Guia per a principiants: com funciona Pinterest

Els usos de Pinterest per a classificar i desar imatges són diversos, encara que destaquen els d'organitzar receptes de cuina, viatges i altres usos més comercials
1 Gener de 2013
Img internet listado 771

Guia per a principiants: com funciona Pinterest

/imgs/20130101/internet2.jpg
Pinterest és una xarxa social llançada al març de 2010 per compartir imatges i llocs web de forma visual. No obstant això, ha estat al darrer any quan ha aconseguit una rellevància més gran. Tot i la seva estructura senzilla, aquesta plataforma té algunes condicions particulars d’ús que s’expliquen en aquest article.

De què tracta aquesta xarxa social?

Pinterest es diferencia d’altres xarxes socials pel fet que és orientada a compartir informació de forma visual. El seu nom és la unió de les paraules angleses “Pin” i “Interest”, una cosa així com ‘assenyalar l’interessant’. Aquesta plataforma permet desar i compartir en diferents carpetes gràfiques totes les imatges o vídeos favorits dels usuaris que hagin trobat a Internet o bé que estiguin emmagatzemades al seu disc dur. L’acció de compartir l’anominen “pin”.

Els usuaris disposen de carpetes classificades en temes concretes, com ara decoració, ginys, receptes de cuina o fotografies de viatge. Així, aquesta xarxa social pot servir com a font d’inspiració o per a descobrir un nou contingut o temes de forma molt visual.

Per a què es pot utilitzar Pinterest?

Els usos de Pinterest per a classificar i desar imatges són diversos. Avui dia són molts els usuaris que l’utilitzen per organitzar les seves aficions (receptes de cuina, viatges, etc.), i no poques empreses el fan servir per promoure els seus productes a la venda en un canal molt més visual que les seves pròpies pàgines. Gràcies a Pinterest és possible navegar per continguts temàtics diferenciats i descobrir nous elements d’interès per a l’usuari.

Com ens donem d’alta a Pinterest?

Des de fa uns mesos, Pinterest està obert a tots els usuaris. Per donar-s’hi d’alta cal disposar d’un compte de correu electrònic o bé utilitzar el d’usuari a Facebook o Twitter -si se’n té- per validar-se en el servei i, alhora, integrar el compte de Pinterest amb aquestes plataformes, de manera que es comuniquin quan hi ha novetats. En la part superior de la pàgina hi ha un enllaç per seleccionar “Espanyol” com l’idioma per defecte, si es vol.

Durant el procés d’alta, Pinterest mostra una sèrie de fotografies perquè l’usuari seleccioni les que millor representin els seus gustos i interessos. Així, aquesta xarxa social mostrarà contingut relacionat amb la pàgina d’inici de l’usuari. També es poden afegir usuaris o contactes de Pinterest per accedir a les seves últimes actualitzacions.

Quina és la millor manera d’utilitzar Pinterest?

/imgs/20130101/internet1.jpg
La millor manera de començar a utilitzar Pinterest és afegir un botó anomenat “Pin it” a la barra de marcadors del navegador de l’usuari. Tan sols cal arrossegar el botó des d’aquesta pàgina a la barra.

Amb aquesta acció, ja es pot utilitzar Pinterest des del navegador sense necessitat d’accedir a la pàgina. Durant la navegació per Internet, cada vegada que els usuaris vegin una imatge interessant poden desar-la i compartir-la només fent clic al botó “Pin it” del navegador. Així se’n simplifica l’ús de manera habitual.

Com s’organitza Pinterest?

Cada imatge afegida a Pinterest es considera un “pin” i cada “pin” que s’incorpora disposa d’un enllaç directe al lloc web d’on prové, de manera que els usuaris poden accedir al lloc original de qualsevol imatge fent clic sobre aquesta.

Aquesta xarxa social també permet fer “pin” als taulers d’altres persones. Aquesta acció s’anomena “repinejar” o fer “repin”. Així mateix, hi ha l’opció de marcar com “m’agrada” una imatge de Pinterest. Aquesta acció no inclou la imatge als taulers de l’usuari com “repin”, sinó que només la marca com a favorita. D’altra banda, Pinterest disposa de diferents opcions de privadesa per indicar quines persones poden fer “repin” en les seves imatges. També hi ha la possibilitat d’ocultar el perfil de l’usuari als cercadors.

Les carpetes per a classificar el contingut desat i compartit s’anomenen “pinboards” o “taulers”, i poden ser editades pels usuaris per afegir o eliminar les que cregui convenient. Per defecte, Pinterest afegeix una sèrie de “pinboards” per facilitar la tasca de classificació inicial.

Quines opcions ofereix cada “pin”?

Cada vegada que es desa una imatge a Pinterest és necessari afegir-hi alguna informació bàsica, com ara la descripció de la imatge, i seleccionar el tauler on la volem desar o bé crear-ne un de nou.

Pinterest permet compartir la imatge en altres xarxes socials com Facebook o Twitter. Una vegada publicat, també es pot editar el “pin” per afegir-hi informació o canviar-ne la classificació en un tauler determinat. En el cas que la imatge desada sigui un producte a la venda, és possible indicar el preu en la descripció posant-hi al davant la icona de la moneda.

Hi ha aplicacions mòbils i altres recursos per a Pinterest?

Pinterest disposa d’aplicacions oficials tant per a dispositius mòbils basats en iOS com en Android. D’aquesta manera, es pot utilitzar Pinterest de forma directa des d’un telèfon mòbil o la tauleta amb aquests sistemes operatius. Els usuaris de pàgines personals i blocs també disposen de botons i elements gràfics mitjançant un codi HTML per col.locar-los a les seves pàgines.