Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Esports d'aventura : Malament en seguretat i en qualitat de servei

Es va estudiar la informació proporcionada per un centenar d'empreses d'esports d'aventura de tot el país. Els preus difereixen molt d'unes a altres.

/imgs/20050301/tema01.jpg
Als ja tradicionals esports relacionats amb la naturalesa (senderisme, esquí, hípica, vela) s’han unit en els últims anys noves activitats esportives el fonament de les quals consisteix a gaudir al màxim de la naturalesa, amb l’afegiment de les emocions fortes i l’estrès que en proporciona la pràctica. Ala de pendent, ala delta, ràfting, descens de barrancs, salt de pont, caiguda lliure i molts altres esports d’aventura ofereixen a l’usuari la possibilitat de fer exercici i divertir-se d’una manera diferent de l’habitual i, gairebé sempre, de la mà d’una empresa especialitzada que ofereix, a més de l’experiència, monitors, instal.lacions, equipament i materials.

CONSUMER EROSKI ha investigat en quines condicions es practiquen aquestes noves modalitats esportives, i més en concret fins a quin punt se’n controlen els factors de risc, i quina és la qualitat del servei que presten aquestes empreses que operen en un sector que, al nostre país, té menys de dues dècades d’existència. Es van estudiar els serveis de 100 empreses dedicades a 13 especialitats: ala delta, ala de pendent, alpinisme, caiguda lliure, descens de gorges i barrancs, escalada, espeleologia, surf d’estel (flysurf o kitesurf), hidrotrineu (hidrospeed), piragüisme, ràfting, salt de pont i submarinisme. Aquestes empreses, també anomenades de turisme actiu, tenen la seu a Osca (14 empreses analitzades), Astúries (11), Madrid (10), Girona (8), Cantàbria (7), Navarra (5), Alacant (5), Lleida (4), Cadis (4), tres a Biscaia, Tarragona, Sevilla, Màlaga, Guipúscoa i Almeria, dues a Terol, Pontevedra, Múrcia i Barcelona, i una empresa a Saragossa, València, Granada, Castelló, Càceres i Àlaba.

De l’estudi es dedueix que l’esport d’aventura al nostre país encara és lluny de convertir-se en un sector empresarial madur i assentat. I això és fonamentalment perquè, tot i que el risc és consubstancial al producte d’oci que comercialitza, no ha aconseguit solucionar els dèficits en matèria de seguretat (suspenen l’examen el 27% de les empreses analitzades i un altre 34% es queda en un discret “acceptable”); a més, la qualitat del servei és inequívocament baixa: el 54% suspenen l’examen de CONSUMER EROSKI. Finalment, els preus difereixen de manera cridanera: segons l’empresa d’esports d’aventura que es contracte, un curs de surf d’estel pot costar per persona des de 200 fins a 300 euros, una jornada d’escalada des de 10 fins a 110 euros i una d’alpinisme, des de 12 fins a 88 euros.

Aquestes empreses d’esports d’aventura pateixen principalment d’una mancança: la seguretat no hi està prou garantida. No tan sols la quarta part suspèn l’examen en matèria de seguretat, sinó que no arriben a la meitat (són el 39%) les que aconsegueixen una bona nota. La carència més comuna va ser el control meteorològic que les empreses han de fer abans d’emprendre les activitats i que en la majoria dels casos no efectuen o es limita a una mera consulta del comunicat a les notícies de TV o ràdio. També suspenen la immensa majoria d’empreses en els requisits que exigeixen als clients abans de permetre’ls participar en aquestes activitats de risc, com ara la titulació (si és procedent) o els certificats mèdics. Així mateix, la majoria suspèn en la valoració (que convindria fer) de la preparació física i psicològica dels clients. El millor pel que fa a seguretat va ser l’acompanyament dels monitors, l’assegurança de responsabilitat civil i el fet que la majoria dels monitors estan degudament titulats. Tota aquesta informació, igual que la resta de la proporcionada en aquest informe, procedeix de les mateixes empreses d’esports d’aventura estudiades.
D’altra banda, no totes les especialitats esportives es troben al mateix nivell en seguretat: les que millor nota obtenen són l’hidrotrineu i el submarinisme. La que en surt més malparada és, paradoxalment, una de les aparentment més arriscades, la caiguda lliure, que, a més de suspendre en control meteorològic, en requisits exigibles als clients i en la valoració de l’estat físic i psicològic, ho fa també en titulació dels monitors -no va ser en tots els casos l’adequada- i en el fet que les sortides s’efectuen en la majoria dels casos sense farmaciola, sense aparells de comunicació, mapes, brúixola ni prismàtics.

En qualitat de servei i atenció al client, més de la meitat de les empreses d’esports d’aventura estudiades suspenen i un 25% s’ha de conformar amb un aprovat. Només el 15% aconsegueix un “bé” i únicament el 6% obté un “molt bé”. El més millorable va ser la pràctica gairebé generalitzada de no formalitzar contracte amb els clients, i deixar-los indefensos en cas de reclamacions posteriors. Un altre aspecte crític és l’atenció insuficient a usuaris amb discapacitat: la immensa majoria de les instal.lacions i la pràctica de gairebé totes les activitats -llevat de l’ala delta i el surf d’estel no està adaptada per a les necessitats d’aquests clients, i tampoc no els ofereixen cursos d’aprenentatge específics. Però aquestes empreses també tenen punts forts en servei, un dels quals és la possibilitat de llogar l’equipament necessari per a l’esport que es vulga practicar. Un altre element positiu: els mesos en què es poden practicar les diverses activitats han passat de limitar-se a la temporada alta de cadascuna a permetre’n la pràctica gairebé en qualsevol època de l’any, fet que obre més possibilitats als qui desitgen acostar-s’hi. També són satisfactoris, a més d’haver millorat notablement (vegeu CONSUMER núm. 35, juliol 2000) el compliment de la normativa mediambiental i les instal.lacions d’aquestes empreses, en les quals avui és ja habitual trobar oficina, vestidors, magatzem de material i pàrquing.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions