Dieta equilibrada

Hem de vigilar sempre l´alimentació, no només quan s´acosta l´estiu

A mesura que s'acosta l'estiu, l'obsessió per perdre pes per millorar el nostre aspecte físic i lluir una silueta apol·línia es torna a apoderar de molts de nosaltres
1 Juliol de 2000

Hem de vigilar sempre l´alimentació, no només quan s´acosta l´estiu

Per reduir els quilos de més es recorre a les dietes més variades, que en la majoria dels casos no superarien un examen nutritiu. Els especialistes consideren que una alimentació és desequilibrada quan no aporta en quantitat suficient l’energia i els nutrients (hidrats de carboni, proteïnes, lípids o greixos, vitamines i sals minerals) que l’organisme necessita cada dia per complir les seves funcions vitals i desenvolupar un ritme de vida normal. Hem de recordar, per molt repetitiu que sembli, que per mantenir un pes estable i adequat no és eficaç, ni apropiat per a la salut, preocupar-se de l’alimentació només durant els dos mesos previs a l’estiu. Ens hem d’esforçar, adquirir hàbits correctes que mantindrem durant tot l’any i procurar seguir un patró equilibrat d’alimentació i uns hàbits de vida saludables.

El cos humá necessita combustible

La quantitat d’energia que el nostre cos utilitza cada dia satisfà dues necessitats: l’activitat física i el metabolisme basal o l’energia necessària per mantenir les funcions vitals de l’organisme en repòs, entre les quals destacarem el bombatge de sang, la respiració, el manteniment de la temperatura corporal, la funció renal i el to nerviós. El suport d’aquestes funcions suposa el 70% del total de les necessitats diàries, una despesa molt elevada per mantenir-se viu únicament. Un símil d’aquesta despesa d’energia es pot trobar en un cotxe amb el motor en marxa però estacionat. Per tant, per no comprometre el funcionament orgànic correcte esdevé imprescindible ingerir diàriament una quantitat mínima d’aliments. Ara bé, les necessitats energètiques varien d’unes persones a d’altres i, com a conseqüència d’això, els requeriments d’aliments també són diferents. Les variacions es produeixen per característiques individuals com el sexe, l’edat (el metabolisme basal disminueix a mesura que augmenta l’edat), les situacions especials com el creixement (infantesa i adolescència), l’embaràs o la lactància, el grau d’activitat física, etc. En resum, l’energia que aporten els aliments que formen la dieta ha de ser similar a la despesa de cada persona perquè pugui mantenir estable el seu pes corporal. En cas contrari, ens trobarem amb l’obesitat (el cas més freqüent) o amb la nutrició deficitària.

Mixta i equilibrada

Una bona nutrició exigeix que l’alimentació sigui mixta i equilibrada: mixta, pel que fa a la necessitat d’incloure aliments de tots els grups, ja que cap aliment és nutritivament complet; equilibrada, perquè l’energia s’ha de repartir de manera proporcionada entre els diferents nutrients (un 12%-15% del valor calòric total de la dieta procedent de les proteïnes, un 30%-33% de greixos i un 50%-55% d’hidrats de carboni). D’aquesta manera és més fàcil aconseguir les finalitats següents: evitar excessos i dèficits de nutrients i energia, mantenir un pes adequat a les característiques personals i prevenir o reduir el risc d’aparició i de desenvolupament de malalties relacionades amb la nutrició, com problemes de cor, colesterol elevat, diabetis, hipertensió, obesitat, trastorns de la conducta alimentària com l’anorèxia i la bulímia nervioses i, fins i tot, certs tipus de càncer.

Durant l’estiu, les temperatures elevades i la pràctica d’exercici físic addicional a què convida el bon temps generen una pèrdua important de líquids per sudoració, per la qual cosa convé augmentar l’aportació hídrica. És per això que cal disposar d’aigua, sucs de fruites, batuts de llet i fruites, amanides i verdures, més apetitosos i nutritius que els refrescos o begudes alcohòliques que, tot i que contribueixen a la hidratació, també aporten calories addicionals que provoquen obesitat. Les persones grans i aquelles que hagin sofert una intoxicació alimentària (més freqüent en aquesta època de l’any) amb diarrees i vòmits, poden prendre begudes isotòniques que contenen més sals minerals. Pot ser sèrum oral adquirit en farmàcies o una solució rehidratant elaborada a casa (un litre d’aigua bullida, suc amb una o dues llimones, dues cullerades soperes de sucre, una cullerada de bicarbonat i una cullera de postres de sal). Es tracta d’acompanyar aquesta aportació, en la mesura possible, amb altres líquids freds (aigua d’arròs, te o camamilla amb llimona).

Els nutrients i les seves funcions

Perquè aquestes funcions orgàniques es desenvolupin amb normalitat es necessiten substàncies aprofitables dels aliments, els nutrients, que exerceixen funcions molt diverses:

  • Aporten energia per realitzar les funcions vitals i el moviment muscular. Els principals nutrients font d’energia són els hidrats de carboni (la gasolina del cotxe) i els greixos o lípids (el dipòsit de gasolina del cotxe).
  • Proporcionen el material de construcció del nostre organisme. Cal incloure aliments rics en proteïnes (similars a la xapa, motor, bugies… del cotxe) que permeten el creixement d’òrgans i teixits (músculs, ossos…) i mantenen el sistema de defenses en bones condicions per combatre infeccions i malalties.
  • Regulen tots els processos orgànics. Les vitamines, les sals minerals, la fibra i l’aigua es necessiten en petites quantitats per al creixement, el manteniment de la vida i la reproducció. Intervenen en la regulació del metabolisme: asseguren que tots els processos que tenen lloc a l’organisme es desenvolupin d’una manera harmònica.