Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Retards i cancel·lacions de vols : Si el retard és inferior a dues hores no hi ha res a fer

Els usuaris de vols comercials disposen d'una sèrie de drets i de possibilitats de reclamació

/imgs/20050701/informe01.jpg
Retards i cancel·lacions en els vols s’han convertit últimament en el temor i l’ombra permanent de les vacances dels qui utilitzen l’avió per a arribar al seu lloc de destinació. Segons dades de l’Associació per a la Defensa del Turisme (Asdetour), durant l’estiu passat, els retards van ocasionar el 16% de les reclamacions, mentre que les cancel.lacions van suposar el 12%. I el problema no es limita a l’estiu. Durant el primer trimestre d’enguany, el 23% de les sortides de vols intraeuropeus operats a l’aeroport de Barajas per les companyies aèries que integren l’Associació Europea d’Aerolínies (AEA) van sofrir retard, mentre que el 22% de les rutes van sofrir demores en l’arribada. Barajas es va situar en el lloc número 9 en puntualitat dels 27 aeroports europeus analitzats, mentre que el de Barcelona va tenir un 22% de sortides demorades i un 23% d’arribades retardades i va ocupar el desè lloc en aquest rànquing.
Però, què podem fer si el nostre vol sofreix un retard? Quins drets tenim i com podem exigir que es complisquen? Hem de saber que un bitllet de transport aeri és un contracte: la compra obliga el transportista a traslladar el viatger en les condicions pactades. La Unió Europea va aprovar l’any passat el Reglament (CE) número 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell, d’11 de febrer de 2004, que va entrar en vigor el passat 17 de febrer i estableix normes comunes sobre compensació i assistència als passatgers en cas de denegació d’embarcament i de cancel.lació o gran retard dels vols.

Retards

Quines causes pot al.legar la companyia aèria per a retardar un vol?
Pot adduir inestabilitat política, condicions meteorològiques incompatibles amb la realització del vol (tempestats, neu, pedra), riscos per a la seguretat, deficiències inesperades en la seguretat del vol i vagues que afecten les operacions de la companyia. Totes estan qualificades de “força major”, són circumstàncies extraordinàries que no s’haurien pogut evitar encara que s’hagueren adoptat totes les mesures raonables. També es consideren “circumstància extraordinària” les repercussions d’una decisió de gestió del trànsit aeri que origine un gran retard o la cancel.lació d’un o més vols de l’aeronau, encara que el transportista aeri haja fet tots els possibles per a evitar aquests retards.

I quines causes no es poden al.legar per a retardar un vol?
/imgs/20050701/avion.jpg
Segons els experts consultats, aquest reglament obre la porta perquè la majoria de les causes que tradicionalment han al.legat les companyies per a eximir-se de responsabilitat hagen de ser acceptades pels tribunals. El que queda al consumidor afectat és sol.licitar a la companyia una justificació documental d’aquestes al.legacions. Si hi ha prou justificació, l’ha d’acceptar. En un altre cas, es pot plantejar anar a judici.

Quins retards generen drets a favor dels passatgers?

A – retards de dues hores o més en vols fins de 1.500 quilòmetres.
B – Els de tres hores o més en els vols intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i de tots els altres entre 1.500 i 3.500 quilòmetres.
C – Els de quatre hores o més en els vols no compresos en els apartats anteriors.
Si el retard és inferior a dues hores no atendran el consumidor i, fins i tot si és superior, li poden denegar les atencions, emparant-se que aquesta atenció és causa de més retard. Si fos aquest el cas i finalment és l’usuari qui paga el menjar, cal conservar el tiquet per a reclamar.

Quins drets tenen els passatgers afectats per retards?
D’acord amb les normes de la UE, la companyia oferirà gratuïtament als passatgers:

 • Menjar i refrescos suficients per al temps que calga esperar.
 • Dues telefonades, tèlex, missatges de fax o correus electrònics.
 • Allotjament gratuït en un hotel quan siga necessari pernoctar una nits o diverses, o una estada addicional a la prevista pels passatgers.
 • Transport entre l’aeroport i el lloc d’allotjament, només “si la sortida prevista del vol alternatiu és, com a mínim, 24 hores després de la prevista”.
 • Si el retard supera les 5 hores, i el vol ja no té cap utilitat per al passatger, li han de tornar el cost íntegre del bitllet, i, si és procedent, un vol de tornada al primer punt de partida al més aviat possible. El reemborsament serà en un termini no superior a set dies.

Tots els passatgers tenen dret a una compensació per retard d’un vol?
No, per tenir dret a les compensacions fixades per la UE cal complir aquestes condicions:

 • El vol ha de sortir d’un aeroport comunitari o situat en un país no comunitari -les normes del qual no disposen compensacions i assistència- amb destinació a un aeroport de la UE; i la companyia aèria també ha de ser d’un país comunitari.
 • Cal tenir una reserva confirmada per al vol i disposar d’un bitllet (imprès o electrònic) o d’una altra prova que haja sigut acceptada i registrada per la companyia aèria.
 • El passatger s’ha de presentar a facturació en les condicions requerides i a l’hora indicada; en el cas que no s’indiqués l’hora, amb una antelació almenys de 45 minuts respecte de l’hora de sortida.

Les compensacions es fan extensives als passatgers que, disposant de reserva per a un vol, s’han vist obligats a fer un transbordament a un altre vol o avió.

El retard genera alguna compensació econòmica?
La companyia aèria no està obligada a pagar en diners, però el passatger pot recórrer al Conveni de Mont-real, norma internacional que va entrar en vigor a Espanya el mes de juny de 2004 i que regula els danys causats per retards, i també per danys i pèrdues d’equipatges.

Paginació dins d’aquest contingut

 •  No hi ha cap pàgina anterior
 • Ets a la pàgina: [Pág. 1 de 2]
 • Ir a la página siguiente Cancel·lacions »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions