Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Tallers de reparació d'automòbils : Suspens en informació a l'usuari

Tot i que la legislació els hi obliga, més de la meitat dels 200 tallers estudiats no exhibien les tarifes per mà d'obra i el 35% es van negar a elaborar un pressupost escrit

/imgs/20050701/tema01.jpg
El parc automobilístic espanyol és un dels més vells d’Europa: el 35% dels 19 milions de turismes que circulen per les nostres carreteres en tenen més de 10 d’antiguitat, i un 10% supera els 20 anys. Els conductors gasten una mitjana de 433 euros a l’any en el manteniment del cotxe, que porten al taller una mitjana de 2,4 vegades a l’any. I a pesar que els vehicles són cada vegada millors, els automobilistes gasten un 34% més en les visites al taller que fa cinc anys i hi van només una mica menys que abans. Han augmentat els treballs relacionats amb la climatització del vehicle, l’electrònica i els compressors, mentre que s’han reduït tasques més tradicionals, com els canvis de bugies, pastilles de frens i tubs d’escapament.

Una altra peculiaritat espanyola és l’atomització del sector: operen gairebé 52.000 tallers de diversos tipus (prevalen els petits), més que a Alemanya i França junts. I només es porta el vehicle a un taller oficial del concessionari de la seua marca mentre es troba en període de garantia: durant el primer any de vida gairebé el 80% dels cotxes visita exclusivament els tallers oficials de la seua marca, però la proporció descendeix vertiginosament amb el pas del temps, que es queda en un escàs 38% en el quart any. Des del 1986, la legislació obliga els tallers de reparació i manteniment de vehicles a complir una sèrie de requisits, entre d’altres l’obligació d’elaborar un pressupost per escrit abans de la reparació i la d’exhibir les tarifes per mà d’obra.

Tècnics de CONSUMER EROSKI, que es van fer passar per clients, van visitar recentment 200 d’aquests tallers en 13 ciutats (Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Bilbao, la Corunya, Oviedo, Pamplona, Vitòria, Sant Sebastià, Múrcia i Saragossa); 78 tallers eren independents o tradicionals (no vinculats a cap marca), 60 eren tallers concessionaris oficials de marca i els altres 62 eren de mecànica ràpida o franquícia.

Es va comprovar en tots la informació que es proporciona a l’usuari (de forma verbal i l’exhibida en cartells o panells) i si es compleix amb la norma, entre altres qüestions, en matèria d’exposició de plaques i números d’identificació, i informació de la garantia de la reparació i tarifes per mà d’obra. Es van utilitzar 13 cotxes, tots de gamma mitjana o baixa, un per a cada ciutat, i es va preguntar als tallers el preu d’una revisió bàsica (nivells d’oli, eixugaparabrisa i anticongelant, estat i tensió de les corretges, estat de pneumàtics, pastilles i discos, guardapols i buits, amortidors i línia de tub d’escapament) sense canvis de líquids ni substitucions de peces o components, i també el cost d’un canvi de bateria. En tots els tallers es va sol.licitar un pressupost per escrit.
Doncs bé, la conclusió principal de l’informe és que amb freqüència la informació que rep el client als tallers és insuficient i incompleix la norma en no tenir placa distintiva a l’exterior (el 18% dels tallers), no exhibir les tarifes per mà d’obra (55%), no indicar l’horari de treball del taller (el 40%) i no informar de l’existència del llibre de reclamacions (62%), ni del dret a rebre un pressupost per escrit (70%) ni de la garantia almenys de tres mesos o 3.000 quilòmetres de què disposen totes les reparacions (el 64% dels tallers estudiats).
Una altra constatació: un de cada tres tallers es va negar a lliurar un pressupost per escrit al tècnic de CONSUMER EROSKI (que es va presentar com un client més), tot i que estan obligats per llei a fer-ho i que se’ls va reiterar diverses vegades aquesta exigència. Entre les raons que adduïen els empleats dels tallers es van anotar excuses més o menys raonables (“no està l’encarregat de confeccionar el pressupost”, o “hem de fer una revisió més profunda del vehicle”), però altres vegades van ser tan inacceptables com “no solem fer pressupost per escrit”, “mai no ens el demanen”, “no funciona l’ordinador” o “tinc molt de treball i no tinc temps “. Això sí, només un 3% dels tallers que van fer el pressupost escrit van cobrar per elaborar-lo (el preu va ser des dels 10 fins als 25 euros).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions