Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

El 40% de les estacions d'esquí del nostre país, analitzades : La seguretat a les pistes, escassa

Les estacions ofereixen una qualitat de servei satisfactòria, però l'esquiabilitat de les pistes és amb freqüència mediocre

/imgs/20010201/tema01.jpg
Aquest any, centenars de milers de persones al nostre país visitaran les 28 estacions d’esquí espanyoles, que han invertit per a aquesta temporada gairebé 6.000 milions de pessetes. Es tracta d’un servei que omple, molt saludablement i esportivament, el temps de lleure de molts ciutadans; no en va, l’any passat les nostres estacions van rebre més de 5 milions de visites. El bon aficionat a l’esquí és exigent i rarament queda satisfet, però la seva actitud no deixa de ser raonable perquè esquiar surt molt car: a més dels desplaçaments (les estacions queden molt lluny de gairebé tots els llocs), de la compra de la roba específica que requereix aquest esport i de l’adquisició o lloguer de botes, planxes, fixacions i pals, cal afrontar una despesa molt onerosa, la de l’abonament (des de 3.200 fins a gairebé 5.000 pessetes per dia, segons les estacions), el bitllet que habilita l’usuari per utilitzar els remuntadors mecànics que repetidament el pugen fins a les zones des de les quals realitza els seus descensos.

I, per rematar la feina, si el temps no acompanya o la neu és escassa o de mala qualitat, tota la inversió, l’esforç i la tenacitat logística que exigeix aquest esport, tant per a l’usuari com per als professionals de les estacions d’esquí, gairebé no serveixen per a res.

Però aquestes dosis elevades de despesa i incertesa inherents a l’esquí alpí (per a l’esquí de fons no calen remuntadors, per la qual cosa l’esportista s’evita el cost de l’abonament) no són l’única explicació a l’actitud crítica dels aficionats. Hi ha d’altres raons, i de molt pes. CONSUMER ha analitzat a fons 11 estacions de tot tipus al nostre país, a les quals ha enviat esquiadors experts perquè realitzin les proves in situ. I de la investigació es conclou que encara que la qualitat de servei que ofereixen les estacions es pot definir com a bona en general, l’esquiabilitat (nombre de quilòmetres esquiables, qualitat i cura de les pistes i capacitat de transport dels remuntadors i comoditat d’aquests, entre d’altres aspectes) és, llevat d’algunes excepcions, mediocre. I, el que és més important, la seguretat que ofereixen les pistes a l’usuari és, a gairebé la meitat de les estacions, deficient.

Malgrat que el desplegament d’infraestructures d’emergència a totes les estacions (heliport, atenció sanitària i megafonia) és majoritàriament satisfactori, ni més ni menys que cinc estacions (Astún, Sierra Nevada, la Molina, Panticosa i Formigal) suspenen en la seguretat que ofereixen les seves pistes a l’esquiador. Només tres, Valdesquí i Navacerrada (totes dues petites i a Madrid), i Baqueira-Beret (gran i a la Vall d’Aran, a Lleida) van aprovar aquest examen de seguretat a les pistes. Els apartats en els quals es van concentrar els defectes són la protecció davant els barrancs i la senyalització de les zones sense neu, que no arriben ni tan sols a l’aprovat de mitjana en totes les estacions incloses. En la senyalització dels encreuaments perillosos suspèn el 20% de les estacions, si bé en les altres la situació era molt satisfactòria. Els apartats més ben coberts (cap estació va suspendre) són la protecció dels pilons que suporten els remuntadors, la senyalització (per bona visibilitat per als usuaris) i el manteniment de les pistes.

Poc esquiables Quant a l’esquiabilitat dels pendents senyalitzats (o pistes), la situació és millor però tampoc arriba a ser satisfactòria. Panticosa, Vallter 2000 i Candanchú suspenen l’examen. Només Sierra Nevada (excel·lent) i Baqueira-Beret (molt bé) compleixen amb les expectatives d’un esquiador exigent i informat, que està al corrent del que ofereixen les estacions de més qualitat, fonamentalment: uns remuntadors ràpids i còmodes i molt terreny esquiable amb pistes de diversos graus de dificultat, però sempre amb una generosa dotació de pistes llargues, amples i amb bon pendent, per a esquiadors de nivell mitjà o mitjà-alt. Es poden considerar acceptables Formigal i la Molina, i es queden en una línia de mediocritat Valdesquí, Astún i Alto Campoo. Malgrat la seva petita dimensió, Navacerrada aconsegueix bona nota, si bé queda lluny de Baqueira i Sierra Nevada.

El punt crític, com sap qualsevol esquiador, són els remuntadors: sis estacions, més de la meitat, suspenen i gairebé sempre ho fan per la capacitat relativa insuficient de remuntar els usuaris als punts des dels quals poden començar a descendir amb els seus esquís. Aquest apartat dels remuntadors, molt relacionat tant amb el temps d’espera que ha de suportar l’usuari a les cues com amb la comoditat del viatge fins a les pistes, inclou: capacitat de transport en funció del nombre de quilòmetres esquiables a cada estació, nombre de telecadires en general i de telecadires desembragables en particular i, si n’hi ha, nombre de telecabines. Les que van suspendre en remuntadors van ser Vallter 2000, Candanchú (totes dues molt malament), i, ja més a prop de l’aprovat, Valdesquí, Astún, Panticosa i la Molina. Només Sierra Nevada i Navacerrada superen folgadament les necessitats estimades per CONSUMER en matèria de remuntadors, encara que Baqueira-Beret mereix un bé.

En la cura que reben les pistes (empleats encarregats del manteniment de les pistes, nombre de màquines trepitjaneu i de quilòmetres esquiables que gaudeixen de canons de neu artificial), suspenen Panticosa, Candanchú, Formigal i Astún. Destaquen positivament Navacerrada i, sobretot, Sierra Nevada i Baqueira. La Molina obté un notable, i les altres es mouen entre l’acceptable i el bé. Un altre motiu d’aquesta valoració mediocre quant a l’esquiabilitat és l’horari excessivament breu en algunes estacions: quatre obren només set hores i mitja, mentre que dues funcionen durant una hora més al dia. Una diferència important.

Comoditat i serveis a l’estació

Respecte a la qualitat del servei que ofereix l’estació (excloent-ne les pistes) als seus visitants-clients, la situació és millor que quant a esquiabilitat i seguretat: només una, Valdesquí, suspèn, i una altra, Astún, obté un resultat mediocre (5,5 punts). Les altres estan bé. Les millors són, en aquest ordre, Alto Campoo, Sierra Nevada, la Molina i Navacerrada, si bé tant Baqueira com Formigal aconsegueixen un bé que s’acosta al notable. Amb detall: l’únic defecte gairebé generalitzat afecta el servei de guarderia (molt útil per a pares amb nens molt petits o que s’estimin més no esquiar), que peca amb freqüència d’un horari d’obertura escarit i d’una capacitat insuficient per acollir aquests usuaris tan especials. També es pot definir com a dolent sense pal·liatius el servei de taquilles, responsable de les aglomeracions i retards que sovint sofreixen els esquiadors quan volen comprar els seus abonaments; no en va, només la Molina i Navacerrada aproven en aquest apartat. I una cosa semblant passa, encara que el nombre d’estacions amb problemes sigui inferior que en el cas de les taquilles, amb l’estat de netedat i conservació dels lavabos a l’estació, amb el nombre de monitors d’esquí (tantes vegades insuficients, com saben els aficionats) i amb l’absència d’empleats que ajudin els usuaris a aparcar els seus vehicles. En qualitat de servei el més positiu és que, exceptuant Valdesquí, totes tenien oficina d’atenció al client i taller de reparació d’esquís, i que a totes lloguen material per a la pràctica d’aquest esport i compten amb una infraestructura acceptable d’emergències: heliport a l’estació o relativament a prop (o, si no n’hi ha, un espai que es pot habilitar a l’estació), atenció sanitària i sistema de megafonia.

Acarant totes les dades extretes de l’estudi, es pot concloure que Baqueira-Beret (4.900 pessetes l’abonament diari) i Navacerrada (4.000 pessetes) destaquen sobre les nou estacions restants, per les seves bones qualificacions en els tres grans apartats (esquiabilitat, serveis a l’estació i seguretat a les pistes) de què consta aquest informe. Sierra Nevada (4.100 pessetes l’abonament diari) podria estar a l’alçada d’aquestes dues estacions (per la seva excel·lent esquiabilitat i molt bona qualitat de servei) si no hagués suspès en seguretat a les pistes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions