Grans beneficis per a grans famílies

Els organismes públics, igual com algunes empreses, bonifiquen les llars de més de tres fills amb descomptes i ajudes socials
1 Octubre de 2012
Img economia domestica listado 135

Grans beneficis per a grans famílies

/imgs/20121001/familia1.jpg
Les famílies nombroses han d’afrontar, en la majoria de casos, unes càrregues econòmiques superiors a la mitjana de les llars. Amb tres o més nens a casa, arribar a final de mes pot ser molt difícil a Espanya. Compres a l’engròs, organització extrema i plans de lleure barats són alguns dels hàbits necessaris, encara que no sempre són suficients. Conscients d’aquesta realitat, molts organismes públics, igual com algunes entitats privades, bonifiquen aquest col.lectiu de llars extenses amb diferents beneficis socials, ajudes i descomptes especials.

Hi ha 487.354 famílies nombroses oficials a Espanya, és a dir, que tinguin el títol de família nombrosa, segons les últimes dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Aquestes llars poden accedir a ajudes estatals de caràcter general, recollides en la Llei 40/2003, de protecció a les famílies nombroses. Però, a més, les famílies amb més de tres fills es poden beneficiar de descomptes i avantatges que ofereixen empreses de diferents sectors, per mitjà del programa denominat Pla +Família. Per fer-ho cal pertànyer a algunes de les prop de 80 associacions locals, provincials o autonòmiques que formen part de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses.

EROSKI CONSUMER ha seleccionat alguns dels descomptes i les ajudes més interessants a què tenen accés aquestes famílies:

Habitatge i despeses de la llar

 • Accés a l’habitatge i IBI: els ajuntaments dels municipis espanyols beneficien les famílies nombroses amb una bonificació sobre la quota íntegra de l’impost anual que han d’abonar per l’habitatge habitual (Impost sobre Béns Immobles). Els descomptes varien en cada ciutat -en funció de la renda, el nombre de fills i el valor cadastral de l’habitatge-, però poden ser fins del 90%. En qualsevol cas, és recomanable consultar-ho abans a l’Ajuntament i sol.licitar-ho amb temps. A més, les famílies amb tres fills o més tenen preferència en l’adquisició d’habitatges protegits (per la Llei 40/2003, de protecció a les famílies nombroses).
 • Ajuda en la llar: aquestes famílies disposen d’una bonificació del 45% en les quotes a la Seguretat Social si contracten una persona per a la cura dels fills i de la casa. Perquè les famílies amb tres o quatre fills obtinguin aquest benefici, és imprescindible que els dos progenitors treballin fora de casa. A les llars de categoria especial, a partir de cinc fills, no s’exigeix aquest requisit. Ho recull l’Ordre de Cotització per al 2012 del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.
 • Bo social en la tarifa de l’electricitat: des de juliol de 2009, les famílies nombroses poden sol.licitar a les distribuïdores de llum i energia amb què tinguin contractat un subministrament amb la tarifa d’últim recurs, és a dir, una potència màxima de 10 quilowatts, el denominat bo social per als consumidors més desprotegits. El bo social protegeix de futures pujades de la llum, ja que congela la tarifa.

Educació

 • Universitats: tots els membres de famílies nombroses es beneficien d’un 50% (general) o 100% (especial) de bonificació en la matrícula d’estudis de grau i postgrau a les universitats públiques del nostre país; així com en altres taxes i serveis acadèmics, com la matrícula de l’examen d’accés (selectivitat).
 • Accés a centres públics o concertats: la condició de família nombrosa sol tenir-se en compte entre els criteris que puntuen per a l’admissió d’alumnes. En qualsevol cas, les normes i els barems solen canviar cada any en les diferents comunitats autònomes. Per això, convé consultar la informació actualitzada en les diferents associacions de famílies nombroses regionals.
 • Escoles Oficials d’Idiomes: la xarxa espanyola d’aquest tipus de centres d’educació permet als estudiants membres de famílies nombroses de categoria general beneficiar-se d’un descompte del 50% en els preus de matrícula, i del 100% en cas de la categoria especial.

Viatges i transports

 • /imgs/20121001/familia2.jpg
  Trens: Renfe aplica un descompte oficial del 20% per als integrants de famílies nombroses generals, i del 50% pels de categoria especial, en tots els serveis d’AVE, llarga distància, mitja distància, Avant i rodalies. Aquestes reduccions són acumulables a altres bonificacions, com les rebaixes habituals en els bitllets d’anada i tornada. Una reivindicació que va ser reclamada (i assolida) als tribunals per la Federació Espanyola de Famílies Nombroses.
 • Avions: les companyies aèries que operin al nostre país han d’oferir una rebaixa en el preu per a vols nacionals del 5% a les famílies nombroses de categoria general, i del 10% per les de categoria especial. En qualsevol cas, és important informar-se abans dels requisits i que l’usuari ho sol.liciti amb antelació a la companyia.
 • Autocars: les empreses d’autocars de mitja i llarga distància fan descomptes del 20% a les famílies nombroses de categoria general i del 50% a les de categoria especial. Aquí, com al tren, els descomptes són acumulables amb altres promocions.

Cultura i oci familiar

 • Centres d’oci: els zoològics, parcs d’atraccions i altres llocs d’esbarjo destinats al públic infantil ofereixen, de vegades, descomptes interessants en les tarifes per a les famílies nombroses. El Parc Warner (entre un 10% i un 18% de bonificació), el Zoo de Madrid (entre un 40% i un 50%) o la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (un 15%) en són alguns exemples destacats.
 • Museus: els membres de famílies nombroses poden accedir de franc a tots els museus estatals -segons recull la Llei 40/2003, de protecció a les famílies nombroses-, com ara el Museu Arqueològic Nacional, el Centre d’Art Reina Sofia i el Museu del Prado, encara que, en aquest últim, cal que faci la visita el grup familiar compost per, almenys, un adult i tres descendents. Al Museu Thyssen, el Picasso de Barcelona, el Nacional d’Art de Catalunya i el Museu de la Ciència de Valladolid (de gestió privada) es poden obtenir descomptes d’entre el 30% i el 40%.

Pla +Família

 • Hotels i agències de viatge. El Pla +Família, de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, preveu altres descomptes, acordats amb diferents entitats privades: des de marques de roba i companyies de telefonia fins a asseguradores. Dins d’aquesta iniciativa, diferents cadenes hoteleres rebaixen els preus (entre un 10% i un 15%) a les llars inscrites en una de les associacions de famílies nombroses del país. Pel mateix procediment, algunes agències de viatges dissenyen paquets especials per a les famílies més extenses.