Evitar toxiinfeccions alimentàries

Com s'han de conservar els sobrants del menjar

La manipulació i l'emmagatzemament inadequats constitueixen les causes principals de toxiinfeccions alimentàries durant aquests dies
1 Desembre de 2003
Img listado consejo

Com s'han de conservar els sobrants del menjar

/imgs/20031201/consejo.01.jpg
Complimentar pel Nadal els nostres familiars i amics amb una taula assortida generosament de menjars constitueix un costum molt arrelat en la nostra societat.

Els problemes comencen quan les taules i les cases es van buidant de comensals i visitants, i les restes de menjar s’emmagatzemen en la cuina, sense saber en molts casos com s’han de conservar els aliments o els plats sobrants, amb el risc consegüent de toxiinfecció alimentària.

Desar

 • Desi les sobres en un recipient net, poc profund i que es pugui tapar. No les deixi en el lloc on s’han cuinat o on s’han servit. Divideixi les porcions grans en racions més petites i col·loqui-les en recipients d’un màxim de 5 centímetres de profunditat, per a accelerar-ne la refrigeració.
 • Si ha de servir espàrrecs, reservi’n el suc per a poder conservar els que sobren. Si estaven envasats en llauna, rebutgi l’envàs: una vegada oberta la llauna, el seu interior s’oxida ràpidament. Conservi els espàrrecs sobrants en un recipient de plàstic o de vidre, i no s’oblidi de tapar-los i de ficar-los a la nevera.
 • Sàpiga que els aliments o plats cuinats s’han de consumir, refrigerar o congelar en un termini de dues hores. Si es mantenen a temperatura ambient durant més temps (fins i tot menys de dues hores, si la temperatura és alta), els bacteris es poden reproduir fins a assolir nivells nocius, per la qual cosa el consum d’aquests aliments resulta arriscat per a la salut.
 • Consumeixi les sobres en un termini de dos dies. Alguns productes es mantenen en bon estat entre tres i cinc dies, però com més temps es conservi el menjar cuinat, més alt serà el risc d’intoxicació alimentària. Congeli les restes que no hagi de menjar immediatament, sense oblidar-se d’assenyalar-ne la data en el recipient.

Refrigerar

 • /imgs/20031201/consejo.02.jpgEsperi que els aliments es refredin abans de ficar-los a la nevera. Un plat calent a la nevera provoca un augment de la temperatura que impedeix el funcionament correcte de l’aparell, amb el risc de contaminació consegüent.
 • Intenti no omplir el frigorífic. Organitzi’n el contingut de manera que hi hagi prou espai entre els aliments perquè l’aire fred hi pugui circular. Mantingui la seva temperatura entre 0 i 5 graus. Així, impedirà la multiplicació de microorganismes en els aliments.
 • Per a evitar la contaminació encreuada, separi els aliments crus dels cuinats. Fiqui els primers a la part baixa del frigorífic; els aliments preparats, a les lleixes superiors.

Reescalfar

 • Quan reescalfi les restes, deixi que les salses, les sopes i els sucs del menjar bullin durant uns minuts. Remeni bé el menjar per a assegurar-se que s’escalfa per totes parts i serveixi-ho molt calent. Sàpiga que per a eliminar microorganismes patògens, el centre de l’aliment ha d’arribar als 65ºC.
 • Eviti reescalfar el menjar més d’una vegada. Escalfi únicament les racions que vulgui consumir, i reservi’n la resta.
 • Mai afegeixi als aliments conservats el sobrant de les racions reescalfades.
 • No consumeixi les sobres quan no estigui segur de la seva innocuïtat o no sàpiga quant de temps porten emmagatzemades. Llenci de seguida qualsevol aliment conservat durant massa temps, o que presenti un aspecte o una olor dubtosos.
 • Tingui una atenció especial amb la sopa de peix o de marisc, tan habitual en aquestes dates, ja que fermenta amb facilitat.
 • Rebutgi els aliments que presentin males olors, canvis de color, viscositats, zones florides o enterboliments en líquids. Tots aquests signes ens indiquen que la descomposició de l’aliment ja ha començat, cosa que significa un focus de contaminació microbiana.