Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra: detergents : Detergents, qüestió de format i colors

Els que es comercialitzen en pols són els més apropiats per a la roba blanca encara que respecten menys els colors, mentre que els detergents líquids cuiden millor les peces de color i els teixits delicats, però la seva eficàcia amb la brutícia és més discreta

/imgs/20121001/detergente1.jpg
S’estima que una família de quatre membres posa la rentadora entre tres i cinc vegades a la setmana, o el que és el mateix, com a mínim més de 200 vegades a l’any el consumidor s’enfronta a una de les tasques de la llar que per a molts és de les més ingrates. Perquè no només es tracta de posar la rentadora, després cal estendre la roba, recollir-la i plegar-la. Segurament, en aquesta cadena de rutines obligades en falta una, i la que casualment desencadena tot aquest procés: triar el detergent per fer la bugada. En el record queda la imatge publicitària que durant anys mostrava un mestressa de casa convençuda que el seu detergent era el que rentava més blanc i que per això no calia canviar-lo per un altre. Avui en dia, la blancor en la bugada es continua buscant però també un altre tipus de solucions. Actualment, abunden en el mercat diversos productes amb diferències en les formulacions i en els resultats: 0, adequats a cada roba, color o fins i tot indicats per a determinats tipus de pell. Des dels que serveixen per a tota la bugada (sense importar el color de la roba que es renti conjuntament), passant per aquells d’ús específic per a roba negra o peces delicades fins a productes 2 en 1 la formulació dels quals conté substancies detergents i suavitzants. En aquesta equació, se suma un element més: les diferents presentacions en què es comercialitza el detergent. A l’omnipresent format en pols, l’acompanya el producte líquid, en pastilles i les últimes incorporacions: les càpsules. Cadascuna d’aquestes rendeix de manera diferent davant del nivell de brutícia de la peça i el tipus de teixit. Són qüestions que no sempre el consumidor coneix ni domina. Per tot això, per a encertar en l’elecció del detergent resulta fonamental conèixer-ne les principals classes i les prestacions i peculiaritats. A més, en la selecció del producte que utilitzarem ha de pesar també la consciència ecològica. En molts casos, és possible contribuir a la millora mediambiental si s’opta per productes concentrats (comporten una despesa energètica inferior per l’estalvi d’envàs, el transport…) o si es posen en pràctica una sèrie de rutines quan es posa la rentadora.

Presentacions diferents, usos diversos

Al passadís dels productes de la neteja, el maldecap per a molts comença quan han de decantar-se per una presentació de detergent o una altra. “Serà millor el líquid que els detergents en pols tradicional?, com actuen les càpsules de detergent? o quin neteja sense danyar els teixits?”, són només algunes de les qüestions que vénen al cap en aquest primer assalt. Bé és cert que al costat d’aquests consumidors en conviuen d’altres que, per tradició o fins i tot per sentimentalisme, es neguen, passi el que passi, a canviar de marca de detergent.

Les virtuts i els defectes de les diferents presentacions es resumeixen així:

 • /imgs/20121001/detergente2.jpg
  En pols. L’avantatge principal davant del format líquid és l’eficàcia contra les taques. En general, aquests detergents tenen un poder de neteja més gran. Això sí, per tal d’assegurar el resultat necessiten unes altes temperatures per potenciar la dissolució, per això no es comporta de forma òptima en els rentats freds. Com a defectes, són detergents les restes dels quals tendeixen a acumular-se al caixetí de la rentadora, amb les molèsties que això ocasiona per al consumidor. La seva major eficàcia fa perillar el color de la roba i els teixits més delicats. Per això, són detergents més apropiats per a les bugades blanques de peces amb teixits menys exigents. No s’ha d’obviar tampoc que els detergents en pols tenen el poc honrós títol de ser els que menys cuiden el medi ambient.
 • /imgs/20121001/detergente3.jpg
  En pastilles. Les llums i ombres són les mateixes que les del detergent en pols, ja que al cap i a la fi el producte és el mateix però presentat en un format diferent. I és que si alguna cosa caracteritza aquesta mena de detergent és la comoditat que ofereix al consumidor. N’hi ha prou d’introduir la pastilla en la rentadora. D’aquesta manera, s’evita el perill d’utilitzar una dosi superior o inferior de la necessària i això suma per a obtenir un resultat millor.
 • /imgs/20121001/detergente4.jpg
  Líquid. En l’altre extrem se situen els detergents líquids. Respecten i cuiden més els teixits i colors, i es dilueixen bé a baixes temperatures, per això es poden utilitzar en programes de rentat amb aigua freda, però els seus resultats contra les taques són més discrets. Amb tot, el detergent líquid és la millor opció per a la roba de color, la roba fosca i els teixits delicats (llana, seda, viscosa…). És més acurat amb l’entorn, especialment les versions concentrades i ultraconcentrades, ja que la despesa energètica és més baixa: pel seu volum, fan servir menys matèries primeres i menys material d’embalatge i tot això permet fer una gestió més eficient del seu emmagatzematge i transport en benefici del medi ambient.
 • /imgs/20121001/detergente5.jpg
  Càpsules. Són el format més nou al mercat. Es tracta d’uns saquets de film hidrosoluble (es dissol quan entra en contacte amb l’aigua) a l’interior dels quals es troba la dosi exacta de sabó líquid per a la bugada. Tenen les mateixes bondats que els detergents líquids, però a aquestes cal sumar la facilitat d’ús i la comoditat que brinden al consumidor.

La importància de la dosificació per al medi ambient i la butxaca

/imgs/20121001/detergente6.jpg
L’AISE (Associació Internacional de Sabons, Detergents i Productes Afins) porta anys promovent diferents mesures reguladores per intentar pal.liar l’impacte que els detergents causen en el medi ambient. Al final dels anys 90, va fomentar la posada en marxa d’un codi de bones pràctiques mediambientals i l’any passat va entrar en vigor l’última recomanació. La mesura promou la reformulació dels detergents per a aconseguir que concentrin les dosis per rentat a un màxim de 75 ml, mantenint la mateixa eficàcia però amb menys quantitat de producte, amb l’estalvi consegüent en envasos, transport i matèries primeres. La majoria de les marques del mercat ja han concentrat les seves fórmules per tal de respectar aquesta recomanació. Fa uns anys es va fer el mateix per a la detergència en pols, concentrant les formulacions a un màxim de 125 ml per rentat (aproximadament 80 grams).

 • Menys producte més estalvi. Segons com de concentrada estigui la fórmula d’un detergent (proporció entre el percentatge de matèria activa i el d’aigua), el consumidor necessitarà més o menys quantitat per a un rentat eficaç; com més concentrada sigui, significa que té una quantitat més gran de matèria activa i, per tant, amb menys producte s’aconsegueixen resultats tan eficaços com amb més quantitat d’un altre que estigui més diluït, és a dir, menys concentrat. A l’hora de comparar preus i de decantar-se per un detergent o un altre entre diferents productes, convé fer-ho tenint en compte el nombre de rentats o dosis que contingui cadascun i no la quantitat de producte que hi hagi en litres o quilograms.
 • Comparar entre dosis. En qualsevol cas, és fonamental fer servir la dosi de rentat que el fabricant recomana en l’etiquetatge de l’envàs. Aquesta s’obté tenint en compte els diferents graus de brutícia de les peces (poc tacada/una mica tacada/molt tacada) i la duresa de l’aigua: tova, mitjana i dura. D’aquesta manera, si s’utilitza la dosi indicada s’estalviarà producte i s’evitarà malgastar detergent i diners; el consum en aigua i energia serà inferior si s’aprofita la càrrega completa i si s’aposta per cicles curts i aigua freda.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions