Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Persones grans a casa : La tasca dels assistents, poc valorada

Una de les característiques demogràfiques més significatives de les societats desenvolupades és l'envelliment progressiu de la població. Les causes d'aquest fenomen rauen en l'augment de l'esperança de vida en tots els països desenvolupats (a Espanya les dones viuen una mitjana de gairebé 82 anys, i els homes més de 74 anys) i en un descens acusat de la natalitat.

/imgs/20010201/informe01.jpg
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2000 hi havia uns 600 milions de persones majors de 60 anys, cosa que representa el 10% de la població del planeta. A Europa i a Amèrica, concretament, la població de més de 60 anys sobrepassa ja el 20% del total. I dins del nostre vell continent, l’espanyola és una de les societats més envellides, amb prop de 7 milions de persones majors de 65 anys, la qual cosa suposa més d’un 17% de la població. I les previsions són molt poc optimistes: segons l’IMSERSO, d’aquí a 25 anys aquest percentatge augmentarà fins a assolir gairebé una tercera part de la població.

Però darrere de totes aquestes xifres s’amaga el dia a dia de les nostres persones grans, principalment dels que ja no es valen per si mateixos, i de les seves famílies o assistents, que els acullen i s’enfronten a una vida organitzada al seu voltant. Viure amb una persona gran que requereix atenció constant és dur, i en la majoria de les ocasions poc gratificant. Malgrat això, és una opció que moltes famílies escullen i que tantes altres accepten amb resignació, ja que les infraestructures gerontològiques del nostre país resulten insuficients.

De tota manera, recordem que algunes persones grans gaudeixen d’una salut envejable, tan sols aombrada per petites xacres, i que la seva aportació a les llars resulta fonamental en fer-se càrrec dels néts o de petits encàrrecs domèstics. A més, cada vegada s’arriben a edats més avançades en millor estat de salut i moltes persones grans no volen renunciar a la independència de viure pel seu compte. També es percep un canvi de mentalitat lent però imparable en la societat i, com en altres països europeus, cada vegada més avis opten per viure sols fins que requereixen assistència ininterrompuda. La por de la solitud desapareix en la mesura que són autosuficients, gaudeixen d’un estat de salut acceptable per a la seva edat i troben activitats a les quals es poden dedicar. És per això que les llars de jubilats, els poliesportius municipals i les associacions de diversa índole realitzen una tasca fonamental per a ells.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions