Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Les reformes només es paguen si el resultat final és el pactat

Hem renovat completament la cuina. L'obra no ha quedat com vam acordar amb l'empresa que ha realitzat la reforma. Només hem pagat una tercera part de l'obra, com a paga i senyal, i ens neguem a pagar la resta fins que no es resolgui tot. Després d'incomptables negociacions i llargues esperes, l'empresa ens ha recomanat que contractem una altra companyia dedicada a reformes perquè n'arregli els desperfectes, assegurant que ells ens pagarien el cost de la reparació. Però cap empresa es veu capaç d'arreglar aquests problemes sense destrossar el mobiliari, exclusiu de l'empresa a qui vam encarregar la reforma. Algú ens ha comentat que ens poden demandar per impagament. Què hauríem de fer si això ocorre?

/imgs/20020501/consultorio01.jpg El consumidor està obligat a pagar una obra contractada, i l'empresa a lliurar l'obra en les condicions pactades. Per això, el consumidor pot refusar pagar el preu si l'empresa no compleix amb la seua part o ho fa defectuosament. En aquest cas, l'obra ha sigut executada defectuosament i això legitima el consumidor a negar-se a pagar la reforma. Si l'empresa demanda els clients per impagament, cal acudir a un advocat perquè contesti i exigeixi a l'empresa el compliment del contracte, és a dir, que realitzen l'obra en perfectes condicions conforme al projecte concertat.

Per a això, un perit ha de realitzar un informe sobre l'estat defectuós de l'obra, els danys i la seva entitat. En principi, ser demandats per l'empresa no presenta exclusivament connotacions negatives, atès que els clients podran defensar els seus interessos reclamant al seu torn l'empresa.

Però pot ser més convenient prendre la iniciativa i acudir en primer lloc als tribunals. Prèviament, s'ha de requerir a l'empresa per telegrama amb justificant de recepció que acabin l'obra contractada, i acordar la nova data d'inici d'obres, respectant el preu inicialment pactat, informant que si no s'hi aconsegueix cap acord -que hauria de ser escrit i firmat per les dues parts-, s'acudirà als tribunals.

Una altra opció podria ser la que se cita en la mateixa consulta: acceptar l'oferiment de l'empresa de pagar les despeses que ocasionés la reparació dels desperfectes. En aquest cas, cal sol·licitar a l'empresa que subscrigui la seva oferta per escrit, conforme al pressupost d'una segona empresa. I que s'hi detallin clarament tots els aspectes -econòmics i no econòmics- relatius a la instal·lació del mobiliari, la necessitat de la seva retirada i la nova instal·lació. Pot ser convenient que una Oficina Municipal d'Informació al Consumidor o un advocat ajudi els consumidors en aquesta fase de negociació. Si no s'aconsegueix un acord satisfactori, suggerim que s'opti per la via judicial.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions