Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Va patir un accident en una atracció de fira

Un amic va sofrir l'amputació d'una falange de la mà dreta en un accident que va tenir quan gaudia d'una atracció de fira. Ni l'empresa ni la companyia asseguradora en volen assumir la responsabilitat. M'interessaria saber quin organisme públic controla i supervisa la seguretat de les atraccions perquè compleixin la normativa vigent.

/imgs/20040401/img.consultorio.02.jpgLes atraccions de fira suposen un cert risc per als usuaris i aquest risc és assumit per ells, per la qual cosa seria un funcionament anormal o irregular de les atraccions el que donaria lloc a una responsabilitat i indemnització. Així es ve afirmant en la jurisprudència de les audiències provincials, que apunten que qui les utilitza és conscient dels riscs que tenen i d'alguna manera els assumeix, sempre que no hi intervinguin anomalies que els agreugen. D'aquesta manera es debilita l'argumentació que qui explota amb ànim de lucre un negoci susceptible de produir risc, és responsable dels danys que generi. Perquè prosperi una reclamació contra l'empresa no n'hi ha prou d'acreditar el resultat amb danys, sinó que a més s'ha d'haver produït una omissió en l'empresa de l'atracció o una intensificació anormal del risc. Correspon a l'usuari provar el dany i la relació de causa efecte entre el dany i una omissió o activitats anòmales de l'empresa (com la manca de vigilància i control adequats, mesures de seguretat i instruccions deficients ...). A l'empresa que maneja els aparells correspon provar la seva diligència, acreditar que l'accident va tenir lloc sense que hi haguessin contribuït de cap manera, que va obrar amb l'atenció, la cura o la perseverança exigibles i amb la reflexió necessària amb vista a evitar perjudicis. La negligència també pot ser per omissió d'informació sobre riscs i precaucions: perquè l'usuari assumeixi el risc també pot ser necessari que li adverteixin d'això i dels mitjans que ha d'adoptar per a evitar-los o reduir-los. En altres casos, els tribunals han entès que per la naturalesa mateixa de l'atracció pot ser evident, sense que hi calgui cap informació addicional, que genera un risc perfectament observable i, per tant, assumit per qui la utilitza. Quant a les normes de seguretat, cal informar-se en les conselleries corresponents de les comunitats autònomes i els ajuntaments sobre el reglament d'espectacles públics.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions