Anant jo calent...

Si s'utilitza la calefacció de manera eficient i s'aïlla l'habitatge de forma correcta, és possible reduir la despesa en calefacció d'un habitatge
1 Gener de 2013
Img economia domestica listado 159

Anant jo calent...

/imgs/20130101/calefaccion1.jpg
Les baixes temperatures diürnes i nocturnes que, durant mesos, pateix gran part del país conviden a reflexionar sobre com estalviar en la factura de l’electricitat, ja que aquest cinquè any de crisi, amb l’encariment de subministraments clau a les llars, l’hivern pot ser més dur. Per a evitar que el fred es faci l’amo dels habitatges i, alhora, estalviar diners en calefacció, és necessari utilitzar els recursos de manera eficaç i servir-se de remeis tradicionals als quals ja es recorria fa molts anys.

Calefacció

No tots els ciutadans tenen la possibilitat d’estalviar baixant el termòstat. A les grans comunitats de veïns, en què tothom paga el mateix, per molt que un dels residents redueixi els graus del seu habitatge abonarà la mateixa quantitat. Això sí, si tots es posen d’acord en la reunió de propietaris per posar menys hores la calefacció, es reduirà la factura.

Per als que sí que tinguin l’opció de consumir menys amb la calefacció individual -o col.lectiva de pagament per separat-, hi ha una sèrie de consells que els poden ser d’ajuda per combatre el fred sense arruïnar-se.

 • La casa, a 20 graus. És la temperatura que recomana l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) amb la finalitat de mantenir-se confortable a l’habitatge durant el dia i no malgastar diners. Per cada grau de més, la despesa en calefacció augmenta un 7%. Al llarg de la nit, com que estem protegits amb cobrellits i flassades, la temperatura pot baixar a 15 o 17 graus. Durant aquest temps pot estar apagada i encendre’s de matí.
 • Col·locar termòstats programables. Si la casa és buida durant moltes hores o els amos en passen uns dies fora, convé col·locar aquest tipus de reguladors. Es poden deixar programats perquè durant les hores en què l’habitatge sigui buit, la temperatura es mantingui a 15 graus i la resta del temps pugi a 20 graus. Així s’estalvia entre un 8% i un 13% d’energia.
 • No tapar els radiadors. Sovint, els aparells de calefacció enlletgeixen l’habitatge i es tapen; altres vegades s’hi col·loquen objectes o mobiliari al davant; i moltes altres serveixen d’estufes per a escalfar-hi la roba mullada o humida. Això fa que la calor no es distribueixi de forma adequada i sigui necessari gastar més diners per a pujar la temperatura de l’estança.

Aïllar l’habitatge

/imgs/20130101/calefaccion2.jpg
A través de les finestres, encara que estiguin tancades, es perd molta calor, sobretot si porten vidres simples. Per això, quan es faci una reforma, és important col·locar vidres dobles o dobles finestres i tancaments amb pont tèrmic. Però com que no sempre és possible desemborsar una gran quantitat de diners, hi ha altres maneres d’evitar que la calor s’escapi.

 • Tancar les persianes quan comença a fer-se fosc. D’aquesta manera, la calor es manté més temps a l’habitatge quan baixen les temperatures exteriors. Les cortines, sobretot si són gruixudes, també aïllen bastant, així que és millor mantenir-les tirades a la nit. De la mateixa manera, convé tenir les persianes obertes i els tendals pujats durant el dia perquè entri el sol a casa i en pugi la temperatura.
 • Ventilar durant el temps adequat. Deu minuts és temps més que suficient per renovar l’aire. Seria millor no fer-ho a primera hora del matí, quan fa més fred, però pels horaris laborals no sempre és possible.
 • Tapar les escletxes. Si no es pot comprar una finestra nova, és possible tapar els buits pels quals entra el fred amb massilla o silicona, una solució barata que permet estalviar en calefacció. Les cintes segelladores adhesives també són un bon aïllant.
 • Utilitzar rivets. Moltes vegades, per sota de les portes i pels laterals entra aire fred i es creen petits corrents. Si s’utilitzen rivets, la calor romandrà més temps a l’habitatge. També es poden posar barres rígides de fusta, alumini o PVC cargolades a la part baixa de la porta; com que porten feltre per sota no deixen que hi entri el fred. A més, si es mantenen tancades les diferents estances conservaran millor la calor, sobretot si alguna de les habitacions no s’utilitza i té la calefacció apagada.
 • Aprofitar la calor d’altres habitacions. Si, per contra, en una part de la casa la temperatura és molt alta, es pot deixar sortir la calor a altres zones. Després d’una dutxa, els graus del termòmetre es disparen. En aquests casos va bé utilitzar la calor que es crea al bany per escalfar altres habitacions, en comptes d’obrir la finestra, com es fa de vegades per evitar que el vapor enteli els vidres.

Altres solucions

 • /imgs/20130101/calefaccion3.jpg
  Col·locar catifes. Les catifes també ajuden a conservar la calor de l’habitatge, sobretot en els terres de terratzo, que són més freds que els de fusta. Mantenen els peus més calents i no transmeten el fred del terra al cos.
 • Menjars i begudes calentes. Les sopes, els tes i, en general, els menjars i les begudes calentes són bons aliats contra el fred. No en va, a l’hivern i amb la casa no gaire caldejada, és el que més ve de gust, ja que ajuden a pujar la temperatura del cos encara que sigui durant una estona.
 • Posar-se roba d’abric. És inútil seguir aquestes pràctiques i estar a l’habitatge amb una samarreta. Portar sabatilles d’hivern, mitjons i jerseis grossos és una de les formes més barates d’estalviar calefacció. Això s’aplica també al llit: utilitzar llençols de franel·la en comptes dels de cotó, edredons de plomes, més d’una flassada gruixuda si és necessari i pijames calents són altres claus per a no passar fred de nit.
 • Fer servir bosses d’aigua calenta. Si el llit és fred abans de dormir, res millor que posar una bossa d’aigua calenta sobre els llençols i mantenir-la després al costat del cos. És una solució molt econòmica que s’ha utilitzat amb èxit durant dècades.