Estalvi 2.0

Els productes d'electrònica de segona mà són una opció cada vegada més utilitzada pels ciutadans per a estalviar en la factura dels aparells tecnològics
1 Octubre de 2012
Img internet listado 747

Estalvi 2.0

/imgs/20121001/internet1.jpg
Cada sis mesos, els principals fabricants presenten nous models o renoven gammes completes amb les quals satisfer els ciutadans que volen estar a l’última en tecnologia. No obstant això, models anteriors o amb alguns anys de vigència poden resultar molt vàlids per a molts usuaris. A més, en l’àmbit de les noves tecnologies es poden seguir uns consells senzills per a beneficiar-se dels resultats de manera immediata, com ara què fer per a allargar la vida útil de l’ordinador o la bateria del mòbil.

Claus per a fer una compra segura

Abans d’adquirir el producte, és convenient fer una sèrie de comprovacions. Aquestes són les principals qüestions que s’han de valorar:

  • Sistema operatiu: com a norma general, qualsevol programa inclòs en el dispositiu ha de ser l’original. En el cas de comprar telèfons intel.ligents, amb sistemes operatius com Android o iOS, és important conèixer la versió del sistema operatiu que porta el dispositiu i també si és possible actualitzar-lo. És habitual que els telèfons mòbils d’última generació al cap d’uns anys deixin de rebre actualitzacions de programari. Per a altres dispositius, com les consoles de videojocs, el més recomanable és que el dispositiu estigui inicialitzat perquè el nou propietari pugui configurar els seus paràmetres i registrar-se amb les seves pròpies credencials en els serveis en línia del fabricador. Com més nova sigui la versió del sistema operatiu, millor.
  • Processador i memòria RAM: en els ordinadors, i aviat també en molts telèfons intel.ligents i tauletes gràfiques, el tipus i la potència del processador determinarà si el maquinari està preparat per a funcionar amb les últimes versions dels principals programes i aplicacions. El mateix passa amb la memòria RAM, i també amb el processador. El més convenient és conèixer la potència mitjana del processador d’un aparell d’última generació (mesurada en gigahertzs), a més de la capacitat de la seva memòria RAM (mesurada en megaoctets i gigaoctets), per a triar un model amb paràmetres no massa allunyats.
  • Aspecte exterior: cal comprovar que el dispositiu no presenta cops, bonys o rascades que n’impedeixin el funcionament en condicions normals. També cal assegurar-se que els diferents botons exteriors, igual com els connectors, no tenen desperfectes importants. En general, ha d’oferir un aspecte acurat.
  • Pantalla tàctil: en els dispositius amb pantalla tàctil, és convenient comprovar si respon de manera eficient al tacte en les diferents parts de la pantalla. Cal valorar si aquesta està ratllada o si presenta impactes o brutícies.
  • Bateria i carregador original: la bateria és un component del maquinari que perd capacitat amb el temps. És important conèixer l’estat de la bateria, igual com les condicions per al seu reemplaçament per part del fabricant. És a dir, conèixer si el productor encara comercialitza bateries extraïbles al mercat o si es fa càrrec del seu canvi en el cas que el dispositiu tingui integrada la bateria en el dispositiu.
  • Factura de compra i titularitat: és recomanable disposar de la factura original de compra per part del venedor o, si és el cas, d’un document que certifiqui la transacció i que es pugui utilitzar per a acreditar la titularitat en el futur. És essencial conservar tota la documentació generada durant la compra, inclosos els correus electrònics o els missatges intercanviats amb el venedor.
  • Garantia del producte: convé conèixer si el producte encara està en garantia per part del fabricant, el seu període d’expiració i quins països cobreix. Per exemple, en productes d’electrònica comprats en països asiàtics com el Japó, poden tenir garantia només per a aquesta zona del món o bé oferir cobertura per a qualsevol país. A més, cal tenir en compte que qualsevol tipus de manipulació feta en el dispositiu, tant de maquinari com de programari, invalida la garantia del fabricant.

On s’ha de comprar?

/imgs/20121001/internet2.jpg
El més idoni és trobar una oferta en un lloc proper al domicili de l’usuari. D’aquesta manera, es pot intentar quedar físicament per a analitzar i verificar el dispositiu abans de comprar-lo. No obstant això, un dels costums més habituals a l’hora d’adquirir un producte tecnològic amb algun temps al mercat és recórrer al circuit de segona mà.

Llocs de subhastes en línia com eBay, pàgines de classificats i fòrums d’Internet són les destinacions més comunes per als usuaris que busquen aquest tipus de productes. També hi ha botigues en línia que venen de forma separada lots d’ordinadors de segona mà o sense vendre, comprats a un majorista i que han quedat obsolets per a ser venuts en comerços.

Cal tenir en compte que per a vendre un producte és recomanable assegurar-se que el lloc on es produeix la transacció sigui seriós i aporti garanties tant al venedor com al comprador, en cas que sorgeixin problemes. Entre aquests, el més habitual és que l’article adquirit no s’ajusti a les característiques anunciades en la seva venda. En aquest cas, els consumidors poden reclamar a diferents organismes, com ara organitzacions de consumidors, o bé interposar una denúncia en cas de frau.

Alguns fabricants, com Apple o Asus, disposen de productes d’electrònica de consum restaurats o reparats pel seu servei tècnic i que es venen en les seves botigues en línia oficials amb una rebaixa en el preu respecte de la seva venda com un de nou. Aquests equips disposen de la garantia oficial del fabricant i, per tant, són una bona opció que cal tenir en compte enfront dels aparells de segona mà.