Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: Com s'ha de procedir davant un llogater que no paga lloguer, ni llum, ni telèfon ni aigua

El mes d'agost passat vam llogar un pis que tenim a Marbella a una dona. Ens va pagar els dos primers mesos per avançat, però és l'únic que ha abonat fins ara. Ni tan sols ha pagat l'electricitat, el telèfon o l'aigua que consumeix. El contracte de lloguer es va formalitzar per un any, malgrat que la dona volia que fos per dos anys, i es va fer mitjançant una immobiliària. Hem parlat diverses vegades amb aquesta dona, però sempre diu que pagarà "la setmana vinent" i quan arriba el moment demana un altre retard. Què podem fer?

A l'hora d'arrendar un habitatge cal tenir en compte que, d'acord amb la Llei d'arrendaments urbans de 1994, els contractes que es formalitzin a partir d'aquesta data tindran un termini de vigència mínim de cinc anys. Si, com en aquest cas, el termini acordat ha estat d'un any el pacte és vàlid però el llogater té dret a continuar a l'habitatge i prorrogar el contracte fins a quatre anys més. Aquesta és una facultat que atorga la llei al llogater i que és obligatòria per al propietari. En casos d'impagament de rendes i d'altres quantitats com llum, aigua i telèfon, el primer pas és requerir-ne el pagament al llogater i indicar l'import degut per tots els conceptes. Aquest requeriment s'ha de fer per escrit, deixant constància suficient: via notarial o per telegrama amb justificant de recepció. Si el llogater persisteix en l'impagament, podem recórrer a la via judicial. Si arribem a aquest punt, presentarem una demanda de desnonament per recuperar l'habitatge i instar l'abandonament del llogater. Tot això per la via del judici verbal, d'acord amb la nova Llei d'enjudiciament civil 1/2000. Si es presenta la demanda una vegada han transcorregut quatre mesos des del requeriment fefaent, el llogater ja no podrà pagar per evitar el desnonament. Però si la demanda s'interposa abans dels quatre mesos, el llogater podrà evitar el desnonament si paga al llogater tot el que deu en aquell moment o diposita la quantitat deguda al jutjat o en una notaria.

Ara bé, si el que es pretén és simplement cobrar les quantitats degudes, s'ha de presentar demanda de reclamació de quantitats sense desnonament. En aquest cas, serà un judici ordinari de la nova Llei d'enjudiciament civil si la quantitat reclamada supera les 500.000 pessetes, i judici verbal si és inferior a aquesta quantitat. Si la quantitat és inferior a 150.000 pessetes, es pot anar a judici sense advocat ni procurador, si és el que es vol. La conveniència o no de la reclamació de quantitats serà en funció de la solvència del llogater i de les possibilitats d'embargar diners o d'altres béns que tingui a nom seu. En definitiva, els passos que cal seguir passen pel requeriment fefaent de pagament i la via judicial.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions