Sota la lupa

Redoxitos

Escrutem l’envàs d’un suplement per a nens amb una mica més que vitamina C
1 Març de 2024

Redoxitos

Aquest complement alimentari està destinat a la canalla, com indica la seva pàgina web. A més a més, inclou les dosis diàries per a aquest grup d’edat i té una presentació tant en l’envàs (amb dibuixos) com en el format de venda (similar a les gominoles) que resulta atractiva per al públic infantil. Però… els menors necessiten de  debò suplements de vitamina C?

Ajuda les seves defenses?

La declaració “Ajuda les teves defenses. Contribueix al funcionament del sistema immunitari” està aprovada per a tots els aliments que continguin almenys un 15% dels valors de referència de nutrients (VRN) de vitamina C. La dosi recomanada pel fabricant per a majors de 14 anys són 108 mg, quan la quantitat diària recomanada és de 75 mg per a dones i 90 mg per a homes. Aquesta sobreingesta (un 135% sobre els valors nutricionals de referència per a un adult) no implica riscos en el cas d’aquesta vitamina, ja que és un nutrient molt segur que no té establerts uns nivells màxims d’ingesta admissible, però suposa pagar per una vitamina que es pot obtenir fàcilment amb la dieta. Aquest 15% de VRN de vitamina C el podem cobrir a partir de 8 g de pebrot, 11 g de bròcoli o 24 g de taronja. I amb l’avantatge de no ingerir els sucres lliures que aporta aquest complement.

Sembla una llaminadura, però no ho és

La seva presentació en forma de gominola no ens ha de confondre, ja que no és una llaminadura, sinó un complement alimentari. Els suplements tenen com a finalitat completar la dieta i són una font concentrada de nutrients, per això en l’etiqueta apareix obligatòriament la dosi diària recomanada, i els advertiments que no s’ha de superar aquesta dosi ni s’ha de fer servir com a substitut d’una dieta equilibrada.

No sabem quant de sucre porta

Els ingredients principals són el sucre i el xarop de glucosa. No podem saber la quantitat concreta de sucres que conté perquè en els complements alimentaris la legislació no obliga a declarar el contingut en nutrients, només el de les substàncies que porten atribuïdes beneficis per a la salut, que en aquest cas és la vitamina C. Com que cada perla té un pes escàs (1,7 g) i la dosi recomanada és d’un màxim de quatre per dia, l’aportació de sucres lliures no és elevada, però l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomana que sigui la més baixa possible.

Dosis recomanades?

La legislació obliga a incloure en els complements la frase “no supereu la dosi diària recomanada”. Aquesta dosi, l’estableix el fabricant, però no podem saber en quin criteri es basa. L’únic que ha de complir és la garantia de seguretat. La llei no estableix Valors de Referència de Nutrients (VRN) per als menors (només per als adults), per tant no podem saber quin percentatge d’aquests es cobreixen amb cada dosi.

Per als nens més petits?

El missatge “Mantingueu-ho fora de l’abast dels nens més petits” és un requisit legal que s’aplica a tots els complements alimentaris. La legislació no especifica què es considera “nens més petits”, encara que sí que defineix els “nens de poca edat” com aquells que tenen entre un i tres anys. Els nens menors de tres anys no han de menjar gominoles pel risc d’ennuegada; per tant, en principi, aquest producte no s’hauria de comprar per a nens petits ni tan sols confondre’ls amb una llaminadura.

Conclusió

És un complement alimentari innecessari, ja que el seu nutrient característic, la vitamina C, es troba fàcilment en quantitats superiors en aliments saludables que han de ser de consum habitual (fruita i verdura). L’alta quantitat de vitamina C que aporta la dosi indicada no implica avantatges addicionals. Cada perla costa aproximadament 17 cèntims: és més econòmic obtenir aquesta quantitat de vitamina a partir d’aliments. Encara que per a aquesta mena de suplements no cal recepta, es recomana consumir-los amb prescripció mèdica.