Àlbums virtuals

Fotografies compartides a Internet

La xarxa ofereix diverses formes de mostrar les imatges digitals
1 Març de 2005
Img internet listado 222

Fotografies compartides a Internet

/imgs/20050301/internet01.jpg
La imatge digital inclou, entre la seua llista d’avantatges, la possibilitat de fer infinitat de còpies (arxius) de les fotografies sense que això supose cap desemborsament addicional. Multiplica la forma d’emmagatzemar les imatges (en discs durs, CD-ROM o DVD, impreses en paper, en dispositius portàtils, Internet, etc.) i alhora en facilita la distribució a familiars o amics sense que importe on es troben i de forma gairebé instantània, bé mitjançant el correu electrònic o bé a través d’una pàgina web.

Sens dubte, el correu electrònic és el mitjà més utilitzat per a enviar imatges a tercers. Però no és el millor, almenys si es pretén compartir una gran quantitat de fotos. L’avantatge de l’e-mail és que es tracta de la forma més personal de comunicar-se per Internet i es converteix en el mitjà òptim quan hi ha un únic destinatari. Per descomptat, és possible enviar el mateix missatge a diverses persones al mateix temps, però llavors es dilueix l’opció de la personalització i es fan més interessants altres formes d’emmagatzemar i compartir imatges, com ara crear un àlbum en línia o una pàgina web.

Àlbums de bits

En l’enviament de fotos per correu electrònic mai no s’ha de perdre de vista el pes dels arxius. Si no coneixem la qualitat de la connexió dels destinataris, missatges de més d’un megabyte (un parell de fotos a bona resolució) poden ocasionar-los algun problema i que el nostre correu siga rebutjat per la bústia. Per això, si del que es tracta és d’enviar moltes fotos, resulta més idoni l’ús d’un lloc a Internet des d’on puguem mostrar-les.

Nombrosos llocs web, que inclouen els grans portals, així com els llocs de revelatge en línia, ofereixen un espai gratuït per a allotjar imatges en els coneguts àlbums en línia. De forma molt senzilla i mitjançant un programa específic, els arxius d’imatge es pugen des del disc dur del PC a Internet per crear àlbums virtuals on podem emmagatzemar i compartir les imatges. Normalment, ofereixen la possibilitat de protegir l’àlbum amb una paraula de pas per a restringir-ne l’accés i una capacitat limitada (en el nombre de fotos i en la grandària) que es pot ampliar pagant una quota mensual. A partir d’aquí, poden incloure diversos serveis, des de l’opció clàssica de revelar (imprimir) la foto i rebre-la a casa, fins a d’altres com ara enviar la foto des del mòbil, crear foto-regals (camisetes, tasses, clauers, etc. decorats amb les fotografies pròpies) o enviar un CD per correu postal perquè el lloc web s’encarregue de col.locar totes les fotos en l’àlbum virtual.

Els llocs especialitzats, com Shutterfly.com, Ofoto.com o Flickr.com, solen ser generosos quant a espai per a les fotos i eines, encara que no sempre és així. Picturetrail.com, per exemple, només regala espai per a 36 fotografies (fins a 500 per 15 euros a l’any), però sí que ofereix vistes en diapositives, estadístiques de visites, música en els àlbums, fons, marcs, etc. També facilita, en una mateixa pàgina, l’adreça on es troben les fotos (proporciona l’adreça web de totes les fotos i fins i tot en genera el codi HTML), un detall molt útil per a col.locar-les en qualsevol pàgina web o per a enviar, per correu electrònic, la ubicació d’una única imatge.

Un lloc en el ciberespai

A més d’utilitzar aquests sistemes específics, es pot crear “de forma manual” una pàgina web personal on es poden ensenyar fotografies i incloure-hi altres tipus de continguts. Per a fer-ho, l’usuari haurà de dedicar algun temps a dissenyar la pàgina i tenir alguns coneixements de HTML o almenys del maneig d’algun editor de pàgines web (www.jalbum.net), que fa aquest treball de forma automàtica). Una vegada desenvolupades les pàgines, s’ha de contractar l’espai (hostatge) on s’enviaran pàgines i imatges a través d’un programa de transferència d’arxius (FTP). La col.locació de les fotos a Internet és també una forma de tenir-ne una còpia de seguretat davant de fallades eventuals del PC o dels CD-ROM.

Igual com ocorre amb el correu electrònic, aquí tampoc no s’ha de perdre de vista el pes dels arxius. La gran resolució de les càmeres digitals actuals obliga a reduir la grandària de les fotos amb algun editor d’imatges si no es vol col.lapsar les bústies de correu, o esgotar amb rapidesa l’espai web de què es disposa. La reducció de la grandària i la resolució de les imatges (fins a la resolució de pantalla, típicament 600×800 o 1.024×768 píxels) no s’apreciaran en el monitor, encara que sí que influirà si el destí final és la impressió en paper.

Tot en ordre

Sovint, els àlbums virtuals es combinen amb programes que s’instal.len a l’ordinador amb dos objectius: organitzar totes les imatges de forma senzilla (i fer retocs simples a les fotos) i oferir un sistema per a publicar-les fàcilment a Internet. També hi ha programes específics per a gestionar les imatges, com ara iPhoto d’Apple (només per a Mac OS X) o Picasa de Google (només per a Windows). Aquest últim es pot combinar amb Hello (www.hello.com), per a compartir les fotografies amb tercers, i amb Blogger per a publicar-les directament a Internet.

Weblogs, fotologs i moblogs

Els weblogs o bitàcoles són la forma més fàcil de crear una pàgina web. A través d’uns pocs passos senzills, serveis gratuïts com Blogger proporcionen complets sistemes de publicació. Ara bé, la majoria dels editors de weblogs no ofereixen allotjament per a les imatges (almenys de forma gratuïta), per la qual cosa cal acudir a l’hostatge de llocs com (www.pix8.net).

Una altra opció és publicar un ‘fotolog’, un weblog on prevalen les imatges sobre el text. En Photoblogs.org)trobem un directori amb més de 8.000 ‘fotologs’ de 77 països i 35 idiomes. Un pas més enllà, els moblogs (de ‘mòbil’ i ‘blog’, diminutiu de weblog) són bitàcoles que s’actualitzen des d’un dispositiu mòbil, generalment un telèfon amb càmera incorporada. De la mateixa forma que una foto pot passar d’un mòbil a un altre, és possible enviar-la de forma directa a la web perquè la veja tot el món a l’instant, la qual cosa es comença a utilitzar amb finalitats periodístics.

Portals amb àlbums

/imgs/20050301/internet02.gifhttp://es.photos.yahoo.com

L’espai il.limitat gratuït i altres virtuts de l’àlbum en línia de Yahoo! deixa lluny l’oferta de portals espanyols com Ya.com (www.fotos.ya.com), amb 10 MB d’espai gratuït, o Terra (http://albumdefotos.terra.es), que només regala 5 MB.

Fotologs

/imgs/20050301/internet03.gifwww.fotolog.net

Fotolog.net reuneix gairebé un milió de fotologgers (webs que publiquen periòdicament fotografies) que han penjat a Internet més de 30 milions d’imatges.

Domini públic

/imgs/20050301/internet04.gifhttp://en.wikipedia.org/public_domain_image_resources

Per a decorar una pàgina web o un weblog no calen imatges pròpies. Aquesta pàgina de la Wikipedia ofereix molts llocs que ‘regalen’ les seues fotos.