Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres d'aprimament : La majoria suspenen l'examen

Faciliten poca informació, no sempre un expert en dietètica i nutrició atén el client i l'eslògan de "dieta personalitzada" és sovint només un reclam comercial

/imgs/20020501/tema01.jpg
L’operació biquini ja ha començat per a moltes persones. Així, centres d’estètica, herbolaris i semblants fan el seu agost quan falten ja poques setmanes per a lluir el banyador i enfundar-se les peces de roba més “compromeses”. El negoci dels centres d’aprimament mou en el nostre país 1.500 milions d’euros a l’any (dades del 2000).

Anuncis que prometen pèrdues de pes ràpides i sense a penes esforç, dietes personalitzades per a cada client i primeres consultes gratuïtes, remeten els destinataris d’aquesta publicitat a centres que, com s’ha comprovat, no sempre disposen de personal qualificat en nutrició. Per a esbrinar si els tractaments que ofereixen aquests centres d’aprimament són efectius, si el personal que els atén està adequadament qualificat i si es tracta d’establiments seriosos i rigorosos des del punt de vista mèdic, tècnics de CONSUMER van visitar (només una visita, res més) a l’abril 36 centres d’aprimament que actuen en 12 ciutats. La major part d’ells tenien un denominador comú: les seves promeses per a perdre pes i els tractaments que proposen van suscitar la desconfiança dels experts en dietètica i nutrició, en fixar metes impossibles d’aconseguir amb dietes saludables.

Es van establir -comptant amb la col·laboració d’experts en dietètica i nutrició i amb l’assessoria mèdica pertinent- els criteris que podrien contribuir a determinar si un centre d’aquest tipus permet el client perdre pes d’una manera eficaç i saludable.

Posteriorment, sis tècnics d’aquesta revista van acudir com a clients ficticis a tres centres d’aprimament situats a Alacant, Barcelona, Bilbao, Burgos, Castelló, Madrid, Màlaga, Pamplona, Santander, Sant Sebastià, València i Vitòria, i van comunicar als treballadors d’aquests centres el seu interès per perdre pes. D’aquests sis tècnics, dos d’ells de cap manera necessitaven aprimar-se, uns altres dos presentaven una lleugera sobrecàrrega (índex de massa corporal -IMC- entre 25 i 26,9) i els altres dos eren obesos de primer grau (IMC entre 30 i 34,9).

La principal conclusió de l’estudi és que el 68% d’aquests 36 centres aprimament suspèn l’examen, mentre que únicament el 6% aprova amb bona nota i el 26% centres aconsegueix només un “acceptable”. A més, es va comprovar en alguns una clara falta d’ètica professional, ja que suggereixen tractaments que no s’adapten a les necessitats del client que els visita (aconsellen, per exemple, aprimar a qui no ho necessita). Un altre aspecte negatiu d’aquests centres és que els clients no sempre són atesos per metges especialitzats o experts en nutrició, i que el missatge de “dieta personalitzada” és només un reclam comercial en més de la meitat dels centres. Finalment, només el 60% dels centres proposa una durada realista i saludable del tractament, els altres plantegen pèrdues de pes excessivament ràpides perquè resultin saludables i duradores.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions