Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Malbaratament d'aliments: analitzades més de 400 famílies i enquesta a 3.400 consumidors en 17 comunitats autònomes : Cada família analitzada llença a l'any 76 quilos d'aliments a les escombraries

Tan sols un 9% dels entrevistats reconeix que sol llençar el menjar sobrant directament o al cap d'un temps

/imgs/20130101/tema1.jpg
Aturem el temps un moment. És l’hora de dinar. Tenim molta gana i ens omplim el plat fins al capdamunt. Mengem amb voracitat, però quan ja n’hem ingerit la meitat, ens considerem satisfets i en llencem la resta a les escombraries. Rebobinem: en llencem la resta a les escombraries. Aquest gest tan habitual en cada casa ens indica que vivim en una societat de l’un sol ús. Les dades ho confirmen: als països desenvolupats, rebutgem cada any 200 milions de tones d’aliments; i una cosa que resulta més dramàtica: el menjar que es llença als EUA i a la Unió Europea podria alimentar els 1.000 milions de persones que passen gana al món. Producció, emmagatzematge, transformació, distribució… Els aliments es malbaraten en tota la cadena: a Europa, es llença a les escombraries entre el 20% i el 40% de les fruites i verdures que es produeixen abans d’arribar a les botigues i cada ciutadà es desfà a l’any d’entre 95 i 110 quilos de menjar apte per al consum. De fet, segons un estudi de la UE el 45% del malbaratament de menjar prové de les famílies.

En aquest sentit, amb la finalitat de determinar el nivell de desaprofitament d’aliments en l’àmbit domèstic, HISPACOOP (Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris, de la qual EROSKI forma part), va controlar durant el mes de novembre els aliments que llençaven en cada àpat o al llarg del dia 413 famílies escollides de manera aleatòria, a més de preguntar-los pels motius per què habitualment els llençaven. Per fer-ho, es van efectuar diverses visites en diferents horaris i durant set dies consecutius. Així mateix, per comprovar la percepció de malbaratament d’aliments entre els consumidors, es va efectuar una enquesta en línia i telefònica en les mateixes dates a les persones encarregades de gestionar, emmagatzemar i preparar el menjar a casa seva. Van ser un total de 3.454 originàries de 17 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Illes Balears, La Rioja, Múrcia, Navarra i el País Basc. Set de cada deu eren dones i la seva edat mitjana era de 47 anys i mig.

Més malbaratament del que es creu

La crisi es nota: segons més de la meitat dels entrevistats, la situació econòmica a casa seva ha empitjorat respecte de l’any passat. Només quatre de cada deu van declarar que s’ha mantingut igual i un 2% va afirmar que ha millorat. Les famílies formades per més de tres persones són els qui afirmen patir una pitjor situació. Per tant, resulta vital mantenir ajustada una partida tan important com la de l’alimentació dins del pressupost familiar.

Per a la meitat dels entrevistats, aquesta despesa s’ha mantingut igual; en canvi, són una quarta part els qui van considerar que s’ha incrementat (especialment a les famílies de més de quatre persones del País Basc i Aragó) i una altra quarta part aquelles les que l’han reduït (domicilis unifamiliars, sobretot). En línies generals, es va comprovar que els consumidors creuen malgastar menys aliments dels que en realitat llencen a les escombraries. Tot i això, les dades parlen per sí mateixes. Cada família analitzada en l’estudi és responsable d’un total de 76 quilos d’aliments rebutjats a l’any, encara que curiosament només un 9% dels enquestats reconeix que sol llençar-los a les escombraries.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions