Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Les votacions i els acords a les Juntes de propietaris

Tinc alguns dubtes sobre les votacions de la Junta de propietaris, perquè crec que la nova Llei de propietat horitzontal introdueix novetats. Les meves preguntes són les següents: Les votacions es realitzen per locals, habitatges o per quotes de participació? Es pot delegar el vot? En aquest cas, quin és el procediment? És necessari estar al corrent dels pagaments per exercir el dret a vot? Quin percentatge es requereix perquè s'aprovi una proposta?

Respecte a la primera i última pregunta, cada propietari, sigui d'habitatge o de local, comptarà amb dret a un vot a la Junta de propietaris. La majoria simple s'assolirà amb la meitat més un, però els vots personals han de representar també una majoria simple de quotes de participació. És a dir, regeix un sistema de doble majoria: de vots i de quotes, pel qual es ponderen dos elements, un de personal i un altre d'econòmic.

Així, si un propietari ho és de diversos habitatges, només disposarà d'un vot quant a la formació de la majoria de propietaris, però es computaran totes les quotes de participació dels seus diferents pisos per a la formació del segon tipus de majoria. La llei també estableix altres tipus de majoria, a més de la majoria simple: la de 3/5 (de vots i quotes), per a acords sobre els serveis d'ascensor, porteria i similars, i la majoria simple (de propietaris i quotes), per a supressió de barreres arquitectòniques.

En segona convocatòria seran vàlids els acords adoptats per la majoria d'assistents, sempre que aquesta representi més de la meitat de les quotes dels presents. Per la seva part, la unanimitat només s'exigeix en decisions que modifiquin el títol constitutiu o els estatuts. A l'hora de computar els vots, es consideren vots a favor dels acords adoptats els vots dels absents, sempre que no manifestin la seva discrepància una vegada notificades les decisions en el termini d'un mes al seu president o secretari. Respecte a les preguntes segona i tercera, d'acord amb l'article 15 de la llei, l'assistència a la Junta serà personal o per representació legal o voluntària i n'hi haurà prou amb un escrit en el qual s'indiquin el nom i el pis del propietari que delega el seu vot, el nom i els cognoms del representant, la data i la signatura. És a dir, que sí que es pot delegar el vot mitjançant aquest mecanisme simple de representació voluntària. També per representació legal.

Els propietaris que en el moment d'iniciar-se la Junta no estiguin al corrent del pagament de tots els deutes a la comunitat i no els hagin impugnat o procedit a la consignació judicial o notarial, podran participar en les deliberacions, si bé no tindran dret a vot. L'acta de la Junta reflectirà els propietaris privats d'aquest dret, de manera que ni la seva persona ni la seva quota de participació serà computada als efectes d'assolir les majories que exigeix la llei.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions