David Román, President de la Unió de Vegetarians d'Espanya (UVE)

"La dieta vegetariana, si és variada i completa, és vàlida per a totes les etapes de la vida"

1 abril de 2013
Img entrevista 2 listado

Hi ha més d’una raó per ser vegetarià?

Sí. La cerca d’una alimentació saludable n’és una, però no l’única, ja que no totes les persones es fan vegetarianes pels avantatges nutricionals que comporta. Algunes ho fan per ètica, per motius mediambientals o per una suma d’aquests factors. En qualsevol cas, els nutricionistes i els experts en medicina i salut assenyalen que la dieta vegetariana pot aportar una sèrie d’avantatges per a l’organisme. Els seus beneficis s’han demostrat en diversos estudis.

I com es combinen els diferents vessants en una mateixa associació?

En la VE hi ha diferents punts de vista. Algunes persones són més estrictes que d’altres. N’hi ha que admeten la ingesta de lactis i ous, d’altres que exclouen tots els aliments d’origen animal de la dieta i, també, els qui prescindeixen de tots els productes que procedeixin d’animals, encara que no siguin per a l’alimentació. Per això, l’important per a nosaltres és centrar-nos en allò que tenim en comú, a promoure la unió i el respecte, encara que tinguem postures diferents.

Hi ha prejudicis sobre les persones vegetarianes?

Potser l’estereotip més habitual és el de l'”ecologista hippie”, però crec que en la societat espanyola ja s’ha superat. És cert que fa quinze o vint anys sí que es podia trobar aquest perfil, però en l’actualitat els vegetarians no responem a aquesta imatge, sinó a persones amb formació universitària i un nivell socioeconòmic mitjà-alt. En el col.lectiu vegetarià és més fàcil trobar gent que cuida la seva salut i el seu benestar, o que està compromesa amb causes socials i ètiques, que no un “hippie”. La noció del personatge alternatiu s’ha quedat com alguna cosa anecdòtica avui dia.

La societat acompanya aquest canvi?

La societat ha evolucionat amb els anys. Fa una dècada ningú no sabia què significava la paraula “vegà”. Ara ja no és alguna cosa estranya, sinó una opció més entre moltes altres. Per fortuna, cada vegada hi ha més llocs on es poden menjar menús vegetarians. Tot i que el camí encara és llarg, als avions, als restaurants i a les grans ciutats pots demanar plats únicament vegetals sense passar per la vergonya que et mirin amb estranyesa.

Quins aspectes cal millorar encara?

D’una banda, la normalització social del vegetarianisme. D’una altra, els prejudicis nutricionals. Encara hi ha persones que perceben que la dieta vegetariana és incompleta, o que pot ocasionar problemes. Aquest és un prejudici molt arrelat que es tradueix també en la inseguretat dels qui s’inicien en els hàbits vegetarians. Una de les comeses de la nostra associació és resoldre aquests dubtes, oferir suport i informació sobre aquest tema.

Les reticències es basen en el fet que aquesta dieta suprimeix un grup d’aliments.

Sí, però aquesta idea es basa en el fet que la carn és imprescindible per a nosaltres, i això és un mite. És més propi del cos humà alimentar-se de vegetals que no fer-ho a base de carn i greixos saturats d’origen animal. Està demostrat que amb una dieta variada d’aliments vegetals, l’alimentació pot ser completa i, fins i tot, més saludable.

Qualsevol persona pot ser vegetariana?

Nosaltres considerem que sí, que el cos humà és perfectament apte per a això. En algun moment ha circulat la teoria que alguns grups sanguinis no toleren bé una dieta exempta de carn, però aquestes són posicions que no estan demostrades ni avalades científicament. No existeix un estudi rigorós que ens digui que hi ha persones que necessiten menjar carn. En canvi, el que ens diuen els nutricionistes és que la dieta vegetariana és vàlida per a qualsevol etapa de la vida.

També per als nens?

Per descomptat. Òbviament, cal fer un seguiment més proper i detallat de l’alimentació i reforçar alguns punts que podrien quedar en l’aire. El paper del pediatre és fonamental i, si veiem que hi ha algun problema de creixement, cal revisar-ho. Som molts els pares amb fills que han crescut i creixen bé amb una dieta 100% vegetariana, sense lactis ni ous.

Hi ha algun aliment que subratllaria de més interès per al col.lectiu vegetarià?

La soia, que també té gran acceptació en la població en general. És un aliment ric en proteïnes i, sobretot, és molt versàtil. Aporta varietat en una taula vegetariana, cosa que resulta de gran ajuda quan hi ha nens. Amb la soia es produeixen molts substituts de productes carnis, com ara salsitxes o hamburgueses, i també és molt consumida per persones amb intolerància a la lactosa. No obstant això, més que no buscar un aliment especial o “miraculós”, l’important és el conjunt de la dieta. Perquè l’alimentació sigui equilibrada i saludable, la dieta vegetariana ha de ser variada, basada en aliments frescos, integrals, fruites, verdures, llegums i fruites seques.