Fruites seques: salut tardorenca

Les fruites seques, a més de ser molt nutritives, aporten una suma important de proteïnes, vitamines, minerals i també de greixos saludables
1 Octubre de 2014
Img alimentacion listado 971

Fruites seques: salut tardorenca

Arriba la tardor i, amb aquesta, baixen les temperatures; els paisatges s’omplen de marrons, vermells i taronges intensos; cauen les fulles dels arbres fins a deixar-los nus; i, és clar, apareixen les fruites seques. Petites i delicioses sorpreses tardorenques.

/imgs/20141001/manos.jpg

Hi ha una llista llarga i variada de tipus de fruites seques, però les que més consumim a Espanya són les ametlles, els anacards, les avellanes, els cacauets, les nous, les pipes de carabassa, les pipes de gira-sol, els pinyons i els pistatxos o festucs. Des d’un punt de vista botànic, els cacauets no són fruites seques, sinó llegums, però com que la seva composició nutricional és molt semblant a la de les fruites seques, se solen classificar en aquest mateix grup.

Nous i pipes: les més sol.licitades

L’Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica (ENIDE) més recent va constatar que les dues fruites seques que més consumim al nostre país són les nous (uns 35 grams al mes) i les pipes de gira-sol (també uns 35 grams mensuals). Aquestes últimes poden portar sal o no i per a un consum habitual, és recomanable escollir-les sense sal afegida. I és que el consum de sal a Espanya gairebé duplica la recomanació màxima d’ingesta. Aquest consell, en tot cas, és extrapolable a qualsevol fruita seca.

Amb tot, no deixen de sorgir recerques que demostren els beneficis de la seva ingesta. Només els últims dotze mesos, s’han publicat gairebé 100 estudis relacionats amb aquests aliments tan saborosos. Un dels més recents, aparegut en l’edició d’abril de 2014 a la prestigiosa revista Journal of the National Cancer Institute, té un títol que parla per si sol: «Les fruites seques podrien reduir el risc de càncer».

No engreixen

Les fruites seques són molt nutritives. Aporten una suma important de proteïnes, vitamines i minerals, encara que també de greixos. Aquest últim nutrient provoca grans suspicàcies. Encara que se sap que són greixos saludables, en la població general hi ha el dubte de si les calories que aporten aquests greixos podrien contribuir a guanyar pes.

El 2011, el consens espanyol de prevenció i tractament de l’obesitat va assenyalar que l’addició de fruites seques a la dieta habitual no s’associa a l’augment de pes corporal. Una revisió científica rigorosa publicada dos anys més tard, al juny de 2013, va confirmar aquesta observació. L’explicació es troba en la confluència de diversos factors, com el poder saciant d’aquests aliments o la baixa disponibilitat de l’energia que contenen, gràcies al seu alt contingut en fibra dietètica.

/imgs/20141001/MTJ-brasil.jpg

Beneficis molt nutritius

El 2n Congrés de la Federació de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) va recollir un simposi titulat “Fruites seques i salut cardiovascular”, del qual va sorgir una declaració sobre el paper del consum de fruites seques en la salut cardiovascular:

  • Han estat consumides pels éssers humans al llarg de la història.
  • Són aliments d’alt contingut energètic, rics en greixos i àcids grassos insaturats, fibra, minerals i substàncies amb propietats antioxidants i antiinflamatòries.
  • Es troben entre els aliments amb una major evidència científica quant al seu benefici per a la salut cardiovascular.
  • Molts estudis rigorosos han relacionat el consum freqüent de fruites seques amb un risc més baix de morir a causa d’una malaltia coronària.
  • Incorporar fruites seques en una dieta saludable ha demostrat de forma clara que redueix el colesterol, sobretot, de les persones que tenen el colesterol alt.
  • La reducció del risc de malaltia coronària associada al consum de fruites seques no només s’explica per la seva capacitat de reduir el colesterol, sinó per mitjà d’altres múltiples mecanismes.
  • El consum de fruites seques pot ajudar a disminuir els nivells de triglicèrids en persones que pateixen d’hipertrigliceridèmia.
  • Ajuden al control dels nivells de sucre en sang, tant en persones amb diabetis com en individus sans.
  • Nombrosos estudis han mostrat que el consum regular de fruites seques no s’associa a un augment de pes o a un empitjorament del control de la diabetis.
  • La inclusió diària d’un grapat de fruites seques en la dieta pot resultar beneficiós tant per als individus sans com per als qui tenen colesterol elevat o diabetis del tipus 2.

Nous estudis corroboren que el consum habitual d’aquests aliments podria, fins i tot, disminuir el risc de morir prematurament.

Una excepció: la nou del Brasil

La nou del Brasil comparteix les propietats nutricionals de la resta de fruites seques, però també conté una dosi molt alta de seleni: 100 grams de nous del Brasil contenen més de 30 vegades la dosi diària de seleni recomanada per a un adult. La seva ingesta regular pot generar una situació denominada “toxicitat per seleni” o “seleniosi”. Per aquesta raó, convé no prendre al dia més de sis unitats de nous del Brasil. Si el seu consum és ocasional i esporàdic, els beneficis superaran els riscos.