Informàtica i ecologia: causa pendent?

Qualsevol ciutadà pot seguir uns consells senzills amb la finalitat que els seus ordinadors siguin més ecològics i, de pas, estalviar-se uns diners
1 Gener de 2013
Img medioambiente listado 748

Informàtica i ecologia: causa pendent?

/imgs/20130101/medioambiente1.jpg
A priori pot sonar paradoxal, o difícil de creure, que la informàtica i l’ecologia puguin anar agafades de la mà. Ordinadors de sobretaula, portàtils, minis, tauletes mitjanes i petites, llibres electrònics… Aquesta és una petita mostra indicativa de la quantitat d’aparells informàtics de consum que podem trobar en una casa. Darrere de cada aparell hi ha el consum energètic i l’impacte mediambiental corresponents. Ara bé, és possible utilitzar-los d’una manera més ecològica. Fer servir aquests aparells amb més consciència “verda” no només contribuirà a allargar-ne la vida útil, sinó també a estalviar uns diners.

Utilitzar l’ordinador més convenient

Abans de decidir-se per un dels diversos models del mercat, convé conèixer per a què serveixen i quines són les seves especificacions. D’aquesta manera, es podrà triar el més convenient segons les necessitats: quant de temps i on es farà servir, quin tipus d’aplicacions es necessiten, etc. En cas contrari, pot ocórrer que es quedi apartat perquè no s’utilitza o bé que s’utilitzin massa recursos quan no era necessari. Per a un ús domèstic i de lleure puntual, amb una tauleta n’hi haurà prou. En el cas d’un ús professional continuat, la millor opció serà un d’escriptori.

A més de l’ús, un altre criteri per tenir en compte és el del consum energètic. Els ordinadors portàtils consumeixen menys energia que els de sobretaula i les tauletes menys que els portàtils.

Consultar les etiquetes i els informes ambientals

L’etiquetatge dels ordinadors ofereix una informació interessant a l’hora de decidir-se pel model més ecològic: de quins materials està fet (alguns són més contaminants que d’altres), si té en compte el reciclatge posterior, si arriba algun tipus d’etiqueta ambiental com l’EPEAT (amb tres categories: or, plata i bronze) o l’Energy Star i si el fabricant té una política mediambiental determinada.

Els informes ambientals també hi ajuden. L’organització ecologista Greenpeace publica des de fa anys uns informes que avaluen el comportament mediambiental dels principals fabricants d’ordinadors i de telèfons mòbils, com la Guia per a una Electrònica més Verda o l’Enquesta d’Electrònica Verda.

Triar els models més eficients

/imgs/20130101/medioambiente2.jpg
Els models amb la màxima eficiència energètica suposen estalvis importants en el consum elèctric. A més de ser positiu per a la butxaca, també ho és per al medi ambient. Els fabricants tendeixen a fer les seves creacions cada vegada més eficients en el consum de recursos. Així passa amb el microprocessador Intel Core 2 Duo, que és fins a un 40% més ràpid i més d’un 40% més eficient que el seu predecessor. Les targetes gràfiques consumeixen molta energia i, per això, si no es té intenció d’instal.lar potents jocs 3D, és millor no abusar-ne. Els monitors de tipus LED són els més eficients i són la millor opció quan es necessiten pantalles grans.

Posar en pràctica hàbits d’estalvi energètic

Si no s’ha d’utilitzar l’ordinador durant unes hores, convé activar-ne el mode d’hibernació perquè consumeixi menys o bé apagar el monitor. Els diferents sistemes operatius tenen formes d’activar la hibernació o l’apagada passat un temps determinat. Tampoc ens hem d’oblidar dels perifèrics (impressores, escàners, etc.), que s’han de mantenir apagats, excepte quan es necessitin. Mesures com reduir la brillantor del monitor, desconnectar els dispositius sense fils (Wi-Fi, bluetooth) si no s’utilitzen, desfragmentar el disc dur perquè funcioni millor, utilitzar programes senzills, mantenir el sistema net de programes espia, cuidar la bateria, recórrer a un equip multifunció (impressora, fotocopiadora i escàner), etc. contribuiran a gastar menys. Així mateix, alguns programes informàtics ajuden a consumir menys electricitat i, de pas, a conscienciar-se pel medi ambient.

Reutilitzar-los quan sigui possible

Dotar l’ordinador d’una vida més llarga suposa estalviar diners i generar menys residus i un consum menor de recursos naturals. Si se n’actualitzen determinats components, com la memòria RAM, o s’hi afegeix més disc dur, s’aconseguirà que duri més temps. Altres opcions són regalar-lo a un amic o familiar que no necessiti un ordinador massa potent o donar-lo a alguna ONG com a Enginyers Sense Fronteres o Telecomunicacions Solidàries. Sistemes com Clickyrecicla ofereixen la possibilitat de recollir diversos components informàtics per reutilitzar-los i guanyar diners a canvi.

Reciclar-los quan ja no funcionin

/imgs/20130101/medioambiente3.jpg
Si l’ordinador ja no funciona, el pas ecològic següent és reciclar-lo. Per a fer-ho hi ha dues opcions. Si no s’ha de comprar un aparell nou, es pot dipositar al punt net més proper. La Fundació Ecolec els localitza en un mapa de la seva pàgina web. Però si es compra un aparell nou, la botiga s’ha de fer càrrec gratis de l’antic.

Comprar ordinadors “ecològics”

Alguns ordinadors se centren en la qüestió ecològica i, encara que encara són pocs i més aviat testimonials, constitueixen la resposta a una conscienciació ambiental cada cop més alta dels consumidors. D’altra banda, cada vegada també hi ha més perifèrics que es fixen en la qüestió “verda”, com ara carregadors solars i components amb materials biodegradables.