Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Sauna i bany turc : Un ritual plaent i beneficiós

Per a treure'n el màxim profit i evitar possibles riscos cal conèixer-ne molt bé el funcionament

/imgs/20050301/informe01.jpgCalor seca a la sauna i calor humida al bany turc; en tots dos casos, el comú denominador és la temperatura i la finalitat, la transpiració. Ja no hi ha gimnàs o balneari que no dispose d’aquests dos espais. Tot i així, l’invent no és nou. Des de l’antiguitat, la calor s’ha utilitzat com a teràpia. Els maies, els asteques, els romans i els grecs, a més dels turcs, ja usaven els banys de vapor en la vida diària, fet que es continua mantenint en alguns països. A Finlàndia, per exemple, la sauna està considerada gairebé com una filosofia de vida i són molt poques les cases en què no n’hi ha una.

Si el bany públic era, en les antigues civilitzacions, un símbol d’alta cultura i prestigi, a més d’un lloc de purificació, en l’actualitat preval la seua vinculació amb l’oci i la cura del cos.

Tant el bany turc o hammam com la sauna tenen beneficis indiscutibles sobre la salut i l’estat de la pell. L’ús regular permet prevenir malalties o desequilibris de l’organisme. Tots dos són banys alternants de calor i fred que s’utilitzen amb fins higiènics i/o terapèutics. La diferència consisteix en el fet que, mentre que a la sauna hi ha una calor elevada i seca, al bany turc la temperatura és més baixa i el grau d’humitat és més alt, la qual cosa fa que, en contra del que puga semblar, en aquest últim se sue menys que a la sauna. L’explicació es troba en el mateix funcionament corporal. Quan la temperatura externa és superior a la del cos, l’organisme, per a refrigerar-se, sua, emet líquid a través dels porus dilatats, líquid que amb l’evaporació dispersa la calor i, per tant, refrigera l’organisme. Si la humitat de l’ambient, com en el cas del bany turc, recobreix tota la pell, no se sua perquè el vapor d’aigua fa la funció de dispersió de la calor.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent Sauna »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions