Sota la lupa

Ossets de gintònic

Escrutem l’etiqueta d’unes gominoles només aptes per a adults.
1 Maig de 2024

Ossets de gintònic

Aquests caramels es presenten amb la forma típica dels ossets de goma, però cada bossa conté l’alcohol equivalent a una copa d’una beguda d’alta graduació. Analitzem els reclams de l’etiqueta i la seva composició.

Un còctel que es menja?

La declaració “còctel comestible” és un reclam i no existeix com a categoria legal. El nom legal es compon d’una denominació jurídica, “caramels de goma”, que es correspon amb caramels que porten incorporats gomes o altres gelificants. A més a més, s’amplia la informació amb una descripció que inclou l’esment de la presència d’alcohol. La norma que regula la qualitat dels caramels permet que continguin qualsevol producte alimentari apte per al consum humà, i això també inclou l’alcohol.

Només per a adults

Aquest producte té forma d’una gominola típicament destinada a la canalla, i això pot donar a entendre que és un producte infantil. L’envàs suggereix de diverses maneres (com ara la icona +18 o l’esment adult candy club) que és un producte per a majors de 18 anys, encara que no ho fa clarament amb frases completes en castellà. Passa el mateix amb la icona que l’identifica com a no apte per a embarassades. L’especificació clara i amb paraules que és per a adults només apareix a l’embalatge exterior que es rep quan es compra en línia.

Quant d’alcohol porten?

Al frontal declara un 15% d’alcohol. Això suposa que si ingerim una bossa de 120 g, prenem 18 g d’alcohol, que equivalen a una copa amb 60 ml d’una beguda alcohòlica de 37,5% de volum d’alcohol, la graduació mínima del gintònic. Això es correspon amb dues unitats de beguda estàndard (UBE), que equival a 10 g d’etanol. El Ministeri de Sanitat considera que el límit de consum de baix risc d’alcohol se situa en dos UBE al dia per a homes i un per a dones.

Equipara alcohol amb diversió

En la publicitat que acompanya el producte s’inclouen esments que transmeten la idea de diversió, relaxació, bons moments, fins i tot una certa càrrega d’atreviment o desvergonyiment. A la publicitat es reforça amb missatges com “Llaminadures atrevides per a adults divertits” o “El detall més divertit per a un sopar o un regal”.

De què estan fets?

Els ossets amb alcohol es presenten amb diferents versions (vodka amb taronja, Margarita, gintònic, pinya colada o rom cola), que s’aconsegueixen canviant-ne únicament les aromes i els colorants. La resta de la composició és igual en tots els sabors. Els ingredients principals són els sucres simples en dues formes diferents: xarop de glucosa i sucre. El quart ingredient en pes és la gelatina, responsable que els ossets tinguin un 10% de proteïna. El cinquè ingredient és l’alcohol.

Problemes amb les calories

Les quilocalories que es declaren a l’envàs no es corresponen amb el valor energètic que té el producte, tret que s’hagi englobat l’alcohol dins dels hidrats de carboni i s’hagi fet el càlcul calòric com si aportés les mateixes quilocalories que aquests. Això seria incorrecte, ja que legalment els hidrats de carboni computen com a 4 kcal per gram, mentre que l’alcohol computa com a 7 kcal per gram. Això suposa que amb una bossa s’ingereixen 126 kcal procedents de l’alcohol i, si agafem les dades de sucres declarats a l’etiqueta, 304 kcal procedents dels sucres simples (63 g).

Conclusió

Producte que es comercialitza com una manera innovadora de consumir alcohol en un format que es pot confondre fàcilment amb una llaminadura convencional. El seu contingut en alcohol el fa totalment desaconsellable, però, a més a més, la resta de la composició és bàsicament sucre.