Netejadors domèstics

Un dels més cars quasi no neteja

Convé aturar-se i escollir bé: són molt diferents en preu, qualitat global i capacitat de neteja
1 Novembre de 2007

Un dels més cars quasi no neteja

/imgs/20071101/analisisb.01.jpgEls netejadors líquids o en gel serveixen igualment per a netejar el bany, la cuina o els terres de rajola. Són un tot terreny en la neteja domèstica. S’han analitzat al laboratori i s’han sotmès a una prova d’ús set netejadors líquids i en gel d’ús genèric. Costen des dels 1,28 euros per litre de Vim fins als 2,64 euros per litre de Cillit Bang. S’ofereixen en envasos de litre i mig, excepte Estrella (1,1 litres) i Brillax (1 litre). La millor relació qualitat-preu és Ajax, tan barat com el que més, dels que netegen més i millor i un dels que va demostrar una millor qualitat, sobretot pel poder detergent i desgreixant.

La seguretat, el primer

Aquests productes no afirmen ser desinfectants, excepte Brillax, que diu ser “bactericida”, però no especifica ni la quantitat de producte ni el temps d’aplicació necessari per a complir aquesta funció. Estrella, en la lletra petita de l’etiqueta, ofereix un esment difús i incomplet a una norma desinfectant, que pot confondre el consumidor. Els set inclouen en els envasos les indicacions de seguretat imprescindibles. Brillax i Vim són els únics que no hi esmenten el nom químic dels conservants.

Els taps de les botelles d’Estrella i Brillax són els més còmodes, però no serveixen per a mesurar i dosificar el producte, cosa que sí que ocorre en la resta. A més, els seus etiquetatges imprecisos no faciliten la dosificació en l’ús diluït: segons Estrella cal utilitzar “un got” i segons Brillax “una petita quantitat”. Hi va destacar l’envàs de Tenn, perquè evita que el producte degotege.

Els set netejadors són líquids nets, perfumats i sense grumolls. Cillit Bang, Ajax i Tenn són de color verd; Don Limpio, Estrella i Vim són blaus; i Brillax és l’únic incolor. La seua densitat va ser semblant, i va variar des dels 0,987 grams per mil·lilitre (g/ml) de Brillax, fins als 1,014 g/ml d’Estrella. En canvi sí que es diferencien pel pH o grau d’acidesa: Cillit Bang, Don Limpio i Tenn són prou bàsics (pH “alt”, entre 9,7 i 11), Estrella i Vim són àcids (pH “baix”, entre 4,5 i 4,9) i Ajax i Brillax són neutres (pH entre 6,4 i 7,3). Si un pH bàsic actua millor contra el greix, per què alguns opten per una formulació àcida? Només així es pot conservar una substància netejadora eficaç: el peròxid d’hidrogen, present en aquests productes.

Substàncies que netegen

/imgs/20071101/analisisb.02.jpg
El contingut en extracte sec indica quant tenen de producte i quant és només aigua. Més percentatge d’extracte sec no indica necessàriament una eficàcia millor, perquè pot tractar-se de sals minerals o colorants. Tenn és el que té més extracte sec (5,7%), seguit d’Ajax (5,4%) i Don Limpio (5%). El més diluït va ser Vim (1,6%). Per a valorar la qualitat és més significativa la proporció de matèria activa, és a dir, d’agents que netegen. Per això alguns netejadors amb la mateixa quantitat de producte són més eficaços, duren més o formen més escuma. Tenn (5,1% de matèria activa) i Ajax (5%) són els millors, davant de Vim (0,6%), el pitjor amb diferència.
Els tensioactius són la base d’aquests productes. En aquests recau la major part de la capacitat netejadora. Els tensioactius aniònics ofereixen un ampli espectre d’activitat llevataques i són molt escumejants. Estan presents en Tenn (3%), Ajax (1,9%) i Don Limpio i Vim (els dos amb un 0,3%). El sabó també és un tensioactiu, però està en desús (només es troba en Don Limpio i Tenn). Els tensioactius no iònics reforcen l’acció dels aniònics i són eficaços enfront del greix. Són els més habituals: Don Limpio, Cillit Bang i Ajax n’inclouen per sobre del 3%; Brillax, Tenn i Estrella van vorejar el 2%; i Vim, amb un escàs 0,3%, va ser el que menys en va oferir. La desinfecció es pot aconseguir gràcies als tensioactius catiònics (Estrella i Brillax), però són incompatibles amb els aniònics: s’anul·len mútuament.

Contra la calç

L’aigua es considera “dura” quan conté altes concentracions de sals minerals dissoltes, com ara calci, magnesi, ferro o manganès. Quan aquesta aigua s’evapora, deixa la calç, que és un rastre mineral blanquinós difícil d’eliminar i que afecta aixetes, mampares de dutxa o sanitaris. Don Limpio, Ajax, Vim i Tenn ofereixen substàncies específiques per a “segrestar” aquestes sals i evitar així la formació de calç.

Els dissolvents tenen una doble funció: diluir els mateixos components del netejador per facilitar-ne l’acció i dissoldre les taques de greix a fi d’eliminar-les després amb facilitat. De dissolvents, n’inclouen Brillax, Tenn i Cillit Bang, però aquest últim en una concentració tan dèbil que pot dubtar-se que siga efectiva. Els agents de blanqueig ajuden a eliminar certes taques rebels, com les del cafè o la fruita. Se sol utilitzar per a aquesta funció l’aigua oxigenada (peròxid d’hidrogen), que a més té propietats desinfectants. Dels set, se’n va trobar en Estrella i Vim.

Prova d’ús

De res serveix conèixer-ne la composició si no s’avalua l’eficàcia d’aquests productes contra les taques. Per fer-ho, es va col·locar greix sobre una placa d’acer inoxidable i es va escalfar al forn fins que la taca va quedar resseca. Aquestes plaques brutes es van introduir en un recipient cobertes de producte pur (sense diluir en aigua) que es movia constantment.

Després, les plaques es van tornar a assecar a l’estufa. Així, pesant les plaques abans i després es determina quant de greix han sigut capaços d’eliminar (sense fregar, només amb el moviment del líquid al voltant). Cada producte es va provar tres vegades d’aquesta manera. Cillit Bang (66% del greix eliminat) va demostrar ser el millor i l’únic que va aconseguir el “molt satisfactori”. Don Limpio (59%), i Ajax i Tenn (els dos 57%) van aconseguir un “satisfactori”. Estrella i Vim (els dos 36%) van demostrar una eficàcia notablement inferior, per tant es van quedar en un “correcte”. Una possible explicació per a aquest mediocre resultat és que la seua textura s’aproxima a la d’un gel, de manera que necessiten la fricció d’un fregall o d’una esponja per a desenvolupar adequadament la seua funció. Brillax només va eliminar el 8% del greix i va suspendre clarament aquesta prova.

Quant al poder de detergència (l’eliminació de taques no greixoses), es va seguir la mateixa metodologia anterior (també en triple versió), però amb una taca terrosa i amb el netejador diluït seguint les seues instruccions. Tenn és l’únic que aconsegueix el “molt satisfactori”: elimina el 73% d’aquest tipus de taques. Don Limpio, amb el 60%, arriba al “satisfactori”. Ajax (55%), Cillit Bang (44%) i Vim (42%) es queden en un modest “correcte”, mentre que Estrella (35%) i Brillax (30%) van ser els menys eficaços.

Traces i agressivitat

Per comprovar si aquests resultats els aconsegueixen gràcies a una formulació agressiva que acabe danyant els materials amb què entren en contacte, es va abocar una bona quantitat de producte sobre ceràmica sanitària, junta de silicona, cautxú, vinil, estratificat i acrílic sanitari, i es va deixar actuar durant 24 hores. Després de l’esbandida, es va comprovar que cap no havia sofert desperfectes o deterioraments en relació amb la mostra de referència. També es va comprovar si deixaven traces sobre un espill una vegada net. Don Limpio i Ajax van ser els millors perquè a penes hi van deixar cap residu. Cillit Bang va ser el pitjor, ja que hi va deixar unes traces clarament visibles.

Més enllà de l’efectivitat contra les taques, un paràmetre que tenen molt en compte els consumidors és l’olor. Per comprovar la intensitat de l’aroma (no la qualitat, que és un criteri subjectiu) 20 experts van olorar i van puntuar l’olor de cada detergent diluït en aigua calenta. Ajax va ser l’únic qualificat com a “molt perfumat”, i Estrella va ser el que menys va agradar (només “lleugerament perfumat”).

Qualitat global

Per establir la qualitat global, es van ponderar les anàlisis en funció de la seua importància. El poder desgreixant i el detergent representen cada un un 30% de la nota, seguits de l’olor (15%), l’escuma i la quantitat de traces (10% cada un) i, amb un 5%, l’agressivitat sobre els materials. Sorprèn que cap no va arribar al “molt satisfactori”. Tenn, Ajax i Don Limpio van ser els millors (“satisfactori”). Vim, Cillit Bang i Estrella es van quedar en “correctes” i Brillax és l’únic que suspèn, sobretot pels seus mals resultats en detergència i poder desgreixant.

L'escuma neteja?

L’escuma no neteja. Ni tan sols és indici que el detergent continga compostos netejadors, però la majoria dels consumidors la creuen imprescindible en un bon netejador. Sembla que si un netejador es dilueix en aigua i durant el seu ús no es forma escuma, el seu poder de neteja serà nul, quan no té per què ser així. El que sí que és negatiu és que l’escuma tarde a desaparèixer, perquè dificulta l’esbandida.

Però, tan estesa està la percepció que l’escuma és indici de neteja, que el laboratori va valorar quanta escuma eren capaços de formar els netejadors i quant tardava a desaparèixer. Es van valorar millor els productes que més escuma formaven, i les escumes que abans desapareixien. Cap no va aprovar amb nota aquesta prova. Dels cinc que la van superar (sense passar del “correcte”), Don Limpio gairebé mancava d’escuma, mentre que Tenn, Estrella, Brillax i Vim en tenien massa fins i tot cinc minuts després d’haver-se format. Ajax i Cillit Bang hi van suspendre perquè van generar massa escuma que no es va trencar.

En síntese e táboa comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat al laboratori i s’han sotmès a una prova d’ús set netejadors que serveixen per a eliminar les taques en cuines, banys i terres de rajola. Els envasos eren d’1,5 litres, excepte Brillax (1 litre) i Estrella (1,1 litres).
 • Els etiquetatges de Brillax i Vim suspenen la norma d’etiquetatge per no indicar el nom químic dels conservants.
 • L’escuma, encara que no neteja, es considera imprescindible. Ajax i Cillit Bang van suspendre per generar massa escuma que costava d’esbandir. Don Limpio gairebé mancava d’escuma i la resta en generaven una quantitat suficient, però excessivament estable.
 • El netejador més olorós és Ajax, mentre que la fragància d’Estrella és la menys intensa.
 • Ponderant totes les proves efectuades, Tenn, Ajax i Don Limpio van demostrar una qualitat global “satisfactòria”. Vim, Cillit Bang i Estrella no van passar del “correcte” i Brillax va suspendre pel dèbil poder desgreixant i detergent que té. Els set van demostrar no ser agressius amb les múltiples superfícies sobre les quals es van provar.
 • La millor relació qualitat-preu és Ajax, el segon producte més barat (1,31 euros/litre) i amb una qualitat global satisfactòria.
Ajax Pino Vim Oxy-gel Artic Don Limpio con biCarbonat Tenncon bioalcohol
Preu (euros / litre) 1,31 1,28 1,58 1,57
Format (L) 1,5 1,5 1,5 1,5
Etiquetatge Correcte Incorrecte Correcte Correcte
Aspecto Líquid verd perfumat Líquid blau perfumat Líquid blau perfumat Líquid verd perfumat
Densitat (g/ml) 1,004 1,013 1,008 1,006
pH 1 6,4 4,9 9,8 9,7
Carbonat (%) 2 No detectat No detectat 0,4 0,3
Extracte sec (%) 3 5,4 1,6 5 5,7
Matèria activa total (%): 5 0,6 4,4 5,1
Tensioactius aniònics (%) 1,9/DBS 0,3/LES 0,3/DBS 3/DBS
Sabó (%) No detectat No detectat 0,9 0,1
Tensioactius catiònics (%) No detectat No detectat No detectat No detectat
Tensioactius no iònics (%) 3,1 0,3 3,2 2
Substàncies anticalç:
Citrat de sodi (%) 0,2 No detectat 0,3 0,5
Fosfonat (%) No detectat 0,23/DQ 2010 No detectat No detectat
EDTA (%) No detectat 0,10 No detectat No detectat
Dissolvents: 4
Glicol (%) No detectat No detectat No detectat No detectat
Etanol (%) No detectat No detectat No detectat 1,7
Isopropanol (%) No detectat No detectat No detectat No detectat
Peròxid d’hidrogen (%) 5 No detectat 2,9 No detectat No detectat
Test d’eficàcia
Poder desgreixant pur (%) 6 57 36 59 57
Poder detergent diluït (%) 6 55 42 60 73
Poder escumejant (ml) 7
a 30 segons 315 224 42 206
a 3 minuts 285 202 13 174
a 5 minuts 275 202 8 127
Traces residuals en superfície Dèbilment visibles Visibles Dèbilment visibles Visibles
Agressivitat en materials 8 No No No No
Intensitat olfactiva (punts) 9 197,5 89,5 126 149,5
Qualitat global Satisfactori Correcte Satisfactori Satisfactori
EstrellaOxygeno activo Cillit BangPotente limpiador BrillaxLavasuelos
Preu (euros / litre) 2,11 2,64 2,09
Format (L) 1,1 1,5 1
Etiquetatge Correcte Correcte Incorrecte
Aspecto Líquid blau perfumat Líquid verd perfumat Líquid incolor perfumat
Densitat (g/ml) 1,014 1,001 0,987
pH 1 4,5 11 7,3
Carbonat (%) 2 No detectat 0,3 No detectat
Extracte sec (%) 3 4,5 4 3,7
Matèria activa total (%): 3,4 3,1 3,7
Tensioactius aniònics (%) No detectat No detectat No detectat
Sabó (%) No detectat No detectat No detectat
Tensioactius catiònics (%) No detectat No detectat 1,5
Tensioactius no iònics (%) 12,4 3,1 2,2
Substàncies anticalç:
Citrat de sodi (%) No detectat No detectat No detectat
Fosfonat (%) No detectat No detectat No detectat
EDTA (%) No detectat No detectat No detectat
Dissolvents: 4
Glicol (%) No detectat 0,5/butil diglicol No detectat
Etanol (%) No detectat No detectat 4,1
Isopropanol (%) No detectat No detectat 2,9
Peròxid d’hidrogen (%) 5 3,3 No detectat No detectat
Test d’eficàcia
Poder desgreixant pur (%) 6 36 66 8
Poder detergent diluït (%) 6 35 44 30
Poder escumejant (ml) 7
a 30 segons 180 370 184
a 3 minuts 165 358 157
a 5 minuts 154 349 122
Traces residuals en superfície Visibles Muy visibles Visibles
Agressivitat en materials 8 No No No
Intensitat olfactiva (punts) 9 36,5 90,5 120
Qualitat global Correcte Correcte Insuficiente

(1) pH: productes amb pH bàsics són més efectius sobre l’acció del greix.

(2) Carbonat: substància que manté el pH alcalí (alt) del producte durant la neteja.

(3) Extracte sec: les substàncies que queden una vegada eliminada tota l’aigua del producte.

(4) Dissolvents: ingredients que ajuden a dissoldre els ingredients del líquid i també les taques.

(5) Peròxid d’hidrogen: més conegut com aigua oxigenada, és un agent de blanqueig capaç d’eliminar taques oxidables També té propietats desinfectants.

(6) Poder desgreixant i detergent: en la taula es reflecteix el percentatge de taca que el producte ha sigut capaç d’eliminar en el desenvolupament de la prova.

(7) Poder escumejant: es busquen productes capaços de desenvolupar certa quantitat d’escuma en el moment de la preparació de l’aigua de rentar, però ha de desfer-se ràpidament.

(8) Agressivitat en materials: es va comprovar si el producte deteriorava la ceràmica sanitària, la junta de silicona, cautxú, vinil, estratificat i l’acrílic sanitari.

(9) Intensitat olfactiva: s’hi reflecteix la puntuació total que han rebut les mostres diluïdes, seguint les recomanacions del fabricant, per part de 20 persones qualificades.

Un a un

Un a un, set netejadors

Ajax Pino

 • Netejador domestic
 • Surt a 1,31 euros el litre
 • Qualitat global: Satisfactòria
 • La millor relació qualitat-preu. Botella de litre i mig. Una de les fragàncies més intenses. La seua capacitat desgreixant és bona i a penes deixa residus sobre les superfícies netejades. Poder escumejant insuficient.

Vim Oxygel Artic

 • /imgs/20071101/analisisb.producto.02.jpgNetejador domèstic
 • Surt a 1,28 euros el litre, el més barat
 • Qualitat global: Correcta
 • Botella d’1 litre i mig. Incompleix la norma d’etiquetatge per no indicar el nom químic dels conservants que utilitza. Obté resultats “correctes” en totes les proves.

Don Limpio

 • Netejador domèstic amb bicarbonat
 • Surt a 1,58 euros el litre
 • Qualitat global: Satisfactòria
 • Botella de litre i mig. Quasi no deixa residus sobre les superfícies netejades, i també obté valoracions satisfactòries en els poders desgreixant i detergent.

Tenn

 • /imgs/20071101/analisisb.producto.04.jpgNetejador domèstic amb bioalcohol
 • Surt a 1,57 euros el litre
 • Qualitat global: Satisfactòria
 • Botella d’1 litre i mig. El millor poder detergent, i dels millors en capacitat desgreixant. Una de les fragàncies més intenses.

Estrella

 • /imgs/20071101/analisisb.producto.05.jpgNetejador domèstic oxigen actiu sense lleixiu
 • Surt a 2,11 euros el litre
 • Qualitat global: Correcta
 • Botella d’1,1 litres. El seu poder detergent és insuficient i la fragància és la menys intensa.

Cillit Bang

 • /imgs/20071101/analisisb.producto.06.jpgNetejador potent de terres i antigreix fresh
 • Surt a 2,64 euros el litre, el més car
 • Qualitat global: Correcta
 • Botella d’1 litre i mig. La millor capacitat desgreixant. Suspèn en poder escumejant i és el que deixa més quantitat de residus sobre les superfícies netejades.

Brillax

 • /imgs/20071101/analisisb.producto.07.jpgNetejador de terres antibacteris
 • Surt a 2,09 euros el litre
 • Qualitat global: Insuficient
 • Botella d’1 litre. Incompleix la norma d’etiquetatge per no indicar el nom químic dels conservants que utilitza. L’únic que suspèn les proves de detergència i les de capacitat desgreixant.