Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Tenen menys alcohol i calories, però no és el mateix light que "sense alcohol"

/imgs/20090501/analisis1.jpg La cervesa és una beguda refrescant composta fonamentalment d'aigua, malt d'ordi i llúpol, i la graduació alcohòlica relativament baixa (les més consumides tenen al voltant del 4,5% d'alcohol, menys de la meitat del vi però en cap cas gens menyspreable) és un dels seus atractius principals. Aquests darrers anys, el mercat s'ha vist inundat de cerveses amb diversa denominació comercial i grau alcohòlic més baix que les convencionals. A les "sense alcohol" els van seguir les 0,0%, que són el mateix per a la legislació, però contenen encara menys alcohol que les "sense"; després van arribar les cerveses light, que a més de reduir l'aportació calòrica també rebaixen la graduació alcohòlica i es queden en una posició intermèdia entre les "sense" i les normals.

CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i ha sotmès a tast 9 mostres de cervesa: quatre "sense alcohol" (Buckler, Laiker, Kaliber i Cruzcampo), tres denominades "0,0%" (Free-Damm, Buckler i San Miguel) i dues light (Mahou i Cruzcampo). Es comercialitzen en paquets de 6 ampolles de vidre de 0,25 litres, excepte Mahou light, que es ven per separat en ampolla de vidre de 33 centilitres. Llevat de San Miguel 0,0%, totes porten, a més dels ingredients bàsics (aigua, malt d'ordi i llúpol), blat de moro o arròs i additius. És ben sabut (i així ho ha comprovat aquesta anàlisi) que el valor nutritiu de la cervesa és insignificant. No es pot considerar un aliment perquè el seu contingut en proteïnes, carbohidrats i minerals és irrellevant per a la nostra dieta, i només cal esmentar la seva modesta aportació de vitamina B9. També s'ha constatat que les diferències nutricionals entre aquestes cerveses són poc significatives. Les nou aporten, i això sí que és un avantatge, fins a dues vegades menys calories que un refresc no light. I és precisament en el poder energètic on es manifesta -esquivant la graduació alcohòlica- la diferència més gran entre les cerveses estudiades: segons la cervesa de què es tracti, aporten entre 12 i 30 calories per cada 100 mil·lilitres. Beure un litre (tres ampolles) de Mahou light representa ingerir 300 calories, mentre que la mateixa quantitat de Free-Damm (quatre ampolles) equival a només 120 calories. Les menys energètiques són les cerveses 0,0% (aporten entre 12 i 23 calories per cada 100 mil·lilitres), seguides de les "sense alcohol" (entre 21 i 24 calories per cada 100 mil·lilitres) i les light (una aporta 30 i una altra 26 calories per cada 100 mil·lilitres).

Cervesa, alcohol i preu

/imgs/20090501/analisis2.jpg Les més adequades per als abstemis, per als qui prefereixen evitar el consum d'alcohol i per als qui han de conduir són les cerveses 0,0%: en dues de les tres analitzades es va registrar menys del 0,01% en volum (vol.) i en l'altra, només el 0,07%. Recordem que les convencionals tenen entre el 4,5 i el 5% vol., i que la legislació estableix que no tindran menys del 3% vol. També dicta que les "sense alcohol" no superaran l'1% vol. Compleixen les "sense", ja que la graduació mesurada al laboratori de les quatre analitzades va anar des del 0,6% vol. de Cruzcampo fins al 0,9% vol. de Laiker. Les light també tenen una graduació més baixa que les normals, però no la redueixen tant com les "sense", ja que es van quedar en 2,4% vol. la Cruzcampo i en 3,5% vol. la Mahou. En resum, les de graduació més baixa van ser dues cerveses 0,0%, San Miguel i Free-Damm, amb menys de 0,01% vol.; i la més alta, Mahou Light, amb 3,5% vol., propera a la d'una cervesa normal.

Quant al preu, les light (surten, de mitjana, a 1,7 euros/litre) són una mica més cares que les "sense alcohol" i les 0,0% (aquestes dues costen, de mitjana, 1,4 euros/litre), i fins i tot que les convencionals d'aquestes mateixes marques (al voltant d'1,5 euros/litre). Dues cerveses "sense" (Laiker i Buckler) sortien a menys d'1,35 euros el litre, i en l'altre extrem, les dues light eren les úniques que superaven l'1,5 euros el litre.

La cervesa és un producte en què les característiques organolèptiques (sabor, formació d'escuma, color, olor) i, en definitiva, la satisfacció que proporcionen al consumidor són uns dels criteris essencials en l'elecció. En contra del que es podria pensar en l'anàlisi sensorial, el tast, no van ser més ben qualificades les cerveses d'un tipus determinat ni unes marques es van mostrar superiors a les altres; en canvi, sí que es pot dir que les "sense alcohol" es van valorar una mica millor que les 0,0% i les light. Les més preferides van ser tres, dues "sense alcohol" (Buckler i Laiker) i una light (Cruzcampo); i les menys apreciades, una 0,0% (Buckler) i una light (Mahou). Confrontades les dades de l'anàlisi de laboratori i del tast, el guardó de millor relació qualitat-preu correspon de la mateixa manera a dues cerveses "sense alcohol", Buckler i Laiker, totes dues amb una graduació alcohòlica inferior a l'1% vol, i les més barates de tota la comparativa. Si es prefereix una sense gens d'alcohol, la millor elecció pot ser San Miguel, una de les més barates i l'única sense additius. I si s'inclina per una cervesa light, sembla millor opció la de Cruzcampo que la de Mahou: a més de la graduació més baix (2,4% vol. enfront de 3,5% vol.), va ser més ben qualificada en el tast i és una mica mes barata.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions