Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Tots funcionen bé

/imgs/20020501/analisisb01.jpg S'han analitzat onze telèfons mòbils GSM de preus molt diferents (el més car costa sis vegades més que el més econòmic) el pes del qual, dimensió i característiques varien també molt d'un model a un altre. Els mòbils fa temps que van deixar de servir només per fer i rebre trucades: avui porten incorporades altres funcions (jocs, reproductors de música, agenda...) que, per a molts usuaris, resulten determinants a l'hora de decantar-se per un terminal o per un altre.

En aquesta anàlisi s'ha optat per telèfons lliures (no adquirits amb la subvenció d'una operadora telefònica), la qual cosa els encareix notablement. Per això, més que en funció del preu, és preferible englobar els terminals estudiats en tres categories de gamma: gamma alta (Nokia 8310, Ericsson T68 i Motorola V66), gamma mitjana (Nokia 3330, Sony CMD-J70, Alcatel OT 511, Ericsson T29, Motorola T191 i Siemens C45) i gamma baixa (Trium Neptune i Panasonic EB-GD35).

En la gamma alta, la millor relació qualitat-preu és l'Ericsson T68, mentre que en la gamma mitjana excel·leix l'Alcatel OT511 i en la baixa sobresurt el Trium Neptune. La tria del consumidor, en qualsevol cas, dependrà dels factors que consideri més importants: claredat del so, qualitat dels jocs, número de melodies, cobertura...).

Per ser, com són, un producte que té com a principal senyal d'identitat la mobilitat, esdevé fonamental en ells el temps que puguin romandre sense necessitat de ser connectats i el que tardi a recarregar-se'n la bateria. La prova del laboratori per mesurar quant de temps aguanta un terminal sense fer cap funció fins que s'apagui (autonomia en espera) va mostrar uns resultats diferents: els que menys van durar van ser el Panasonic, 95 hores (h) i el Motorola V66 (121 h), mentre que els que més van tardar a apagar-se van ser l'Ericsson T68 (283 h), i l'Alcatel OT511 (211 h).

El temps en conversa i ús s'acosta més a la durada real de la bateria. Per a aquest test, cada telèfon va estar encès deu hores al dia, en les quals s'efectuava una trucada de deu minuts cada hora fins que s'apagués el terminal. Els de menor rendiment van ser el Panasonic EB-GD-35 (16,4 h), el Motorola V66 (16,5 h), el Sony CMD-J70 (17,2 h), el Nokia 3330 (17,9 h) i el Nokia 8310 (18,3 h). Els millors van ser els dos d'Ericsson (24 h).

Tarden a carregar-se de manera semblant

El temps requerit per a la càrrega de la bateria va ser semblant en els onze telèfons, amb l'excepció del Siemens C45 (sensiblement més ràpid: una hora i 54 minuts) i el Nokia 3330 (va necessitar 5 hores). Els altres van necessitar entre dues i tres hores.

Aquests temps depenen fonamentalment de la composició de la bateria. En teoria, les de Li-Polymer (Ericsson T68) són millors que les d'ió liti (Nokia 8310, Motorola V66, Ericsson T29, Sony CMD-J70 i Alcatel OT 511), i aquestes, al seu torn, millors que les de níquel-metalhidrur (Nokia 3330, Motorola T191, Panasonic EB-GD35, Trium Neptune i Siemens C45).

CONSUMER va mesurar la cobertura dels diferents telèfons en dos punts diferents: un lloc obert i una cambra apantallada, on hi ha pitjor senyal. En la localització oberta van destacar el Nokia 8310, el Motorola V66 i el Trium Neptune, mentre que els dos d'Ericsson van obtenir els resultats més discrets. A les zones amb poca cobertura se'n van sortir millor el Motorola V66 i el Trium Neptune, i el pitjor va ser el Panasonic EB-GD35.

La qualitat del so es va avaluar en dos llocs sorollosos (60 decibels) amb nivell de cobertura diferent. L'Ericsson T68 va ser el millor en ambdós emplaçaments. El Nokia 8310 només va ser molt bo en condicions d'alta cobertura, mentre que el pitjor en els dos casos va ser el Trium Neptune, amb un volum baix i mala qualitat de comunicació.

Altres funcions que en el seu moment van ser noves ja estan incloses en tots els terminals: restricció, identificació i registre de trucades, diferents modes de timbre i vibració, llibreta d'adreces, escriptura simplificada de missatges curts... Per això, la diferència entre uns terminals i uns altres consisteix en la facilitat i potència d'aquestes funcions comunes. Tres experts van valorar 43 elements de cada telèfon en una escala d'1 (deficient) a 5 (excel·lent).

El Nokia 8310 i l'Ericsson T68, els dos més cars, van ser els més ben valorats (4,4 punts en la valoració final), encara que fins i tot el de puntuació més modesta (Trium Neptune: 3,3 punts) va obtenir bones crítiques en aspectes bàsics, com ara buscar números a l'agenda o en la gestió de missatges. El Trium va fallar en ergonomia (voluminós), claredat de les tecles, jocs, calculadora i configuracions de xarxa. Els dos de Motorola, el Panasonic EB-GD35, el Sony CMD-J70 i el Siemens C45 van obtenir entre 3,8 i 3,9 punts. Van quedar millor valorats el Nokia 3330, l'Ericsson T29 i l'Alcatel OT 511 (entre 4 i 4,2 punts).

Alguns dels models provats inclouen prestacions afegides. És el cas del marcatge abreujat (trucada a un número freqüent prement només un botó), que falta en el Trium, el Sony i l'Ericsson T68. Mantenir una conversa múltiple amb diverses persones al mateix temps és possible en tots menys en el Nokia 3330 i el Sony CMD-J70. El Nokia 3330 és, a més, l'únic dels onze que no permet configurar el telèfon perquè torni el cost de cada trucada. Quatre terminals no permeten el marcatge per veu (Panasonic, Trium, Sony i Siemens) i en només sis d'ells (els dos de Nokia, el Motorola T191, l'Ericsson T29, l'Alcatel OT511 i el Siemens C45) es poden adjuntar imatges als missatges de text (SMS).

Tots els telèfons inclouen jocs, encara que en nombre diferent. El Panasonic només en té un, i l'Ericsson T68, vuit (sense nivells de dificultat). Els millors en aquest sentit van resultar el Motorola T191 i l'Ericsson T29 (6 i 5 jocs respectivament, amb nivells de dificultat diferents).

Opcions extra

Sis dels models estudiats (el Nokia 8310, els dos de Motorola, el Sony CMD-J70, l'Ericsson T68 i el Siemens C45) ofereixen l'opció d'agenda (permet introduir-hi cites amb data, hora i anotacions). I tots menys el Sony CMD-J70 i l'Alcatel OT 511 disposen d'un block de notes per a guardar-hi anotacions. En alguns models és possible gravar notes de veu per escoltar-les més tard (Nokia 8310, Motorola V66, Ericsson T68 i Alcatel OT 511).

Altres serveis com ara la trucada internacional (trucada a l'estranger sense marcar el prefix, triant el país), l'ofereix el Panasonic, l'Ericsson T68, l'Alcatel OT 511 i el Siemens C45, i la conversió de divises és possible en els dos Motorola, els dos Nokia, l'Alcatel, el Trium i el Sony.

El Nokia 8310 i l'Ericsson T68 incorporen mòdem i connexió per infraroigs, per la qual cosa poden utilitzar la xarxa GSM (l'actual) per enviar i rebre dades (permeten connectar un ordinador portàtil a Internet sense necessitat de cables). El Siemens C45 també du mòdem incorporat, però no infraroigs. Els jutges van valorar les pantalles en tres condicions de lluminositat. El Motorola T191, el Nokia 8310 i l'Ericsson T98 van tenir molt bon comportament. Al contrari, la visibilitat va ser pitjor en el Nokia 3330 i l'Alcatel OT 511.

Resistència a caigudes

Per verificar la resistència dels mòbils davant de xocs mecànics, es van introduir les mostres en un barril de volteig durant 25 voltes, la qual cosa equival a 50 caigudes al terra. Es va comprovar l'estat de l'equip una vegada transcorregudes 5, 15 i 25 voltes, i després es va efectuar una trucada. Només el Motorola V66, l'Ericsson T68 i l'Alcatel OT 511 van superar l'assaig sense desperfectes. En quatre telèfons es va desprendre la carcassa posterior i la bateria: Sony (al de 5 voltes), Nokia 8310 (al de 15 voltes), Trium (15 voltes) i Ericsson T29 (25 voltes). La majoria van sofrir rascades des de les primeres voltes, encara que continuaven funcionant. El Nokia 3330 va tenir molt mal comportament: en les primeres 5 voltes ja tenia la pantalla trencada.

Quant a la compatibilitat electromagnètica, es van mesurar dos apartats: d'una banda, es va comprovar si un usuari carregat amb electricitat estàtica podia alterar el funcionament del terminal, la qual cosa no va ocórrer en cap cas. De l'altra, es va mesurar la potència que cada telèfon necessita per transmetre, la qual cosa demostra l'aptitud de l'antena (quanta menys potència fa servir, més eficaç resulta). Els millors en aquest apartat van ser el Panasonic i el Nokia 3330, i els pitjors, els dos Motorola.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions