DRM. Per tant, les compres fetes en aquestes botigues presenten els llibres en formats que són incompatibles amb el format propietari d’Amazon.

L’única opció possible és utilitzar un convertidor independent per convertir llibres electrònics entre diferents formats i, al mateix temps, eliminar les proteccions anticòpia incorporades. Un procés tortuós però ben documentat mitjançant nombrosos tutorials disponibles a Internet.

Quina aplicació independent puc fer servir per gestionar un lector Kindle?

Una recomanació per a la gestió d’un dispositiu Kindle és l’ús de l’aplicació independent Calibre, disponible de forma gratuïta per als sistemes operatius principals. Aquest programa està orientat a la gestió de diferents tipus de lectors de llibres electrònics.