Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta sobre hàbits d'exposició al sol, percepció de risc i etiquetatge de les cremes solars : Un de cada cinc enquestats no es protegeix mai quan s'exposa al sol en les vacances d'estiu

Un 12% no compra cremes solars i tres de cada deu no llegeixen mai la informació de l'etiquetatge

/imgs/20130601/tema1.jpg
El sol té dues cares. D’una banda, proporciona color, calor i per a molts és motiu d’alegria. És essencial en la producció de vitamina D i la seva exposició, sempre amb moderació i vigilància mèdica, forma part del tractament de malalties dermatològiques com la psoriasi o l’èczema… Però l’astre rei té un costat fosc: provoca cremades solars que augmenten el risc de patir càncer de pell en l’edat adulta.

Cada any, es diagnostiquen al món més de 160.000 casos de melanoma. La disminució de la capa d’ozó i la moda del bronzejat són els dos factors que més hi influeixen, per la qual cosa el sol s’ha de prendre amb totes les precaucions. Per conèixer els hàbits d’exposició al sol de la població, EROSKI CONSUMER ha efectuat durant el mes d’abril una enquesta a 1.000 persones de 9 comunitats autònomes: Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc. A més, es va investigar quina era la seva percepció de risc al sol i els seus costums a l’hora d’adquirir una crema solar. El 52% dels enquestats eren dones i tenien una mitjana d’edat de 46 anys.

Ningú no és igual davant dels rajos solars. La pigmentació de la pell, el color dels ulls, el cabell i la capacitat per bronzejar-se de cadascú determinen a quin fototip es pertany, és a dir, quina capacitat té la seva pell d’absorbir la radiació solar.

Entre els enquestats, un de cada cinc entrevistats se situa en el primer: pell, ulls i cabells molt clars que sempre es cremen i amb un bronzejat imperceptible; un 46%, en el segon: també amb la pell, els ulls i els cabell clars, però aconsegueix un bronzejat moderat, tot i que sovint es crema; un altre 21%, en el tercer: té una pell més fosca, igual com els cabells i els ulls, però es crema de vegades i aconsegueix un bronzejat mitjà; i el 12%, en el quart: té la pell, els ulls i el cabell morens, rarament es crema i sempre es bronzeja.

Poca protecció, massa confiança

Les vacances i els dies festius de l’estiu són els moments en què els entrevistats s’exposen més al sol. No obstant això, un 19% no es protegeix mai de les radiacions solars i un 21% només ho fa de vegades (sobretot els homes). A més, fora del període estival es protegeixen encara menys: només un de cada quatre ho fa habitualment. Això sí, els qui ho fan utilitzen generalment cremes solars i ulleres de sol.

A més, un de cada dos enquestats té un nivell mitjà en la percepció de risc del sol. I és que probablement en alguns aspectes encara som massa confiats: dos de cada cinc pensen que en la primera exposició solar es pot utilitzar un factor de protecció solar inferior a 15, un de cada cinc no sap que cada tipus de pell absorbeix la radiació solar de forma diferent i que això influeix en la forma de protegir-se, i un 12% dels enquestats no compra habitualment cremes solars.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions