Estalvi caní

La planificació de les despeses i estar atent a les ofertes a les clíniques veterinàries permet reduir el desemborsament de diners amb una mascota a casa
1 Abril de 2013
Img mascotas listado

Estalvi caní

/imgs/20130401/perros1.jpg
La crisi econòmica actual fa que arribar a fi de mes sigui un miracle per al 12,7% de les famílies a Espanya, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), incloses les que conviuen amb un gos. L’escassetat econòmica també perjudica les mascotes, ja que molts amos tenen dificultats per pagar les consultes veterinàries o per adquirir aliments de bona qualitat. A més, darrere del 27% dels abandons de gossos i gats a Espanya hi ha raons econòmiques, segons un estudi de la Fundació Affinity. Per sort, reduir les despeses del gos sense descurar-ne les atencions ni la salut és possible. A continuació es descriuen una sèrie de passos per a aconseguir-ho.

 • Planificar les despeses del gos. L’ingrés mitjà d’un espanyol va ser de 9.321 euros el 2012, segons les dades de l’INE. En alguns casos, la retribució va ser fins i tot inferior. Aquest pressupost reduït implica haver d'”estirar” els diners. I sobretot, planificar les despeses del gos amb deteniment: conèixer el que es paga és la primera pauta per a equilibrar els comptes a casa. Per això, el primer que s’ha de fer és elaborar un full de despeses de la mascota. Aquest ha d’incloure les vacunes, la despesa en aliments, les revisions veterinàries, les sessions de perruqueria i altres desemborsaments fixos. La informació es pot ordenar per mesos i per conceptes. Per fer aquesta tasca amb precisió resulta molt útil fer servir un senzill full de càlcul Excel o, fins i tot, un quadern de paper.

 • Organitzar les visites veterinàries. L’atenció veterinària d’un gos implica una despesa mitjana de 200 euros a l’any, segons el Col.legi Oficial de Veterinaris de Madrid. Aquesta factura inclou les vacunes, les revisions de la mascota, les neteges bucals i les cures mèdiques inesperades en cas d’accidents o malalties. ¿És possible estalviar en les despeses veterinàries sense comprometre la salut de la mascota? Els experts afirmen que sí. Cal distribuir les visites al veterinari amb seny. Els veterinaris recomanen que el gos els visiti dues vegades a l’any. Per estalviar, cal fer coincidir les revisions amb les cites per a les vacunes i les desparasitacions. D’aquesta manera, s’evita pagar per consultes innecessàries. Encara que pugui semblar paradoxal, una altra premissa per a reduir les despeses del gos és no saltar-se les revisions veterinàries. Aquestes revisions mèdiques impliquen una inversió immediata, però prevenen malalties que podrien ocasionar despeses més grans en el futur.

 • /imgs/20130401/perros2.jpg
  Ofertes al veterinari per a gossos. Les tarifes planes no són exclusives de les connexions a Internet. Molts veterinaris també permeten pagar una quantitat mensual fixa que sufragui diferents serveis durant aquest període. El preu d’aquestes tarifes planes voregen els 20 euros al mes i inclouen diverses prestacions: des de revisions, vacunes o neteges, fins a urgències veterinàries. El preu es pot apujar si l’animal té una malaltia crònica o és ancià. Un altre descompte cada vegada més freqüent a les clíniques és el de família nombrosa animal. Un propietari s’hi pot acollir quan conviu amb tres mascotes (o més) a casa. En aquest cas, les ofertes poden incloure una rebaixa del preu de les consultes i descomptes per comprar aliments i accessoris canins. El més apropiat és preguntar al centre al que se solgui acudir, perquè les tarifes varien segons la clínica i els serveis que ofereixen.

 • Descomptes en el menjar del gos. Pinsos, llaunes, llaminadures per al gos… Cada any es venen a Espanya 284.199 tones d’aliments per a gossos, segons l’Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia. El preu d’un aliment de gamma alta per a gossos oscil.la entre els sis i set euros el quilo, en funció de les marques. Convé no reduir la qualitat del menjar de la mascota, però sí que es pot pagar menys per adquirir quantitats més grans: si es tria un sac de 15 o 20 quilos, el preu se sol retallar gairebé a la meitat. Una altra manera d’estalviar en el menjar del gos, sense retallar la qualitat del producte, és fer la compra per Internet. Aquesta opció permet comparar preus i optar per ofertes interessants, només vàlides en línia.

 • Triar accessoris duradors per al gos. Abans d’adquirir un accessori nou per a la mascota convé pensar a llarg termini. Si un cadell necessita un llit cal saber que l’animal creixerà. Si s’adquireix un matalasset petit per a un cadell caldrà repetir la compra una vegada que el gos creixi. Millor és triar-ne un de gran des del començament.

 • /imgs/20130401/perros3.jpg
  Roba d’abric per al gos feta a casa. Abrics contra el fred, impermeables canins per a la pluja… Moltes d’aquestes peces per al gos es poden fabricar a casa, de manera senzilla i molt econòmica. Una opció còmoda és reutilitzar peces en desús de la família (impermeables, jerseis o samarretes) i adaptar-les per a la mascota.

 • Joguines casolanes per a animals. Un gos necessita joguines per mantenir la ment ocupada. Amb tot, molts divertiments i accessoris de la mascota es poden fabricar a casa, de franc o per molt pocs diners. Els passejos per la muntanya i alguns jocs a l’aire lliure o a casa també exerciten la intel.ligència i les relacions socials del gos sense gastar.

 • Familiars per tenir cura del gos. Viatges, jornades llargues de treball… Els cuidadors poden ser necessaris per a atendre el gos en moments puntuals. Una manera d’estalviar, sense haver de contractar un professional, és recórrer a la xarxa social -família i amics- amb la finalitat d’atendre les mascotes durant les absències forçades.

 • Evitar destrosses a casa. Els cadells poden destrossar sabates, plantes i mobles a casa. Aquests desastres impliquen una despesa extra. Tanmateix, aquestes partides de diners es poden evitar amb educació. Un professional caní cobrarà les lliçons del gos, però la despesa pot resultar una inversió.