Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Establiments de bronzejament artificial : Solàriums: incompleixen la llei que els regula

Només el 8% dels centres visitats en tot el país aproven l'examen, basat en la normativa vigent

/imgs/20040401/img.tema-portada.01.jpg
El “sol artificial” s’ha convertit en un negoci molt rendible. El 20% dels espanyols va prendre raigs UVA durant l’any 2002 (el 26%, si es tracta de dones) segons un estudi del mateix sector. La franja d’edat més comuna dels usuaris és la de 20 a 30 anys i és precisament ara, a la primavera, quan més (el 49 % dels usuaris) es recorre als raigs UVA, si bé un de cada vuit usuaris reconeix que pren aquests raigs artificials durant tot l’any. A penes queden ja perruqueries, centres d’estètica i bellesa o gimnasos que no disposin d’una cabina de raigs UVA, a més de les nombroses cadenes i franquícies específiques que s’han instal·lat en tot l’estat.

No obstant això, els consumidors semblen ignorar els efectes danyosos del bronzejament, tant del solar com de l’artificial. Se sap que no és del tot bo per a la salut de la pell, però probablement es desconeix la greu repercussió de les dosis continuades de raigs solars i raigs UVA. Els raigs UVA estan relacionats amb alteracions de l’ADN cel·lular, reaccions fotoal·lèrgiques i fototòxiques, l’envelliment prematur de la pell i, el que és encara més greu, amb el càncer de pell. A Espanya, els casos de melanoma (càncer de pell originat per la exposició incorrecta als raigs ultraviolats) s’han triplicat els últims anys.

Per tant, l’exposició als raigs solars o als raigs UVA s’ha de fer amb la màxima moderació i el màxim control possibles. Els dermatòlegs consideren que superar les 20-30 sessions de raigs UVA a l’any representa un perill, especialment per a les pells més sensibles, que pot provocar un envelliment prematur de la pell, cremades, taques, arrugues, flacciditat i, en el pitjor dels casos, un melanoma o un altre càncer de pell, com a conseqüència de l’esgotament dels sistemes d’autodefensa.

Als Estats Units i després de successives investigacions científiques, l’American Medical Association ha recomanat la prohibició de l’ús de làmpades de raigs UVA, i al nostre país les crides i les advertències dels metges són cada vegada mes freqüents i rotundes. A favor dels raigs UVA s’al·lega que constitueixen un mètode ràpid, còmode i controlat d’adquirir l’anhelat to bronzejat de la pell i que fins i tot són recomanables per a certes patologies com l’acne, la psoriasi o l’osteoporosi. No obstant això, els dermatòlegs discuteixen, i cada dia amb més èmfasi i arguments científics, aquests beneficis.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions