Aigües funcionals Solán de Cabras

AQUESTES BEGUDES REFRESCANTS ESTAN PROMOCIONADES AMB ELS RECLAMS “ANTIOX”, “REPAIR” I “DEFENCE”, QUE SUGGEREIXEN BENEFICIS ESPECÍFICS PER A LA SALUT. I, ENCARA QUE EN ELS ENVASOS NO ES PRESENTIN COM A “AIGÜES FUNCIONALS”, LES CAMPANYES PUBLICITÀRIES DE SOLÁN DE CABRAS HAN RECORREGUT AL CONCEPTE “FUNCIONAL”, QUE FA REFERÈNCIA A AQUELLS ALIMENTS QUE, INCORPORATS DE MANERA HABITUAL A LA DIETA, TENEN, SUPOSADAMENT, UN EFECTE POSITIU SOBRE ALGUNA FUNCIÓ O REDUEIXEN EL RISC DE MALALTIA. ÉS AQUEST EL CAS?
1 Novembre de 2019
191002 agua mineral zumo 0Z6A3155

Aigües funcionals Solán de Cabras

Antiox, Defence, Repair

Són termes que suggereixen cura de la salut. Es tracta d’un reclam publicitari que recorre a connotacions saludables que pot crear confusió. Per a fer aquestes al·legacions, la normativa exigeix que l’aliment contingui un nutrient amb un efecte beneficiós provat, i que aquest compost estigui present de manera significativa (en una quantitat igual o superior a l’establerta legalment per a cada nutrient; en el cas d’aquestes begudes, del 7,5% del valor de referència de nutrients per cada 100 ml). L’efecte Antiox es deu als 12 mg de vitamina C; l’efecte Defence als 0,21 mg de B6 i els 0,38 micrograms de B12; i el Repair als 2,4 mg de B3 i els 7,5 micrograms de B8. Aquestes quantitats es podrien superar de sobra amb una dieta saludable: 100 g de maduixes contenen 60 mg de vitamina C (5 vegades més que Antiox); 100 g de seitó contenen 1,1 mg de B6 (5 vegades més que Defense), i 100 g de llenties contenen 5,7 mg de B3 (2,4 vegades més que Repair).

Què té i què no té

S’hi destaquen els ingredients que no conté, suggerint que el producte és millor per l’absència d’aquests. La presència o absència d’additius no afecta la qualitat nutricional ni la seguretat del producte: tots els additius autoritzats a la UE són segurs i avaluats per l’EFSA. L’esment varia lleugerament en Defence, ja que, mentre que les altres dues destaquen l’absència d’aromes i de colorants artificials, aquesta versió conté antocianines, un colorant d’origen natural. Es resol modificant la frase per a indicar que no conté colorants artificials (sí naturals). El fet que continguin uns ingredients o nutrients o no, en aquest cas, no els dona propietats superiors a les d’altres aliments: és un concepte publicitari.

Nutrient destacat

Les vitamines C, B3, B8, B6 i B12 són compostos per als quals la Comissió Europea reconeix una propietat saludable i, per tant, suporten les al·legacions destacades. Totes les vitamines suposen el 15% dels valors de referència de nutrients (VRN) per a cadascuna, complint amb el concepte de “valor significatiu”, que indica la quantitat necessària per a poder fer les al·legacions de propietats saludables.

Ingredients i característiques ressaltades

El 92% de la composició és aigua. Els ingredients destacats amb imatges a la cara frontal es troben en forma de suc o extracte en petites proporcions: des de la concentració més alta, que és tan sols d’un 1% de suc d’aranja rosa a partir de concentrat (suc al qual s’havia eliminat gran part de l’aigua i que posteriorment s’hi ha tornat a afegir), fins a la més baixa, un 0,2% d’extracte de te blanc i de suc de préssec a partir de concentrat (menys d’1 ml en tota l’ampolla). Se subratllen els ingredients que conté el producte i que el consumidor valora positivament. Indica “suc de fruites”, però tots contenen “suc de fruites concentrat” o “suc de fruites a partir de concentrat”, amb característiques diferents i menys apreciat pel consumidor. A més, la proporció més alta de vitamines són afegides i no procedeixen dels ingredients destacats.

Baix en calories

L’únic macronutrient en una quantitat destacable són els hidrats de carboni. Entre aquests destaca el contingut en sucres, que es deu als sucs concentrats que s’utilitzen en la formulació. Els sucres dels sucs (concentrats o no) es consideren sucres lliures, i el seu consum s’ha de restringir idealment a un màxim de 25 g al dia. La declaració “baix en calories” es pot fer en begudes sempre que no continguin més de 20 kcal per cada 100 ml, que és aproximadament el valor calòric d’aquests productes (oscil·len entre 19 i 20 kcal), xifres que indiquen que són al límit.

Nutri-Score

La valoració que s’obté en el sistema Nutri-Score és D. Això és degut, fonamentalment, al contingut en sucre que té.

Conclusió

Legalment, el producte es correspon amb la definició de beguda refrescant, no és una aigua mineral ni pot substituir-la com a font prioritària d’hidratació natural. El reclam “cuida’t dia a dia” no s’ha d’interpretar com que el producte és adequat per a consumir-lo diàriament. A més, l’etiquetatge destaca imatges de fruites i ingredients apreciats pel consumidor, però no respon a les expectatives. Els nutrients que aporten els aliments funcionals es poden obtenir amb una dieta saludable. Per tant, els seus missatges, encara que són legals, no suposen cap benefici addicional per a les persones. Aquest tipus de productes tenen un preu de venda molt superior al de productes similars, elaborats a base d’aigua mineral i que incorporen una petita proporció de suc a partir de concentrat, sense que aportin avantatges destacables.