Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Només per a videoconferències

/imgs/20031201/analisis-2.01.jpg S'han analitzat sis webcams, o càmeres de vídeo digitals per a ordinador, que costen des dels 30,93 euros de Creative Webcam NX als 97 euros d'ADS USB Turbo 2.0. Una webcam és una càmera de vídeo digital que no emmagatzema el que grava, sinó que ho envia directament a un ordinador on les imatges fixes o en moviment poden ser guardades en el disc dur o transmeses a través d'Internet a un interlocutor llunyà. La qualitat d'imatge mediocre d'aquestes càmeres de vídeo les fan idònies per a videoconferències per Internet, on el discret cabal de les connexions domèstiques a Internet fa que es desaprofiti la qualitat d'imatge de càmeres de gamma més alta.

La millor relació qualitat-preu del comparatiu és Logitech Quickcam Zoom, la segona més cara (59,34 euros), però és la que més prestacions ofereix i la que obté la millor valoració en qualitat fotogràfica i en la prova d'ús. Creative és una altra bona opció, per ser la més barata (30,93 euros), per obtenir la segona millor puntuació en la prova d'ús i satisfer les necessitats bàsiques d'un usuari domèstic.

Atès que les webcams se solen col·locar sobre el monitor, convé que no siguin grans ni pesades. NGS Showcam Plus va ser la menor de les sis, mentre que ADS USB Turbo 2.0 ocupa tres vegades més espai. La càmera més lleugera és Philips (90,8 grams) i Logitech la més pesada (189 grams). La llargària del cable resulta decisiva per a poder escollir l'emplaçament de la càmera, però en els sis casos resulta semblant: només oscil·la entre 1,8 metres de cable en Creative i Genius i 2,15 metres en NGS.

Qüestió de suport

Creative, Philips i ADS se sostenen sobre un trípode (el de Creative és articulat i el d'ADS flexible). Genius i Logitech inclouen un suport per al monitor, mentre que NGS a més d'aquest suport incorpora una rosca perquè es pugui fixar a un trípode extern (no inclòs). Les sis càmeres utilitzen una connexió USB a l'ordinador. Aquest tipus d'unió és relativament veloç, còmode (es pot connectar amb l'ordinador connectat) i aporta un avantatge fonamental: a més de transmetre les imatges de la càmera a l'ordinador, extreu electricitat del PC per a nodrir la càmera, per la qual cosa no cal un segon cable connectat al corrent elèctric.
El sensor és la part de la lent que recull les imatges i les transforma en impulsos elèctrics. Els tres tipus de sensors utilitzats (CMOS, VGA d'alta precisió i HQGL) ofereixen una qualitat d'imatge semblant. Quant a l'angle de visió (quanta escena s'hi veu) ADS (52º) és la millor i Creative i Philips (les dues 40º) les càmeres més modestes. Logitech i NGS no van indicar aquest paràmetre en l'etiquetatge. L'enfocament és manual en tots els casos.

Resolució semblant

Les sis webcams ofereixen una resolució màxima de 640x480 píxels o punts d'imatge (el nombre de píxels indica la grandària de la imatge, que és el paràmetre que més incideix en la seva qualitat). No obstant això, Creative no arriba a aquesta resolució per captació directa, sinó que hi arriba per mitjà d'interpolació (un programa informàtic "endevina" els punts que el sensor no capta), cosa que en fa minvar la qualitat real. No obstant això, un usuari no sempre treballarà amb la major resolució (una fotografia requereix més qualitat que un vídeo que es transmetrà per una connexió domèstica a Internet), per això convé que la resolució es pugui modificar segons les necessitats. Creative, Philips i Genius admeten cinc resolucions distintes, ADS i Logitech ofereixen només tres resolucions, mentre que NGS no indica a quines resolucions pot treballar.

Philips, Genius, Logitech i NGS duen un micròfon incorporat que permet afegir àudio a les filmacions de vídeo o a les videoconferències. Les sis càmeres ofereixen control d'exposició automàtic (regula la llum que rebrà el sensor), i balanç de blancs (adapta la càmera a les condicions lumíniques). Logitech du incorporada una tapa per a la lent. Cap càmera no disposa de temporitzador per a fer fotografies, però Philips s'activa per veu (amb la paraula anglesa "cheese"). ADS és l'única que no incorpora una llum en la part frontal per a indicar que està en funcionament.

Prova pràctica

Totes les webcams porten incorporats una sèrie de programes informàtics per a fer àlbums, enviar fotos o vídeos per correu electrònic, millorar la qualitat de les imatges i fer videoconferències per Internet. Creative i Genius ofereixen també un sistema de vigilància (la càmera grava només quan detecta moviment), Philips proporciona jocs molt bàsics, Logitech realitza animacions i NGS crea "story-boards".

Tres usuaris habituals d'estos equips van provar les webcams i van puntuar diversos apartats de l'1 al 5. Genius i Logitech van ser les més ben valorades, (les dues amb 3,7 punts sobre 5), seguida de Creative (3,5 punts). La puntuació més discreta va correspondre a NGS, amb 3,1 punts, per ser molt lenta a l'hora de fer fotografies i vídeos, així com pel seu programari: massa simple, poc pràctic i difícil d'usar.

Encara que la seva funció principal no és la de fer fotografies (les seves prestacions són molt inferiors a les càmeres digitals del mercat), aquests equips són capaços de treure imatges digitals molt bàsiques. Per a avaluar-ne la qualitat en aquest apartat, un fotògraf professional va fer diverses proves utilitzant la configuració automàtica de les càmeres. Logitech va ser la més ben valorada: el seu enfocament pot ser regulat fins i tot en distàncies molt curtes.
Genius, ADS i Philips també reben un "bé". NGS i Creative són les pitjor valorades (les dues, "normal"), la primera per escassa il·luminació de l'escena i la segona per la baixa nitidesa. Les proves de compatibilitat electromagnètica indiquen si altres equips elèctrics pròxims causen interferències en la webcam, aspecte essencial si tenim en compte que la ubicació natural d'aquests dispositius és damunt del monitor (una font energètica potent). De les sis càmeres, només va fallar Genius, que després d'una de les descàrregues electrostàtiques perd la imatge i no la recupera fins que es desconnecta i es torna a connectar a l'ordinador, de forma que incompleix la norma. D'altra banda, les sis càmeres van superar les descàrregues per radiofreqüència i les electrostàtiques.

Les sis càmeres van superar l'anàlisi d'informació i protecció al consumidor, excepte Genius, que no va oferir la garantia mínima exigible d'un any. La nova llei obliga a dos anys de garantia, per la qual cosa ADS, que només ofereix un any, també hauria d'haver suspès aquest apartat, però les webcams van ser adquirides abans que aquesta norma entrés en vigor l'11 d'octubre.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions