Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Xiquets: adaptar la casa per a evitar accidents : Una llar a prova de xiquets

Els accidents domèstics són la causa més freqüent de lesions en els més menuts. No ocorren per casualitat i són, en la majoria, evitables

/imgs/20060501/informe01.jpgEstufes, terres que rellisquen, endolls, finestres obertes, escales, taules de vidre, aparells elèctrics, fàrmacs… Quan els xiquets comencen a gatejar, la casa es converteix en un lloc ple d’emocions i descobriments, però no està exempta de riscos. Segons dades de la Creu Roja Espanyola, obtingudes a través de l’Institut Nacional d’Estadística i l’Enquesta Nacional de Salut, el nombre de menors morts per accidents domèstics va ascendir durant el 2003 a 1.121, xifra que situa la llar com el principal focus d’accidents dels més menuts, per sobre dels accidents de circulació.

En la mateixa línia apunta l’informe de Detecció d’Accidents Domèstics i d’Oci de 2003 (DADO), elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que indica que a l’interior dels domicilis es van registrar aquell any el 89% dels accidents soferts per menors d’un any. Més de la meitat d’aquests van tenir lloc al menjador o al dormitori, i les caigudes van ser, en un 64,9% dels casos, les causants de les lesions dels bebès. El mateix estudi assenyala la franja horària que va des de les cinc fins a les vuit del vespre com la més crítica. Entre el 24 i el 45% dels accidents, segons edats, ocorren entre aquestes hores, que coincideixen amb la tornada de la guarderia o l’escola, i amb un moment del dia, abans d’anar al llit, en què els xiquets es troben cansats i més inquiets, i els pares disposen ja de les últimes energies.

Llocs més perillosos

Cuina

 • No deixem sols els xiquets a la cuina. El més aconsellable és col·locar una barrera que els impedisca l’accés al seu interior. Si no és possible, cal mantenir la porta sempre tancada. No se’ls ha de deixar entrar descalços.
 • Els armaris i calaixos han de disposar de tancaments de seguretat o bloquejadors, en especial si contenen objectes tallants o punxants. Mai hem de deixar jugar els xiquets amb els interruptors o les claus del gas. Si és possible, cal dotar els foguers d’un sistema de bloqueig. Quan cuinem, utilitzem els foguers interiors, més propers a la paret, i col·loquem els mànecs de cassoles i paelles cap endins, de manera que no sobresurten del fogó.
 • El forn ha d’estar situat en una zona alta. Si no és així, no hem de deixar els xiquets que s’hi acosten a la porta, especialment quan és calent. La rentadora ha de disposar d’un sistema d’obertura retardada. Mentre estiga aturada cal mantenir sempre la porta tancada. El cubell de les deixalles ha d’estar guardat en un armari fora de l’abast de les seues manetes. Els cordons dels aparells elèctrics, principalment de la planxa, han d’estar sempre enrotllats i fora del seu abast. No podem deixar que s’hi acosten quan planxem.
 • Si les estovalles de la taula de la cuina pengen, cal vigilar que no les estiren i facen caure el que hi haja a sobre.

Lavabo

 • La porta del lavabo ha d’estar sempre tancada i la tapa de l’inodor sempre baixada. Quan el xiquet comence a utilitzar l’inodor, s’ha de col·locar un suport especial, de forma que el diàmetre siga menor i el xiquet puga fer les seues necessitats sense caure-hi.
 • Els calaixos i armaris que continguen cosmètics o qualsevol altre producte tòxic han de tenir tancaments de seguretat.
 • Cal col·locar materials antilliscants en la banyera, la dutxa i les seues zones de sortida. A més, és aconsellable col·locar en la banyera seients adaptables i agafadors que ajuden i faciliten el bany dels menuts. Un regla d’or: no deixem els xiquets sols a la banyera: poden ofegar-se en pocs segons i amb pocs centímetres d’aigua.
 • S’ha d’instal·lar un filtre a l’aigüera per a evitar que el xiquet s’hi agafe els dits o hi fique objectes.
 • Quan s’utilitza aigua calenta i es torna a obrir l’aixeta, part de l’aigua queda retinguda. Moltes cremades lleus es produeixen per aquest motiu, sobretot entre els xiquets per l’especial sensibilitat de la seua pell. Per a evitar-ho, després d’utilitzar l’aigua calenta cal deixar córrer la freda, fins que la temperatura s’estabilitze.

Habiació

 • Cal escollir mobles homologats fabricats amb materials no tòxics i ignífugs i amb les vores arrodonides. Els mobles que superen el control de qualitat més rigorós porten impresa en l’etiqueta la paraula TÜV.
 • Si el bebè dorm durant els primers mesos -màxim fins als quatre o cinc- en un cabàs, el fons ha de ser rígid i pla, amb les vores altes i encoixinades, i preferiblement de cotó. Com que és prou inestable, cal anar alerta de no recolzar-s’hi per a evitar que es bolque.
 • El bressol ha de ser sòlid, estable i segur, i no ha de disposar d’ornaments que es puguen desprendre. La distància entre els barrots ha de ser superior a 4,5 centímetres i inferior a 6,5 centímetres. Els costats han de fer almenys 60 centímetres d’alçada. Per a evitar que es colpege el cap o trega les mans o els peus entre els barrots mentre dorm, s’hi ha de col·locar un protector per dins.
 • Tant el bressol com el cabàs es col·locaran lluny de fonts de calor (radiadors, estufes, etc.). Els endolls, cables elèctrics, cintes de les persianes i cordons de les cortines han d’estar fora del seu abast.
 • Quan ja dormen al llit, cal instal·lar una barana o barra de seguretat a fi d’evitar que caiguen.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions