Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Alimentació i envelliment: enquesta a persones més grans de 65 anys : Gairebé un de cada cinc persones grans complementa la dieta amb productes especials

En el 95% dels casos trien els aliments funcionals en forma de lactis, com prebiòtics o enriquits amb calci

/imgs/20121001/tema1.jpg
Espanya és un país de veterans: el 2011 es van comptabilitzar més de vuit milions de persones grans, gairebé el 20 % de la població espanyola.

No hi ha dubte que l’alimentació té un paper fonamental en la vellesa. Una dieta adequada és un dels factors determinants perquè les persones visquin més i millor. De fet, l’esperança de vida s’ha incrementat de manera espectacular durant tot el segle XX: ha passat dels 34,8 anys el 1900 als 81,6 en l’actualitat. Òbviament, l’alimentació hi ha tingut molt a veure.

Avui en dia, podem trobar al mercat una àmplia gamma de productes alimentaris especials, i entre d’altres, els que persegueixen ajudar a complementar la dieta de la gent gran. Per conèixer els hàbits alimentaris i investigar si les nostres persones grans consumeixen aquest tipus d’aliments, EROSKI CONSUMER va fer una enquesta en 900 llars de 9 comunitats autònomes (Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc) on vivien persones més grans de 65 anys.

Es va comprovar que, en general, les persones més grans de 65 anys entrevistades tenen una causa pendent amb les verdures i hortalisses, i també amb el consum d’aigua. En aquest context, gairebé un de cada cinc dels enquestats complementa la dieta amb algun tipus de producte especial, sobretot les dones (un 23% enfront del 14% d’homes). Els aliments que es trien en aquests casos són majoritàriament els de tipus funcional en forma de lactis.

Retrat de la vellesa

La vellesa té nom de dona. I és que la majoria de les persones més grans de 65 anys que van participar en l’enquesta eren dones, amb una mitjana de 74 anys.

Quant a la situació civil, el 57% de les persones grans estaven casades o tenien parella i un 38% eren vídues. Només el 5% estaven solteres. A casa, una de cada quatre persones grans vivia sola, mentre que la resta estava acompanyada, en la majoria dels casos per la parella. Entre els que van assegurar viure sols (o amb una persona contractada específicament per a acompanyar-los), set de cada deu eren dones. Finalment, quant al nivell d’estudis, en un 42% dels casos es tractava d’una persona amb estudis primaris incomplets i en un altre 31%, els havia completat. Tan sols un 7% comptava amb el batxiller elemental.

A més, per a una mica més de la meitat de les persones grans enquestades l’estat de salut era bo o molt bo. I això malgrat que un 54% patia d’alguna patologia. D’altra banda, tots els que reconeixien que la seva salut era regular, dolenta o molt dolenta (48%) patien alguna malaltia.

Les malalties més comunes tenien a veure amb afeccions òssies (en el 38% dels casos), amb problemes circulatoris (en el 31%), hipertensió (en el 26%) i amb diabetis (en el 16%).

D’aquesta manera, es va concloure que el 81% de les persones més grans de 65 anys entrevistades a els 900 llars eren autònomes. Només un 10% necessitava ajuda en les tasques diàries i un 9% es podien considerar dependents o grans dependents.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions