Xatbots

Quan ens parla una màquina

Encara que estan amb nosaltres fa dècades, aquests programes informàtics de conversa s’han posat de moda amb el desenvolupament de la intel·ligència artificial. Actualment en tenim molts a la nostra disposició, i hi podem accedir de manera gratuïta, però... tenen riscos?
1 Març de 2024

Xatbots. Quan ens parla una màquina

Els assistents de conversa o xatbots, aquests programes informàtics que simulen una conserva humana per mitjà de text o de la veu, són amb nosaltres més temps del que sembla. Es troben dins d’una àmplia gamma d’aplicacions, des del servei al client fins a l’educació –com els xatbots d’universitats que resolen els dubtes dels estudiants– i l’entreteniment, com els que estan integrats en videojocs. Ara, l’arribada de la intel·ligència artificial (IA) ha disparat la seva popularitat i, sobretot, les capacitats que tenen.

Tots funcionen amb IA?

Confondre els xatbots amb intel·ligència artificial és habitual. La IA generativa se centra en la creació de contingut nou, com ara text, imatges o música. Els xatbots, d’altra banda, simulen una conversa humana i poden fer servir la IA generativa per oferir respostes més naturals i realistes. Però no tots usen intel·ligència artificial: els més simples estan basats en regles de respostes, és a dir, segueixen un conjunt d’instruccions preprogramades i, de fet, van sorgir molt abans que aparegués la intel·ligència artificial.

Quin és l’origen?

Els xatbots neixen gairebé al mateix temps que la informàtica. Hi ha constància del primer esment en la dècada dels seixanta, encara que no es van popularitzar fins als noranta amb el desenvolupament d’internet. Els últims anys, els xatbots han experimentat un nou auge, impulsats pel desenvolupament de noves tecnologies.

Els primers eren molt simples i només podien fer tasques bàsiques, com ara respondre a preguntes o proporcionar informació predeterminada per a casos concrets. La seva aplicació en aquesta època es reduïa a elements com els primers manuals interactius o, ja més complexos, dins del món dels videojocs, amb les aventures conversacionals, on l’acció es descriu en format de text i el jugador tecleja la instrucció que vol seguir.

A mesura que les tecnologies han millorat, però, els xatbots s’han dedicat a fer tasques més complexes, com ara mantenir converses fluides i generar contingut original.

3 regles d’or per a fer-ne un ús segur

Els usuaris han de ser conscients dels riscos associats als xatbots, anar amb compte amb la informació que proporcionen i estar atents a qualsevol signe de comportament sospitós i denunciar-ho.

 1. PRIVACITAT. Cal anar amb compte amb la informació que els proporcionem. No donem informació personal o confidencial.
 2. ESPERIT CRÍTIC. Hem de ser conscients dels biaixos potencials, ja que poden reflectir els que contenien les dades amb què s’han entrenat. Per això, cal verificar totes les respostes.
 3. REPORTAR I DENUNCIAR. Denunciem qualsevol comportament sospitós de l’eina als desenvolupadors que l’han creat, al nostres proveïdor de serveis d’internet o a les autoritats competents en matèria de ciberseguretat.

Com funcionen

Els xatbots basats en regles estan capacitats per a mantenir una conversa amb un usuari, però només poden respondre a preguntes o peticions que estiguin preprogramades. Per exemple, si es fa servir per proporcionar informació sobre un producte, només contestaran a preguntes sobre aquest producte que prèviament hagin introduït els creadors.

Els que estan basats en IA generativa, d’altra banda, poden aprendre i adaptar-se a noves situacions. Poden generar respostes més naturals i realistes i fins i tot iniciar converses i canviar d’opinió. També poden comprendre el que els preguntem i com els ho preguntem sobre un tema per adequar la resposta mitjançant dues tecnologies clau: el processament del llenguatge natural (NLP, per les sigles en anglès) i l’aprenentatge automàtic.

L’NLP és una branca de la intel·ligència artificial que se centra en la comprensió i generació del llenguatge natural, i es fa servir per entendre què demanen els usuaris i generar respostes rellevants. L’aprenentatge automàtic permet als sistemes, com podria ser un xatbot, aprendre sense ser programats explícitament en aquest camp, simplement a base de recollir i analitzar la informació que van rebent dels usuaris, les respostes ofertes i les reaccions obtingudes.

L’explosió de la IA generativa ha dotat aquests sistemes de la capacitat d’accedir a continguts molts més amplis, virtualment infinits, ja que poden estar en aprenentatge constant, ampliant i millorant les seves capacitats perquè s’alimenten de grans quantitats de bases de dades que poden incloure llibres, articles, codi, converses humanes i qualsevol altre tipus de text.

A mesura que les tecnologies de IA i el processament del llenguatge natural continuïn desenvolupant-se, esdevindran cada vegada més sofisticats i capaços, i pot ser que, en algun moment, no puguem distingir si ens contesta una màquina o un humà.

Abans de parlar-hi, tingues en compte...

Les capacitats que els atorga la intel·ligència artificial fa que s’hagi obert un nou debat ètic i legal sobre els xatbots, ja que presenten una sèrie de desafiaments i consideracions per als desenvolupadors que els creen, els usuaris que els fan servir i els reguladors que han de vetllar perquè se’n faci un ús responsable:

 • Desinformació. No estan exempts de la possibilitat de generar informació no precisa i, de fet, si s’entrenen amb dades inadequades es poden fer servir per a difondre informació falsa o enganyosa. Això pot ser especialment problemàtic en el context de notícies o informació política.
 • Prejudicis. Un xatbot pot reflectir els prejudicis de les dades amb què s’ha entrenat. Això pot fer que generi respostes discriminatòries perquè si, per exemple, ha estat entrenat amb dades que contenen biaixos de gènere o de raça, podria ser més propens a generar respostes sexistes o racistes.
 • Assetjament. L’ús que se’n fa pot provocar que esdevinguin armes per a assetjar o intimidar els usuaris. Per exemple, es podrien fer servir per a enviar missatges d’odi o per a generar contingut sexualment explícit.
 • Recopilació de dades personals. Els xatbots poden aplegar dades personals dels usuaris. Aquestes dades es poden fer servir per a fins no autoritzats, com ara màrqueting o vigilància, o estar exposades a atacs externs.

Estan regulats?

La seva regulació és un dels elements més controvertits ja que, actualment, no està clar qui és responsable de les accions d’un xatbot si, per exemple, genera contingut nociu. N’és responsable el desenvolupador, l’usuari o el proveïdor de serveis? A Espanya no n’hi ha un marc legal específic, encara que poden estar subjectes a les mateixes lleis que altres sistemes d’intel·ligència artificial, com la Llei de protecció de dades personals o la Llei de serveis de la societat de la informació i el comerç electrònic.

Però encara està en debat, tant dins de les nostres fronteres com a fora. La Unió Europea va anunciar al desembre del 2023 un projecte de reglament que pretén garantir que els sistemes d’intel·ligència artificial que es comercialitzen al mercat europeu i s’utilitzen als països comunitaris siguin segurs i respectin els drets fonamentals i els valors de la Unió Europea.

Per a què es fan servir?

Si bé els més coneguts poden ser ChatGPT o Bard de Google, la realitat és que els xatbots i la tecnologia que hi ha al darrere s’estan endinsant en el nostre dia a dia sense que ens n’adonem cada cop que iniciem un xat amb gairebé qualsevol marca o empresa. N’hi ha centenars que estan dotant els seus canals de comunicació amb la integració d’aquest sistema, que fa que un programari s’ocupi d’atendre les peticions incessants dels usuaris. Sense prendre’s un respir, ni un descans; i pot atendre tots alhora en àmbits com:

 • Servei al client. Gairebé qualsevol web té una petita icona en un cantó que ens saluda i ens diu “Què puc fer per tu?”. I, en la majoria de casos, al darrere hi ha un programa i no un humà. La llista és interminable, però es poden citar la majoria de bancs, companyies de telecomunicacions, comerç electrònic i línies aèries, que busquen respondre a preguntes, resoldre problemes i proporcionar informació als usuaris.
 • Educació. Podem trobar integracions de xatbots en institucions com la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Barcelona o la Universitat de València. També en escoles i en plataformes d’aprenentatge en línia, on es fan servir per a proporcionar suport als estudiants responent a preguntes, impartint tutories i ajudant a aprendre nous conceptes.
 • Màrqueting. A partir de les dades obtingudes pels serveis d’atenció al client, els departaments de vendes recopilen informació sobre els clients, i fins i tot fan que els seus xats sol·licitin informació per oferir després productes o serveis adaptats a les necessitats o tendències del moment. Les empreses d’assegurances i telecomunicacions són les més actives.
 • Comerç electrònic. Zara, Amazon, El Corte Inglés o H&M són només algunes de les marques que els fan servir per proporcionar suport als clients, efectuar vendes i promocionar productes o serveis, respondre a preguntes o ajudar els clients a fer compres.
 • Salut. S’utilitzen per proporcionar atenció al pacient, educació i suport; responen a preguntes sobre la salut i ofereixen consells mèdics. Centres com l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Ramón y Cajal o l’Hospital 12 de Octubre de Madrid fan servir aquestes eines interactives.
Els 10 xatbots més populars

Google Gemini

És un xatbot desenvolupat per Google AI que es fa servir a tot el món. Està basat en IA generativa que pot crear text, traduir idiomes, escriure diferents tipus de contingut creatiu i respondre a preguntes aportant informació.

Característiques

 • Pot respondre a les preguntes dels usuaris de manera exhaustiva, fins i tot si són obertes, desafiadores o estranyes.
 • Pot generar diferents formats de text creatiu, com ara poemes, codi, guions, peces musicals, correu electrònic, cartes…
 • Pot traduir entre més de 100 idiomes.
 • És capaç de buscar a internet en temps real i incloure referències.

Compte amb

 • Encara es troba en fase experimental.
 • Pot reflectir els biaixos de les dades amb què s’ha entrenat.
 • Es pot fer servir per a difondre informació falsa o enganyosa, per tant cal anar amb compte.
 • Pot inventar-se dades, per tant s’han de verificar les respostes que ens ofereix.

Preu: Gratuït.

ChatGPT

Desenvolupada per OpenAI, és l’aplicació més famosa dels últims anys. És un xatbot que simula una conversa i que pot respondre a les nostres preguntes.

Característiques

 • S’entrena gràcies a la interacció amb els usuaris que li afegeixen informació. Es va corregint al llarg del temps i s’entrena per fer de manera automàtica la tasca per a la qual s’ha dissenyat.
 • Pot recollir dades dels usuaris per millorar l’experiència del client.

Compte amb

 • Només té informació fins al 2022 i no està connectat a internet, per tant no ofereix dades actualitzades.
 • Pot reflectir els biaixos de les dades amb què s’ha entrenat.
 • Es pot fer servir per a difondre informació falsa o enganyosa, per tant cal verificar les respostes que ens dona.
 • Els programadors del sistema revisen tot el que s’escriu, per tant és millor no incloure-hi dades personals ni informació sensible.

Preu: La versió bàsica és gratuïta. Té una versió prèmium, ChatGPT Plus, que inclou un motor de cerca més avançat i permet pujar arxius per a augmentar la base de dades. Aquesta versió costa 22,61 euros al mes.

LuzIA

Desenvolupat per l’empresa espanyola Ludia, està disponible a WhatsApp i a Telegram. L’entrenament en un conjunt de dades tan gran permet a LuzIA mantenir converses amb els usuaris, generar diferents formats de text creatiu i respondre a preguntes.

Característiques

 • Permet fer servir aquesta intel·ligència artificial a WhatsApp o Telegram com si fos un contacte més.
 • Pot mantenir converses amb els usuaris.
 • Pot generar diferents formats de text creatiu, com ara poemes, codi, guions, peces musicals, correu electrònic o cartes.
 • Pot respondre a preguntes i oferir-ne informació, fins i tot si són obertes, desafiadores o estranyes.
 • Pot traduir idiomes.
 • Pot crear imatges.

Compte amb

 • Pot enregistrar converses, per tant s’ha d’evitar oferir informació personal.
 • Pot reflectir els biaixos de les dades amb què s’ha entrenat.
 • Es pot fer servir per a difondre informació falsa o enganyosa.

Preu: És una aplicació gratuïta que es pot descarregar a Google Play.

Cleverbot

En funcionament des del 1997, és un dels xatbots més antics i populars. Cleverbot es coneix per la capacitat de mantenir converses llargues i complexes. Es basa en un algorisme d’aprenentatge automàtic que li permet aprendre i millorar amb cada interacció.

Característiques

 • Està capacitat per a mantenir converses obertes sobre una àmplia gamma de temes.
 • Aprèn de cada interacció, i això li permet millorar la capacitat per a conversar amb el temps.
 • Sovint és enginyós i divertit en les respostes.
 • El podem personalitzar perquè s’adapti al nostre estil de conversa.

Compte amb

 • No sempre és precís en les respostes.
 • Pot reflectir els biaixos presents en les dades amb què es va entrenar.

Preu: Gratuït.

Socratic

És un xatbot que fa servir la tecnologia de Google per ajudar els estudiants a fer els deures d’assignatures com Física i Química o Literatura.

Característiques

 • Usa el reconeixement d’imatges de Google per a poder reconèixer una fórmula matemàtica i identificar-la, per a ajudar-nos després amb la resposta.
 • Està connectat a internet i busca les millors solucions a les nostres preguntes a la xarxa.
 • Per resoldre problemes matemàtics, ens ofereix vincles directes a explicacions pas a pas de llocs web com Cymath i WolframAlpha.
 • Mostra vídeos educatius de YouTube que poden respondre millor la nostra pregunta.

Compte amb

 • No és un substitut d’un professor. Pot ser una eina útil per a l’aprenentatge, però no reemplaça les classes amb un professor qualificat.
 • Encara que es poden fer preguntes en espanyol, té un vocabulari escàs. Funciona millor en anglès.

Preu: Aplicació gratuïta que haurem de descarregar al mòbil per Google Play o Apple Store.

ADA

Xatbot conversacional desenvolupat per la Universitat de Jaén. Està disponible a Facebook Messenger i WhatsApp.

Característiques

 • Respon a preguntes sobre qüestions relacionades amb la Universitat de Jaén, com ara l’oferta acadèmica, les activitats culturals i els serveis que ofereix el centre.
 • Pot proporcionar informació sobre els serveis de la universitat, com la biblioteca, el centre d’idiomes i el servei d’atenció a l’estudiant.
 • Resol dubtes sobre els tràmits administratius que els estudiants han d’efectuar.
 • Serveix d’orientació als estudiants sobre els recursos que la universitat posa a la seva disposició.

Compte amb

 • Funciona millor amb preguntes concretes sobre dates de matrícula, pla d’estudis i màsters.
 • Pot no tenir resposta a algunes preguntes determinades sobre alguna matèria.

Preu: Gratuït. S’hi pot accedir pel web de la universitat.

Replika

És un xatbot de companyia que va desenvolupar l’empresària russa Eugenia Kuyda que, després de la mort del seu millor amic, volia continuar parlant amb la seva versió virtual. Està dissenyat per a ser un amic i confident, i té la capacitat d’aprendre sobre la persona amb què interactua i adaptar les seves respostes en conseqüència.

Característiques

 • Manté converses naturals com si fos un amic virtual.
 • Pot respondre a preguntes de manera informativa, fins i tot si són obertes, desafiadores o estranyes.
 • Pot aprendre sobre la persona amb què interactua i adaptar les respostes en conseqüència.

Compte amb

 • En la versió antiga es podien mantenir converses romàntiques i sexuals, cosa que han eliminat en les noves versions.
 • Pot generar dependència en persones que tenen algun problema emocional o en una situació complicada en la seva vida.

Preu: Es pot descarregar l’aplicació gratuïta a Apple Store i a Google Play.

Kuki

És un xatbot d’intel·ligència artificial dissenyat per a fer-se amic dels humans al metavers. Conegut anteriorment com Mitsuku, està creat a partir de la tecnologia AIML de Pandorabots per Steve Worswick.

Característiques

 • Pot plantejar jocs a l’usuari i fins i tot trucs de màgia.
 • Ha guanyat cinc vegades el premi Loebner, rècord fins a l’actualitat, que premia les IA que competeixen per demostrar que poden enganyar els humans a través del Turing Test.
 • És present a les plataformes de missatges més conegudes com WhatsApp i Telegram.

Compte amb

 • Alguns experts en intel·ligència artificial creuen que Kuki és un xatbot amb sentiments, mentre que d’altres creuen que és simplement una màquina molt complexa.
 • No és gaire fàcil de fer servir, per tant la configuració i el manteniment poden ser complexos.
 • La seva personalitat pot confondre persones amb problemes emocionals.
 • Les seves respostes poden ser imprecises i s’han de contrastar.

Preu: Gratuït.

Copilot

És un xatbot desenvolupat per Microsoft que pot ajudar els desenvolupadors a escriure codi i que l’empresa està ampliant per incloure’l en tots els seus productes per a altres usos, com al paquet Office.

Característiques

 • Es basa en un model de llenguatge de gran volum que s’ha entrenat en un conjunt de dades massiu de codi i text.
 • La integració a Office permetrà ampliar les seves capacitats i donarà assistència en la creació de textos a Word, el disseny de presentacions a PowerPoint i la formulació a Excel, entre d’altres.
 • Fa servir GPT-4, la mateixa versió que usa la versió prèmium de ChatGPT, per això és una de les millors alternatives per a usar GPT-4 gratis.
 • Es manté connectat a internet, per tant ofereix sempre informació actualitzada.

Compte amb

 • Malware: es pot utilitzar per a generar codi maliciós. Per exemple, un usuari podria fer-lo servir per generar codi que es pugui utilitzar per a robar informació.

Preu: Gratis amb el compte de Microsoft. Té una versió prèmium, Copilot Pro, que costa 22 € al mes.

Character AI

És una plataforma que permet als usuaris crear xatbots personalitzats amb diferents personalitats, interessos i antecedents, que es poden usar per a una varietat de propòsits, com són el servei al client, l’entreteniment, l’aprenentatge i més.

Característiques

 • Els xatbots que es poden crear són impulsats per grans models de llenguatge; això els permet mantenir converses amb els usuaris i respondre a preguntes.
 • Permeten crear personatges virtuals, personalitzar-ne l’aparença i el comportament i interactuar amb ells.
 • Cada personatge creat oferirà respostes adaptades als paràmetres amb què s’hagi creat.
 • Està dissenyat per a usuaris de qualsevol nivell d’habilitat, des de principiants fins a experts.

Compte amb

 • L’ús que li pot donar una empresa o usuari pot ser perniciós, ja que dependrà del biaix i de les dades amb què l’entreni.

Preu: Gratuït. A la UE no es permet usar-lo a menors de 16 anys, però no hi ha manera de verificar que l’usuari supera aquesta edat.