Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta sobre hàbits d'exposició al sol, percepció de risc i etiquetatge de les cremes solars : Un de cada cinc enquestats no es protegeix mai quan s'exposa al sol en les vacances d'estiu

Un 12% no compra cremes solars i tres de cada deu no llegeixen mai la informació de l'etiquetatge

Conscients del risc

La teoria sembla que la coneixem: si el sol no es pren amb precaució, les conseqüències poden ser molt perjudicials per a la salut. Tot i això, ho portem a la pràctica? EROSKI CONSUMER ha mesurat aquesta percepció de risc i ha consultat els 1.000 entrevistats sobre la seva opinió al voltant d’una sèrie d’afirmacions sobre la radiació i la protecció solar. En funció de les respostes, s’ha quantificat aquesta percepció amb una escala del 0 als 3,80 punts, en què 0 és un nivell baix i 3,80 és un nivell alt.

Així, un 56% dels enquestats tenen un nivell mitjà de percepció de risc, un 40% un nivell alt i només per a un 4% és baix. Per comunitats, cap gallec ni madrileny enquestat es va classificar amb un nivell de percepció de risc baix, a diferència dels valencians, que se situen en aquest nivell en una proporció més gran (un 14%). Els més conscients dels perills del sol són, principalment, els gallecs, ja que un 52% d’aquests se situa en el primer lloc del podi, el nivell alt de percepció.

Aquesta classificació demostra que encara hi ha qui es confia massa. Si bé tan sols un 4% considera que prendre el sol durant un temps prolongat no suposa mai un risc, un altre 14% considera que només de vegades. Per sort, el 82% dels enquestats pensa que és perillós sempre: els madrilenys en més proporció (un 93% dels consultats) que els balears (un 14% d’ells creu que mai no suposa un perill, la proporció més alta).

Un de cada cinc enquestats no creu que cada tipus de pell absorbeixi la radiació solar de forma diferent, ho consideren en més gran manera els joves de 25 a 44 anys (un 23%). Una creença errònia, ja que ningú és igual davant del sol i en la població hi ha diversos fototips individuals de cada persona. Finalment, tan sols un 6% no creu que una exposició solar inadequada produeixi envelliment prematur de la pell, afeccions oculars i càncer de pell.

Una de tòpics

Quant a la manera de protegir-se, també hi ha confusions destacades entre els enquestats. En primer lloc, un 41% no creu que calgui utilitzar un factor de protecció més alt de 15 en la primera exposició solar. Encara més, en una proporció semblant consideren que les cremes amb una protecció molt alta protegeixen completament del sol. En aquest sentit, la legislació de la UE parteix de la premissa que cap crema, encara que tingui una protecció molt alta, protegeix completament del sol. Els fotoprotectors contenen substàncies químiques i/o físiques, denominades filtres, capaces d’absorbir o reflectir les radiacions solars, que protegeixen la pell dels efectes nocius d’aquestes. Tot i això, el terme “pantalla total” o “sun block” s’ha utilitzat per indicar un FPS (factor de protecció solar) superior a 20, i protecció contra altres radiacions, però, en realitat, es presta a confusió atès que no garanteix una protecció total contra les radiacions.

Per sort, tan sols en proporcions inferiors al 15% de la població enquestada fan cas dels següents falsos mites: que el sol sense cremes de protecció asseca grans, barbs i punts negres al rostre; que les ulleres de sol són només per a l’estiu, que no cal aplicar-se fotoprotecció si el dia està núvol o si som sota un para-sol, que les persones amb pells més morenes o ja bronzejades poden prescindir d’aplicar-se crema protectora, i que mentre som a l’aigua, el sol pràcticament no ens perjudica la pell.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions