Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Cobertura fins i tot a l’ascensor

ELS TELÈFONS INTEL·LIGENTS NOUS QUE INCORPOREN LES XARXES DE CINQUENA GENERACIÓ JA SÓN AQUÍ. AQUESTA TECNOLOGIA, QUE PROMET DESCÀRREGUES DE FINS A 10 GIGUES PER SEGON, HA ARRIBAT PER A QUEDAR-SE. PERÒ, ÉS EL MOMENT D’INVERTIR-HI O ENS TOCA ESPERAR FINS QUE EL 5G SIGUI REAL?

Cobertura fins i tot a l’ascensor

Una altra de les qualitats del 5G serà la millora de la cobertura en interiors. Això es produeix gràcies a l’ús de les bandes més baixes de l’espectre radioelèctric, com les de 80, 90 i fins a 700 MHz. Les més altes, com que tenen una longitud d’ona major, permeten millorar l’amplada de banda (és a dir, ofereixen més velocitat, més gigues per segon), però proporcionen un abast inferior o, el que és el mateix, no arriben tan lluny. Aquestes, les baixes, tot i que són més lentes, augmentaran la cobertura en interiors i eliminaran situacions molestes, com ara quedar-nos sense cobertura a l’ascensor. És un fenomen semblant al que experimentem ara mateix amb la ràdio del cotxe quan entrem en un túnel, on les freqüències d’FM (entre 88 i 108 MHz) es perden, però les d’ona curta o AM (entre 500 i 1600 KHZ) es poden escoltar.

Hi ha un aspecte clau que a penes notarà l’usuari però que, potser, és el més rellevant tècnicament, i potencialment, el més revolucionari: la reducció de la latència. Això vol dir que el temps de resposta de la xarxa passarà de 100 mil·lisegons (4G) a tan sols 20 en 5G, amb el potencial que s’arribi a cotes d’1 i 4 mil·lisegons. Això farà que la resposta, des que s’emet fins que arriba a l’altre costat de la xarxa, serà pràcticament instantània. Només cal imaginar el que pot suposar per a projectes d’àrees com la medicina (cirurgia de precisió a distància), el transport (conducció remota de flotes, vehicles autònoms) o, en un pla més lúdic i pròxim, a l’hora de jugar a jocs en línia, on tindrem una resposta immediata de les ordres amb el personatge en pantalla (el tan temut lag o retard dels amants dels videojocs).

El vocabulari del 5G

Tots els termes, anglicismes i conceptes necessaris per a entendre aquesta nova tecnologia.

  • Latència. Temps de resposta des que emetem una ordre en un dispositiu fins que es fa efectiva en el de destinació. Es mesura en mil·lisegons.
  • Velocitat/Amplada de banda. Capacitat de pujada o descàrrega de dades d’una connexió. S’expressa en Mbps (megabytes per segon) o Gbps (gigabytes per segon).
  • Capil·laritat. Nombre de dispositius connectats al mateix node o cel·la.
  • 5G SA o “Stand Alone”. Xarxes 100% amb arquitectura 5G. No estaran disponibles a Espanya previsiblement fins a final de 2020 o començament de 2021.
  • 5G NSA o “Non Stand Alone”. Xarxes amb tecnologia 5G sobre arquitectura 4G+, ja disponibles al nostre país.
  • TDD o Time Division Duplexing o Half-Duplex. Capacitat d’una connexió de rebre o enviar dades, però no els dos al mateix temps.
  • FDD o Frequency Division Duplexing o Full Duplex. Capacitat d’una connexió per a rebre i enviar dades al mateix temps.
  • Espectre radioelèctric. Conjunt de freqüències que s’agrupen en bandes i que utilitzen els titulars d’una Llicència Única de Telecomunicacions per a la prestació de Serveis de comunicacions sense fils, radiodifusió sonora i televisió.
  • Freqüència. Nombre de vegades que es repeteix una ona en una unitat de temps. Es mesura en hertzs (Hz). Com més longitud d’ona, menys cicles, és a dir, menys Hz i viceversa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions