Telèfons mòbils: se n'han analitzat onze de diferents

Tots funcionen bé

Encara que tots els mòbils estudiats compleixen la seva missió, hi ha grans diferències en el preu i en altres prestacions
1 Maig de 2002

Tots funcionen bé

/imgs/20020501/analisisb01.jpg

S’han analitzat onze telèfons mòbils GSM de preus molt diferents (el més car costa sis vegades més que el més econòmic) el pes del qual, dimensió i característiques varien també molt d’un model a un altre. Els mòbils fa temps que van deixar de servir només per fer i rebre trucades: avui porten incorporades altres funcions (jocs, reproductors de música, agenda…) que, per a molts usuaris, resulten determinants a l’hora de decantar-se per un terminal o per un altre.

En aquesta anàlisi s’ha optat per telèfons lliures (no adquirits amb la subvenció d’una operadora telefònica), la qual cosa els encareix notablement. Per això, més que en funció del preu, és preferible englobar els terminals estudiats en tres categories de gamma: gamma alta (Nokia 8310, Ericsson T68 i Motorola V66), gamma mitjana (Nokia 3330, Sony CMD-J70, Alcatel OT 511, Ericsson T29, Motorola T191 i Siemens C45) i gamma baixa (Trium Neptune i Panasonic EB-GD35).

En la gamma alta, la millor relació qualitat-preu és l’Ericsson T68, mentre que en la gamma mitjana excel·leix l’Alcatel OT511 i en la baixa sobresurt el Trium Neptune. La tria del consumidor, en qualsevol cas, dependrà dels factors que consideri més importants: claredat del so, qualitat dels jocs, número de melodies, cobertura…).

Per ser, com són, un producte que té com a principal senyal d’identitat la mobilitat, esdevé fonamental en ells el temps que puguin romandre sense necessitat de ser connectats i el que tardi a recarregar-se’n la bateria. La prova del laboratori per mesurar quant de temps aguanta un terminal sense fer cap funció fins que s’apagui (autonomia en espera) va mostrar uns resultats diferents: els que menys van durar van ser el Panasonic, 95 hores (h) i el Motorola V66 (121 h), mentre que els que més van tardar a apagar-se van ser l’Ericsson T68 (283 h), i l’Alcatel OT511 (211 h).

El temps en conversa i ús s’acosta més a la durada real de la bateria. Per a aquest test, cada telèfon va estar encès deu hores al dia, en les quals s’efectuava una trucada de deu minuts cada hora fins que s’apagués el terminal. Els de menor rendiment van ser el Panasonic EB-GD-35 (16,4 h), el Motorola V66 (16,5 h), el Sony CMD-J70 (17,2 h), el Nokia 3330 (17,9 h) i el Nokia 8310 (18,3 h). Els millors van ser els dos d’Ericsson (24 h).

Tarden a carregar-se de manera semblant

El temps requerit per a la càrrega de la bateria va ser semblant en els onze telèfons, amb l’excepció del Siemens C45 (sensiblement més ràpid: una hora i 54 minuts) i el Nokia 3330 (va necessitar 5 hores). Els altres van necessitar entre dues i tres hores.

Aquests temps depenen fonamentalment de la composició de la bateria. En teoria, les de Li-Polymer (Ericsson T68) són millors que les d’ió liti (Nokia 8310, Motorola V66, Ericsson T29, Sony CMD-J70 i Alcatel OT 511), i aquestes, al seu torn, millors que les de níquel-metalhidrur (Nokia 3330, Motorola T191, Panasonic EB-GD35, Trium Neptune i Siemens C45).

CONSUMER va mesurar la cobertura dels diferents telèfons en dos punts diferents: un lloc obert i una cambra apantallada, on hi ha pitjor senyal. En la localització oberta van destacar el Nokia 8310, el Motorola V66 i el Trium Neptune, mentre que els dos d’Ericsson van obtenir els resultats més discrets. A les zones amb poca cobertura se’n van sortir millor el Motorola V66 i el Trium Neptune, i el pitjor va ser el Panasonic EB-GD35.

La qualitat del so es va avaluar en dos llocs sorollosos (60 decibels) amb nivell de cobertura diferent. L’Ericsson T68 va ser el millor en ambdós emplaçaments. El Nokia 8310 només va ser molt bo en condicions d’alta cobertura, mentre que el pitjor en els dos casos va ser el Trium Neptune, amb un volum baix i mala qualitat de comunicació.

Altres funcions que en el seu moment van ser noves ja estan incloses en tots els terminals: restricció, identificació i registre de trucades, diferents modes de timbre i vibració, llibreta d’adreces, escriptura simplificada de missatges curts… Per això, la diferència entre uns terminals i uns altres consisteix en la facilitat i potència d’aquestes funcions comunes. Tres experts van valorar 43 elements de cada telèfon en una escala d’1 (deficient) a 5 (excel·lent).

El Nokia 8310 i l’Ericsson T68, els dos més cars, van ser els més ben valorats (4,4 punts en la valoració final), encara que fins i tot el de puntuació més modesta (Trium Neptune: 3,3 punts) va obtenir bones crítiques en aspectes bàsics, com ara buscar números a l’agenda o en la gestió de missatges. El Trium va fallar en ergonomia (voluminós), claredat de les tecles, jocs, calculadora i configuracions de xarxa. Els dos de Motorola, el Panasonic EB-GD35, el Sony CMD-J70 i el Siemens C45 van obtenir entre 3,8 i 3,9 punts. Van quedar millor valorats el Nokia 3330, l’Ericsson T29 i l’Alcatel OT 511 (entre 4 i 4,2 punts).

Alguns dels models provats inclouen prestacions afegides. És el cas del marcatge abreujat (trucada a un número freqüent prement només un botó), que falta en el Trium, el Sony i l’Ericsson T68. Mantenir una conversa múltiple amb diverses persones al mateix temps és possible en tots menys en el Nokia 3330 i el Sony CMD-J70. El Nokia 3330 és, a més, l’únic dels onze que no permet configurar el telèfon perquè torni el cost de cada trucada. Quatre terminals no permeten el marcatge per veu (Panasonic, Trium, Sony i Siemens) i en només sis d’ells (els dos de Nokia, el Motorola T191, l’Ericsson T29, l’Alcatel OT511 i el Siemens C45) es poden adjuntar imatges als missatges de text (SMS).

Tots els telèfons inclouen jocs, encara que en nombre diferent. El Panasonic només en té un, i l’Ericsson T68, vuit (sense nivells de dificultat). Els millors en aquest sentit van resultar el Motorola T191 i l’Ericsson T29 (6 i 5 jocs respectivament, amb nivells de dificultat diferents).

Opcions extra

Sis dels models estudiats (el Nokia 8310, els dos de Motorola, el Sony CMD-J70, l’Ericsson T68 i el Siemens C45) ofereixen l’opció d’agenda (permet introduir-hi cites amb data, hora i anotacions). I tots menys el Sony CMD-J70 i l’Alcatel OT 511 disposen d’un block de notes per a guardar-hi anotacions. En alguns models és possible gravar notes de veu per escoltar-les més tard (Nokia 8310, Motorola V66, Ericsson T68 i Alcatel OT 511).

Altres serveis com ara la trucada internacional (trucada a l’estranger sense marcar el prefix, triant el país), l’ofereix el Panasonic, l’Ericsson T68, l’Alcatel OT 511 i el Siemens C45, i la conversió de divises és possible en els dos Motorola, els dos Nokia, l’Alcatel, el Trium i el Sony.

El Nokia 8310 i l’Ericsson T68 incorporen mòdem i connexió per infraroigs, per la qual cosa poden utilitzar la xarxa GSM (l’actual) per enviar i rebre dades (permeten connectar un ordinador portàtil a Internet sense necessitat de cables). El Siemens C45 també du mòdem incorporat, però no infraroigs. Els jutges van valorar les pantalles en tres condicions de lluminositat. El Motorola T191, el Nokia 8310 i l’Ericsson T98 van tenir molt bon comportament. Al contrari, la visibilitat va ser pitjor en el Nokia 3330 i l’Alcatel OT 511.

Resistència a caigudes

Per verificar la resistència dels mòbils davant de xocs mecànics, es van introduir les mostres en un barril de volteig durant 25 voltes, la qual cosa equival a 50 caigudes al terra. Es va comprovar l’estat de l’equip una vegada transcorregudes 5, 15 i 25 voltes, i després es va efectuar una trucada. Només el Motorola V66, l’Ericsson T68 i l’Alcatel OT 511 van superar l’assaig sense desperfectes. En quatre telèfons es va desprendre la carcassa posterior i la bateria: Sony (al de 5 voltes), Nokia 8310 (al de 15 voltes), Trium (15 voltes) i Ericsson T29 (25 voltes). La majoria van sofrir rascades des de les primeres voltes, encara que continuaven funcionant. El Nokia 3330 va tenir molt mal comportament: en les primeres 5 voltes ja tenia la pantalla trencada.

Quant a la compatibilitat electromagnètica, es van mesurar dos apartats: d’una banda, es va comprovar si un usuari carregat amb electricitat estàtica podia alterar el funcionament del terminal, la qual cosa no va ocórrer en cap cas. De l’altra, es va mesurar la potència que cada telèfon necessita per transmetre, la qual cosa demostra l’aptitud de l’antena (quanta menys potència fa servir, més eficaç resulta). Els millors en aquest apartat van ser el Panasonic i el Nokia 3330, i els pitjors, els dos Motorola.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat onze telèfons mòbils molt diferents en preu i prestacions. El més car multiplica per sis en preu el més barat, encara que tots compleixen correctament les funcions bàsiques: emetre i rebre trucades i missatges.
 • Les bateries dels dos Ericsson van ser les que més van durar en ús (24 hores), seguits per l’Alcatel OT511 (23 h). En espera, les millors bateries van ser les de l’Ericsson T68 (283 h) i l’Alcatel OT511 (211 h). Al contrari, el Panasonic (95 h) i el Motorola V66 (121 h) van tenir un comportament pitjor. Totes van tardar a carregar de manera semblant (entre 2,5 h i 3,5 h), encara que el Siemens va ser més ràpid i el Nokia 3330, més lent.
 • En resistència als xocs van destacar el Motorola V66, l’Ericsson T68 i l’Alcatel OT511. EL Nokia 8310 va tenir un comportament mitjà, i la resta es va mostrar poc resistent a les caigudes. El Nokia 3330 va ser l’únic que va patir trencaments en la prova.
 • La millor qualitat de so és la de l’Ericsson T68 i el Motorola V66; la pitjor, la del Trium Neptune.
 • En cobertura van destacar el Trium Neptune, el Motorola V66 i el Nokia 8310.
 • En la gamma alta, la millor relació qualitat-preu és l’Ericsson T68; en la mitjana, l’Alcatel OT511 i en la gamma baixa, el Trium Neptune. Però cada usuari fa les seves pròpies valoracions, segons les seves preferències o necessitats.
Marca Nokia Nokia Motorola Motorola Panasonic
Model 8310 3330 V66 T191 EB-GD35
Preu mitjà 1
Lliure 485 207 441 165 125
Contracte 417 148 401 103 100
Prepagament 577 252 476 172
Dades tècniques indicades
Dimensions (mm) 97x43x17 113x48x22 No indica No indica 120,5x46x20,5
Pes (g) 84 133 No indica No indica 109
T. de càrrega (h) 3 No indica No indica No indica 3
T. en espera (h) 100-400 55-260 No indica No indica 175
T. en conversa (h) 2,15-4 2,5-4,5 No indica No indica 6
Nivell SAR (W/Kg) 0,82 0,96 No indica No indica 0,856
Mida
Dimensions (mm) 97x43x20 114x49x22 109x45x23 122x42x20 141x45x23
Pes (g) 83 134 82 98 108
Autonomia (h)
T. espera 154,5 207 121,4 156,5 94,5
T. conversa/ús 18,31 17,9 16,5 19,8 16,4
T. càrrega 2,8 5 2,7 3 2,5
Avaluació funcional 3 4,4 4,2 3,8 3,8 3,9
Visibilitat de la pantalla 4,5 3,4 4,1 4,7 3,7
Durabilitat 5 Mitjana Baixa Alta Baixa Baixa
EMC 6 Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Cobertura 7 70 55 75 50 45
Qualitat de so 8 3,7 3,5 3,2 4 3,2
Marca Ericsson Trium Sony Ericsson Alcatel Siemens
Model T29s Neptune CMD-J70 T68 OT 511 C45
Preu mitjà 1
Lliure 173 86 205 490 205 154
Contracte 201 106 205 511 222 200
Prepagament 140 392 113 109
Dades tècniques indicades
Dimensions (mm) 97x50x22 120x50x28 133x44x21 100x48x20 97x42x20 109x46x23
Pes (g) 105 120 92 No indica 75 105
T. de càrrega (h) No indica 2,10 menor que 3 4 3 menor que 2
T. en espera (h) No indica 200 menor que 130 No indica 280 200
T. en conversa (h) No indica No indica menor que 3 No indica 6 5
Nivell SAR (W/Kg) No indica 0,96 No indica No indica 0,856 0,856
Mida
Dimensions (mm) 122x48x22 138x50x27 113x44x22 101x48x20 97x42x21 109x46x24
Pes (g) 104 127 91 84 73 108
Autonomia (h)
T. espera 137,5 204,5 166,7 282,8 211 185,3
T. conversa/ús 23,5 20 17,2 24 22,9 21
T. càrrega 3,6 2,3 2,4 2,4 3,1 1,9
Avaluació funcional 3 4 3,3 3,9 4,4 4 3,8
Visibilitat de la pantalla 4,3 3,7 3,7 4,6 3,3 3,6
Durabilitat 5 Baixa Baixa Baixa Alta Alta Baixa
EMC 6 Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Cobertura 7 45 75 50 45 55 50
Qualitat de so 8 2,8 1,9 2,7 4,5 3,5 3,5

1) Es tracta de valors únicament orientatius. El preu del terminal lliure es refereix en la majoria dels casos a preus trobats en Internet.

2) Nivelll SAR Taxa d’absorció específica, relacionada amb l’exposició a emissions radioelèctriques, amb un límit internacional de 2 W/kg.

3) Avaluació funcional: puntuació mitjana de les valoracions fetes per tres jutges experts, sobre un protocol compost per 43 ítems, valorats amb una escala de 1 a 5 punts.

4) Visibilitat de la pantalla: puntuació mitjana de les valoracions efectuades per tres jutges sobre la llegibilitat de la pantalla, mesurada en tres condicions de lluminositat diferents (baixa, mitjana i alta).

5) Durabilitat: nombre de voltes després de les quals la mostra va presentar desperfectes d’algun tipus en l’assaig al barril de volteig. Totes les mostres van funcionar satisfactòriament al final de l’assaig.

6) EMC: compatibilitat electromagnètica. Fa referència a la capacitat de les mostres de funcionar satisfactòriament sense interferir sobre altres equips ni sofrir-ne transtorns.

7) Cobertura: els resultats corresponen a valors mitjans de quatre mesuraments efectuats amb dos operadors diferents, en dos localitzacions distintes.

8) Qualitat de so: Puntuació mitjana de la qualitat de so avaluada per tres jutges, tant en condicions d’alta com de baixa cobertura, amb soroll ambiental elevat (60 dB).

Un a un

Un a un, ONZE TELÈFONS MÒBILS

GAMMA ALTA - Ericsson T 68

 • 84 g
 • Millor relació qualitat-preu de la seva gamma.
 • Bateria de Li-Polymer. Autonomia màxima. Molt complet en funcions. Màxima puntuació en avaluació funcional i ergonòmica (4,4 punts). Molt bé en llegibilitat. Dels més resistents. El millor en qualitat de so i dels pitjors en cobertura.

Nokia 8310

 • /imgs/20020501/analisisbm02.jpg 83 g
 • Bateria d’ió liti. Moltes funcions. Màxima puntuació en funcions i ergonomia (4,4 punts). Hi van destacar la realització o recepció de trucades, l’ergonomia, la grandària de pantalla, la identificació de veu, l’agenda i en missatges. Bé en llegibilitat.

Motorola V66

 • /imgs/20020501/analisisbm03.jpg 82 g
 • Bateria d’ió liti. Baixa autonomia. Moltes funcions. Juntament amb l’Ericsson T68 i l’Alcatel OT 511, un dels més resistents. Nota intermèdia en avaluació funcional (3,8 punts). Dels que més potència necessita per a transmetre i dels millors en cobertura.

GAMMA MITJANA - ALCATEL OT511

 • /imgs/20020501/analisisbm04.jpg 73 g
 • La millor relació qualitat-preu de la seva gamma. Juntament amb el Nokia 8310, un dels més petits i el més lleuger. Bateria d’ió liti. De les millors avaluacions funcionals (4 punts). Autonomia en espera elevada. El pitjor en visibilitat i un dels més resistents.

Ericsson T29

 • /imgs/20020501/analisisbm05.jpg 104 g
 • Bateria d’ió liti. Un dels pitjors en cobertura. No gaire bé en qualitat de so. Autonomia màxima en conversa/ús. De les millors avaluacions funcionals (4 punts). Juntament amb el Motorola T191, el millor en jocs (5 amb nivells de dificultat).

Motorola T191

 • /imgs/20020501/analisisbm06.jpg 98 g
 • Bateria de níquel-metalhidrur. El millor en visibilitat de pantalla. Nota intermèdia en avaluació funcional (3,8 punts). Un dels que més potència necessita per a transmetre. Juntament amb l’Ericsson T29, el millor en jocs (6 amb nivells de dificultat).

Siemens C45

 • /imgs/20020501/analisisbm07.jpg 108 g
 • Bateria de níquel-metalhidrur. Mínim temps de càrrega de la bateria (1 hora i 54 minuts). Nota intermèdia en avaluació funcional (3,9 punts). Se li pot incorporar un mòdem extern per a l’enviament de dades (connectar un ordinador a Internet), però no infraroigs.

Sony CMD-J70

 • /imgs/20020501/analisisbm08.jpg 91 g
 • Bateria d’ió liti. No gaire bé en qualitat de so. Nota intermèdia en avaluació funcional (3,9 punts). Destaca a l’hora d’efectuar telefonades, en facilitat per a canviar la bateria i inserir-hi la targeta SIM, realitzar correccions en marcar, enviament de missatges de text o agenda i cites.

NOKIA 3330

 • 134 g
 • El més pesat. Bateria de níquel-metalhidrur. Màxim temps de càrrega i autonomia en espera elevada. De les millors avaluacions funcionals (4,2 punts). El pitjor en resistència a xocs. Un dels que menys potència necessita per a transmetre.

GAMMA BAIXA - Trium Neptune

 • 127 g
 • Millor relació qualitat-preu de la seua gamma. Bateria de níquel-metalhidrur. La pitjor valoració funcional i ergonòmica: 3,3 punts (voluminós, però bé en agenda i missatges). Juntament amb el Motorola V66, el millor en cobertura. La pitjor qualitat de so.

Panasonic EB-GD35

 • 108 g
 • Bateria de níquel-metalhidrur. Poca autonomia en espera i en conversa/ús. Juntament amb el Nokia 3330, un dels que menys potència necessita per a transmetre. Un dels pitjors en cobertura.