Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Els compradors d'un pis han d'assumir una derrama prèvia a la seua adquisició

Vam comprar un pis al 2002 i la comunitat de propietaris va certificar per escrit que estava al corrent dels pagaments en la comunitat. No obstant això, després d'anys d'afrontar les despeses de comunitat vam descobrir que gran part es destina a sufragar obres fetes amb anterioritat a la nostra adquisició. Per això, ens neguem a pagar mentre no ens tornen els diners abonats, però la comunitat ens amenaça amb accions legals. Hem de pagar?

/imgs/20060501/consultorio01.jpgLa Llei de Propietat Horitzontal indica que el propietari està obligat a pagar les despeses generals (article 9), que aquest pagament ha de fer-se en el temps i forma determinats per la Junta (article 21) i que les derrames per millores les pagarà qui siga propietari en el moment de l'exigència del deute (article 11). L'afectat pot sol·licitar a l'administrador el Llibre d'Actes i comprovar l'acord adoptat. Si consistia en el pagament d'una derrama mensual per l'import que ha estat pagant, el venedor no estava obligat a pagar les derrames mensuals posteriors a la venda perquè no li correspon. D'altra banda, el certificat de deutes que va aportar en la notaria només havia d'acreditar l'absència o no de deutes relatius a les despeses generals, i les derrames per obres no es consideren com a tals. Per tant, si el nou amo de l'habitatge no paga les quotes ordinàries ni les derrames pot ser demandat en judici amb una probable sentència en contra seua. L'afectat pot consultar amb un advocat la possibilitat de reclamar una indemnització al venedor en el termini d'un any des que va descobrir la càrrega, però perquè prosperés caldria que les derrames es consideressen càrregues. Segons l'article 1.483 del Codi Civil, el comprador tindria dret a una indemnització per danys i perjudicis si hi concorren les circumstàncies següents: que es tracte de la venda d'una finca gravada amb alguna càrrega o servitud no aparent, que aquesta càrrega o servitud no s'esmente en l'escriptura de transmissió i que siga de tal importància que, si el comprador l'hagués conegut, haja de presumir-se que no l'hauria adquirit.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions