Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Comerç just : Iniciativa per a afavorir la igualtat entre pobles

Comprant productes de comerç just es contribueix a eliminar les diferències entre països rics i pobres

/imgs/20031201/informe.01.jpg
Amb les festes de Nadal molt prop, s’obren els interrogants habituals sobre els regals que fem als amics i familiars. Una possibilitat, no sempre coneguda, és la de regalar productes de comerç just, és a dir, productes elaborats per grups desfavorits de països en vies de desenvolupament i que arriben a les botigues d’Europa i Amèrica sense intermediaris i assegurant un preu just per als productors que els permeti viure de forma digna. Aquests productes abracen diferents sectors: des d’alimentació (cafè, te, sucre, xocolata, melmelades, fruits secs, etc.,..) fins a una àmplia gamma d’objectes de regal, fabricats de forma artesanal (bijuteria, complements de vestir, papereria, joguines, decoració de la casa, …). D’aquesta manera, el consumidor pot comprar productes i objectes útils, amb una qualitat garantida, i al mateix temps contribuir a eliminar les diferències entre els països del nord i els del sud.

La primera botiga de comerç just es va obrir el 1969 a Holanda i d’aquí es va estendre pels Països Baixos, Alemanya, Suïssa, Àustria, França, Suècia, Gran Bretanya i Bèlgica. El 1990, després de 10 anys de cooperació informal, va nàixer l’European Fair Trade Association (EFTA o Associació Europea de Comerç Just). A Espanya aquest fenomen és més nou i només a partir del 1998 es pot dir que hi ha establiments on es poden adquirir aquests productes, encara que l’evolució ha sigut positiva.

Les últimes dades disponibles corresponen al 2002, i tenen un volum de vendes de 5.911.000 euros. Espanya ocupa actualment el vuité lloc en xifres d’importació de productes de comerç just. Per davant del nostre país es troben França, Irlanda o Suècia, entre d’altres. Els productes que tenen més demanda són els d’alimentació, que acaparen el 56% de les vendes, entre els quals el cafè és el producte estrella. En països com Bèlgica, el 30% de tot el cafè que es consumeix és importat per institucions dedicades al comerç just. Tornant al nostre país, els articles d’artesania acaparen el 40% de les vendes, mentre que llibres i la resta de productes ocupen un marginal 4%.

Quan en comerç just es parla d’alimentació, el producte estrella és el cafè, seguit del cacau. Ambdós productes constitueixen en molts països l’única font d’ingressos per als seus ciutadans i la sobreexplotació dels territoris comporta fins i tot la desertització i la destrucció de la selva. Amb les accions de comerç just s’aconsegueix que els consumidors dels països del nord ajudin al progrés de països en vies de desenvolupament, però seguint una sèrie de condicions que garanteixen que els recursos arribin a les persones que realment ho necessiten sense una sobreexplotació dels terrenys de cultiu.

En el cas dels productes d’artesania i de tèxtils, que ocupen el segon nivell en la demanda dels consumidors del nord, s’assegura que, d’una banda, segueixen les tendències dels consumidors, gràcies a la interrelació entre els productors i les centrals de comercialització (les ONG i les entitats de comerç just).

Les vendes es van fer per mitjà de les prop de 80 botigues repartides en tot Espanya, amb una superfície total de 1.645 metres quadrats que estan ateses per 382 voluntaris i 38 persones contractades. A més, aquests productes es poden adquirir per mitjà de diferents pàgines web dels importadors i, fins i tot, en establiments tradicionals que habiliten una part del seu espai per a aquests productes. Algunes grans cadenes de distribució també s’han implicat recentment en aquest comerç i ofereixen aquests productes en les seves prestatgeries.

El perfil del consumidor habitual de productes de comerç just és una dona d’entre 28 i 60 anys d’edat, d’un nivell econòmic mitjà i amb certa sensibilitat cap als temes socials. Amb aquest perfil, els productes que busquen sempre tenen el seu equiparable en el comerç “normal”, però en canvi prefereixen triar productes de comerç just precisament per la seva implicació social.

Amb l’objecte d’ampliar el seu mercat i d’atreure un nombre més gran de clients, des de les diferents ONG implicades en el comerç just s’està analitzant la ubicació de les botigues com una forma de fer més fàcil l’accés a aquests productes. Per als responsables de botigues de Comerç Just d’Intermón Oxfam l’objectiu és ubicar les botigues i els punts de venda prop dels centres neuràlgics de comerç de les ciutats perquè l’acció de compra sigui senzilla i no constitueixi un sobreesforç.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions