Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un dels més cars quasi no neteja

/imgs/20071101/analisisb.01.jpgEls netejadors líquids o en gel serveixen igualment per a netejar el bany, la cuina o els terres de rajola. Són un tot terreny en la neteja domèstica. S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a una prova d'ús set netejadors líquids i en gel d'ús genèric. Costen des dels 1,28 euros per litre de Vim fins als 2,64 euros per litre de Cillit Bang. S'ofereixen en envasos de litre i mig, excepte Estrella (1,1 litres) i Brillax (1 litre). La millor relació qualitat-preu és Ajax, tan barat com el que més, dels que netegen més i millor i un dels que va demostrar una millor qualitat, sobretot pel poder detergent i desgreixant.

La seguretat, el primer

Aquests productes no afirmen ser desinfectants, excepte Brillax, que diu ser "bactericida", però no especifica ni la quantitat de producte ni el temps d'aplicació necessari per a complir aquesta funció. Estrella, en la lletra petita de l'etiqueta, ofereix un esment difús i incomplet a una norma desinfectant, que pot confondre el consumidor. Els set inclouen en els envasos les indicacions de seguretat imprescindibles. Brillax i Vim són els únics que no hi esmenten el nom químic dels conservants.

Els taps de les botelles d'Estrella i Brillax són els més còmodes, però no serveixen per a mesurar i dosificar el producte, cosa que sí que ocorre en la resta. A més, els seus etiquetatges imprecisos no faciliten la dosificació en l'ús diluït: segons Estrella cal utilitzar "un got" i segons Brillax "una petita quantitat". Hi va destacar l'envàs de Tenn, perquè evita que el producte degotege.

Els set netejadors són líquids nets, perfumats i sense grumolls. Cillit Bang, Ajax i Tenn són de color verd; Don Limpio, Estrella i Vim són blaus; i Brillax és l'únic incolor. La seua densitat va ser semblant, i va variar des dels 0,987 grams per mil·lilitre (g/ml) de Brillax, fins als 1,014 g/ml d'Estrella. En canvi sí que es diferencien pel pH o grau d'acidesa: Cillit Bang, Don Limpio i Tenn són prou bàsics (pH "alt", entre 9,7 i 11), Estrella i Vim són àcids (pH "baix", entre 4,5 i 4,9) i Ajax i Brillax són neutres (pH entre 6,4 i 7,3). Si un pH bàsic actua millor contra el greix, per què alguns opten per una formulació àcida? Només així es pot conservar una substància netejadora eficaç: el peròxid d'hidrogen, present en aquests productes.

Substàncies que netegen

/imgs/20071101/analisisb.02.jpg El contingut en extracte sec indica quant tenen de producte i quant és només aigua. Més percentatge d'extracte sec no indica necessàriament una eficàcia millor, perquè pot tractar-se de sals minerals o colorants. Tenn és el que té més extracte sec (5,7%), seguit d'Ajax (5,4%) i Don Limpio (5%). El més diluït va ser Vim (1,6%). Per a valorar la qualitat és més significativa la proporció de matèria activa, és a dir, d'agents que netegen. Per això alguns netejadors amb la mateixa quantitat de producte són més eficaços, duren més o formen més escuma. Tenn (5,1% de matèria activa) i Ajax (5%) són els millors, davant de Vim (0,6%), el pitjor amb diferència. Els tensioactius són la base d'aquests productes. En aquests recau la major part de la capacitat netejadora. Els tensioactius aniònics ofereixen un ampli espectre d'activitat llevataques i són molt escumejants. Estan presents en Tenn (3%), Ajax (1,9%) i Don Limpio i Vim (els dos amb un 0,3%). El sabó també és un tensioactiu, però està en desús (només es troba en Don Limpio i Tenn). Els tensioactius no iònics reforcen l'acció dels aniònics i són eficaços enfront del greix. Són els més habituals: Don Limpio, Cillit Bang i Ajax n'inclouen per sobre del 3%; Brillax, Tenn i Estrella van vorejar el 2%; i Vim, amb un escàs 0,3%, va ser el que menys en va oferir. La desinfecció es pot aconseguir gràcies als tensioactius catiònics (Estrella i Brillax), però són incompatibles amb els aniònics: s'anul·len mútuament.

Contra la calç

L'aigua es considera "dura" quan conté altes concentracions de sals minerals dissoltes, com ara calci, magnesi, ferro o manganès. Quan aquesta aigua s'evapora, deixa la calç, que és un rastre mineral blanquinós difícil d'eliminar i que afecta aixetes, mampares de dutxa o sanitaris. Don Limpio, Ajax, Vim i Tenn ofereixen substàncies específiques per a "segrestar" aquestes sals i evitar així la formació de calç.

Els dissolvents tenen una doble funció: diluir els mateixos components del netejador per facilitar-ne l'acció i dissoldre les taques de greix a fi d'eliminar-les després amb facilitat. De dissolvents, n'inclouen Brillax, Tenn i Cillit Bang, però aquest últim en una concentració tan dèbil que pot dubtar-se que siga efectiva. Els agents de blanqueig ajuden a eliminar certes taques rebels, com les del cafè o la fruita. Se sol utilitzar per a aquesta funció l'aigua oxigenada (peròxid d'hidrogen), que a més té propietats desinfectants. Dels set, se'n va trobar en Estrella i Vim.

Prova d'ús

De res serveix conèixer-ne la composició si no s'avalua l'eficàcia d'aquests productes contra les taques. Per fer-ho, es va col·locar greix sobre una placa d'acer inoxidable i es va escalfar al forn fins que la taca va quedar resseca. Aquestes plaques brutes es van introduir en un recipient cobertes de producte pur (sense diluir en aigua) que es movia constantment.

Després, les plaques es van tornar a assecar a l'estufa. Així, pesant les plaques abans i després es determina quant de greix han sigut capaços d'eliminar (sense fregar, només amb el moviment del líquid al voltant). Cada producte es va provar tres vegades d'aquesta manera. Cillit Bang (66% del greix eliminat) va demostrar ser el millor i l'únic que va aconseguir el "molt satisfactori". Don Limpio (59%), i Ajax i Tenn (els dos 57%) van aconseguir un "satisfactori". Estrella i Vim (els dos 36%) van demostrar una eficàcia notablement inferior, per tant es van quedar en un "correcte". Una possible explicació per a aquest mediocre resultat és que la seua textura s'aproxima a la d'un gel, de manera que necessiten la fricció d'un fregall o d'una esponja per a desenvolupar adequadament la seua funció. Brillax només va eliminar el 8% del greix i va suspendre clarament aquesta prova.

Quant al poder de detergència (l'eliminació de taques no greixoses), es va seguir la mateixa metodologia anterior (també en triple versió), però amb una taca terrosa i amb el netejador diluït seguint les seues instruccions. Tenn és l'únic que aconsegueix el "molt satisfactori": elimina el 73% d'aquest tipus de taques. Don Limpio, amb el 60%, arriba al "satisfactori". Ajax (55%), Cillit Bang (44%) i Vim (42%) es queden en un modest "correcte", mentre que Estrella (35%) i Brillax (30%) van ser els menys eficaços.

Traces i agressivitat

Per comprovar si aquests resultats els aconsegueixen gràcies a una formulació agressiva que acabe danyant els materials amb què entren en contacte, es va abocar una bona quantitat de producte sobre ceràmica sanitària, junta de silicona, cautxú, vinil, estratificat i acrílic sanitari, i es va deixar actuar durant 24 hores. Després de l'esbandida, es va comprovar que cap no havia sofert desperfectes o deterioraments en relació amb la mostra de referència. També es va comprovar si deixaven traces sobre un espill una vegada net. Don Limpio i Ajax van ser els millors perquè a penes hi van deixar cap residu. Cillit Bang va ser el pitjor, ja que hi va deixar unes traces clarament visibles.

Més enllà de l'efectivitat contra les taques, un paràmetre que tenen molt en compte els consumidors és l'olor. Per comprovar la intensitat de l'aroma (no la qualitat, que és un criteri subjectiu) 20 experts van olorar i van puntuar l'olor de cada detergent diluït en aigua calenta. Ajax va ser l'únic qualificat com a "molt perfumat", i Estrella va ser el que menys va agradar (només "lleugerament perfumat").

Qualitat global

Per establir la qualitat global, es van ponderar les anàlisis en funció de la seua importància. El poder desgreixant i el detergent representen cada un un 30% de la nota, seguits de l'olor (15%), l'escuma i la quantitat de traces (10% cada un) i, amb un 5%, l'agressivitat sobre els materials. Sorprèn que cap no va arribar al "molt satisfactori". Tenn, Ajax i Don Limpio van ser els millors ("satisfactori"). Vim, Cillit Bang i Estrella es van quedar en "correctes" i Brillax és l'únic que suspèn, sobretot pels seus mals resultats en detergència i poder desgreixant.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions