Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: La cancel-lació de la hipoteca en les escriptures va a càrrec de la constructora

A principis del 1999 vaig comprar un habitatge amb plaça de garatge i traster a una constructora, que es va comprometre a lliurar-lo l'any 2001. Amb nou mesos de retard respecte de la data pactada em van comunicar el dia i l'hora per a fer l'escriptura. La meva sorpresa més gran va arribar quan, en llegir les escriptures, comprovo que les despeses de cancel·lació de la hipoteca anaven al meu càrrec, dada que no constava en el contracte privat. En comunicar la meva intenció de no pagar aquestes despeses, la constructora es nega a escripturar i lliurar-me l'habitatge. Podrien aconsellar-me què he de fer?

/imgs/20020501/consultorio02.jpg La clàusula per la qual el promotor o venedor trasllada al comprador les despeses de cancel·lació de la hipoteca és abusiva, segons la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris. Diverses sentències l'han declarada nul·la i han condemnat el venedor a tornar al comprador les quantitats prèviament pagades per aquest concepte, més danys i perjudicis.

En aquest cas convé presentar de nou la reclamació a la promotora, però per escrit, per mitjà de telegrama o buró-fax certificat, o per mitjà d'una Oficina Municipal d'Informació al Consumidor o amb l'ajuda d'un advocat. Es tracta que en quedi constància fefaent. Si no hi ha resposta satisfactòria, hi ha dues vies d'actuació, i les dues passen pels tribunals.

La primera consisteix a requerir notarialment la promotora perquè inscrigui en el Registre de la Propietat el contracte privat, en les condicions que aquest recull-per tant, sense la clàusula esmentada-. També cal comunicar-li que, si en un determinat termini no ho fa, s'acudirà als tribunals. Si finalment no hi ha cap altre remei que acudir als tribunals, cal sol·licitar l'elevació a escriptura pública i el lliurament de l'habitatge en les condicions establides en el contracte privat, a més d'una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats per la negativa de la promotora i el retard en el lliurament -inclòs el temps transcorregut fins a la sentència-. L'inconvenient d'aquesta opció és que no es pot disposar de l'habitatge fins que la sentència sigui ferma, per la qual cosa si l'espera ocasiona perjudicis al comprador de l'habitatge, podria optar per pagar les despeses de cancel·lació que li imposen i després acudir als tribunals per a reclamar-los. Si s'opta per aquesta segona via -avançar els diners i reclamar-los posteriorment- cal deixar constància escrita en el Servei d'Atenció al Client de la promotora de les reclamacions telefòniques i de la intenció de pagar l'import de la cancel·lació de l'hipoteca, amb cita expressa dels motius que ho motiven: la imposició i intransigència del promotor, la necessitat de l'habitatge i els perjudicis que està ocasionant el retard en el lliurament, recalcant la disconformitat amb la clàusula.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions