Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: La millor, la més senzilla

S'han analitzat set maquinetes d'afaitar elèctriques molt diferents per esbrinar, entre altres qüestions, si els diversos sistemes d'afaitat influeixen en l'arranat aconseguit i en el grau d'irritació que causen en la pell de l'usuari. El preu oscil.la entre els 70 euros de Braun 5444 i els 137 euros de Philips HQ7740. La millor relació qualitat-preu és la de Braun, perquè a més de ser la més barata va ser la més ben valorada pels usuaris, ja que va aconseguir el millor rasurat, tot i que al mateix temps siga la més pobra en prestacions.
Aquestes maquinetes d'afaitar, pel fet de ser aparells elèctrics, han de superar unes proves de seguretat estrictes que verifiquen que no són perilloses per als usuaris. Després dels exàmens pertinents de laboratori, les set van demostrar que eren segures. Ara bé, els resultats no van ser tan positius quan es va comprovar la compatibilitat electromagnètica, la possibilitat de pertorbar altres equips elèctrics o que siguen alterades per una descàrrega elèctrica. Les set són innòcues per a la resta d'aparells, però el carregador de Philips HQ7740 deixa de funcionar definitivament quan se li aplica una descàrrega electrostàtica per contacte de ± 4kV, per la qual cosa no es pot continuar utilitzant la màquina (només funciona amb bateries); aquesta és una fallada molt greu, ja que aquest tipus de descàrregues són inferiors a les que es produeixen quan l'ambient està "molt carregat" i en tocar amb la mà una superfície metàl.lica notem una enrampada.

Sistemes de tall

Aquestes maquinetes utilitzen dos sistemes d'afaitat: fulles giratòries o làmines vibratòries. En la prova d'ús cap tècnica no es va mostrar superior a l'altra, ja que el millor afaitat l'ofereix una maquineta amb làmines, el segon i el tercer millor són de fulles, els dos següents de làmines i els dos últims novament de fulles. Per tant, aquest no és un factor essencial.
Els capçals on van inserides les fulles són basculants, per la qual cosa s'adapten al contorn de la cara per a aconseguir un afaitat més arranat. Els dos models de Braun són els únics que ofereixen a l'usuari un mode "estàtic" si prefereix que el capçal no balancege. Les fulles, com tots els elements tallants, es desgasten amb l'ús. En les maquinetes analitzades es poden reemplaçar sense necessitat de rebutjar l'aparell complet. Les menys duradores (segons el que expressen els manuals) són les dues de Remington i la de Panasonic, que s'han de reemplaçar cada any. Les que més aguanten són les de Philips, que poden arribar fins als dos anys.
Les mostres analitzades inclouen tapa protectora, sistema tallapatilles i bossa de viatge, excepte Braun 5444, sense aquest útil de transport. Els capçals de Panasonic, Remington R9400 i Braun 6680 es poden netejar sota l'aixeta, mentre que el de Philips HQ7740, a més, permet fer l'afaitat sota la dutxa. La neteja de les altres, cal fer-la en sec amb un petit raspall.

Grandària i pes

Una maquineta ha de ser petita i de poc de pes perquè resulte manejable. La més petita, amb diferència, és Braun 5444 (58x135x32 cm), seguida de Panasonic (un 56 % més gran) i de Braun 6680 (59 %). Les més voluminoses són Remington R9400 i les dues de Philips, més del doble de grans que la més petita. Remington R950 és, així i tot, la menys pesada (175 grams), i Braun FreeGlider 6680 és la que pesa més, amb 250 grams. El consum elèctric és realment reduït i en tots els casos s'ajusta al que indiquen en l'etiquetatge: des dels 2,2 W de Philips 6445 fins als 9 W de Philips HQ7740.
Philips 6445 únicament funciona connectada a la xarxa elèctrica, l'altra de Philips (el model HQ7740) només ho fa amb bateries, amb la qual cosa, quan es descarrega cal esperar que es torne a carregar per a usar-la una altra vegada. Les cinc restants poden funcionar mitjançant els dos sistemes d'alimentació.
Alguns equips inclouen un dispensador de loció que hidrata el rostre a mesura que s'avança en l'afaitat, i que calma la irritació produïda; és el que es coneix com "afaitat humit", present només en Philips HQ7740 i Braun 6680, que incorporen una mostra d'aquestes locions.

Prova d'ús: la clau

Quatre homes que acostumen a afaitar-se amb maquinetes van provar les set mostres segons recomanen en cada manual i van valorar, de l'1 al 10, diversos ítems seguint un protocol estandarditzat (UNE-EN 61254:1997) que mesura l'aptitud a la funció d'aquests aparells.
Després de cada afaitat, els usuaris van respondre a diverses qüestions sobre l'arranat (eficàcia del tall de la barba) en distintes zones de la cara (coll, galta, barbeta i bigot) i la irritació produïda en la pell. La majoria dels equips van aconseguir una puntuació notable en l'eficàcia de l'arranat i en l'absència d'irritació. Les excepcions van ser Remington R9400 amb 6 punts sobre 10 i Remington R950, amb només 5,8 punts (en gran mesura per la sensació d'irritació que deixa en la pell, sobretot al coll) i, per tant, les pitjors amb diferència en aquest apartat. Braun 5444 (8,3 punts sobre 10, la millor tant en arranat com en absència d'irritació), Philips HQ7740 (8,1 punts) i Philips 6445 (7,8 punts) van demostrar que eren les més eficaces en aquest aspecte, que, molt possiblement, és el més important de tota l'anàlisi. La millor tallapatilles va ser la de Braun 5444, i la pitjor la de Remington R9400, que només va arribar als 6,5 punts sobre 10.
Quant a la valoració de la maquineta en si (deixant al marge l'eficàcia), totes van aprovar i van aconseguir, de mitjana, almenys un notable. Les dues de Philips i Braun 5444 es van situar per sobre de 8 punts sobre 10. Els usuaris, en contra del que puga semblar, no van donar excessiva importància al sistema d'alimentació: les maquinetes més ben valorades són una que només funciona connectada a la xarxa elèctrica (Philips 6445), una altra que només ho fa amb bateries (Philips HQ7740) i una tercera que admet els dos sistemes (Braun 5444).

Semblants en facilitat de neteja

Segons els usuaris, totes les maquinetes resulten fàcils de netejar, i, com era previsible, la millor en aquest apartat és una de les que admet la neteja humida: Philips HQ7740, amb 9,3 punts sobre 10. Crida l'atenció que la segona millor siga una que s'haja de netejar en sec amb un petit raspall: Philips 6445. També superen els vuit punts Panasonic (8,3 punts) i Braun FreeGlider 6680 (8 punts); les dues es poden netejar sota l'aixeta.

/imgs/20051001/analisisb2.jpg

Segons els usuaris, les maquinetes més silencioses van ser les de Philips i les més sorolloses Braun FreeGlider 6680 i Panasonic ÉS7026. Per què no es va mesurar el soroll al laboratori d'una manera objectiva? Els decibels que emet un aparell no indiquen prou com resulta de molest el seu soroll, ja que influeixen factors com la freqüència. Per això, es va preferir un examen subjectiu d'un apartat essencial en un producte que en ocasions s'utilitza mentre altres persones dormen.
La informació que ofereixen (manuals, precaucions sobre seguretat...) és correcta, excepte en el període de garantia de Panasonic, que indica un any en comptes dels dos que obliga la llei. Remington ofereix un període de prova de 30 dies després dels quals és possible canviar el producte.
Quant a la qualitat global, Braun 5444 i Philips 6680 aconsegueixen el 'molt bé', seguides de Braun 6680 i Panasonic que aconsegueixen el 'bé', Remington R9400 i Remington R950 que es queden en l''acceptable' i, finalment, Philips HQ7740 que suspèn no per la mala aptitud a la funció (que és excel.lent), sinó per fallar en la prova de compatibilitat electromagnètica, un defecte que amb relativa facilitat pot inutilitzar definitivament l'aparell.

Quant duren les bateries?

Per comprovar l'autonomia de cada bateria (Philips 6445 només funciona connectada a la xarxa elèctrica) es va carregar i descarregar cada equip una vegada, i van ser recarregats de nou. La prova va consistir a posar en marxa cada equip en períodes d'ús de cinc minuts 'a l'aire' (és a dir, la maquineta encesa sense fer pressió sobre cap superfície) separats per intervals de 24 hores fins a l'esgotament de la bateria.
La que més dura és precisament la que no permet l'ús connectada, Philips HQ7740, que va superar els 85 minuts de funcionament. La segueix Braun 6680, amb 66 minuts. La de menor duració va ser Remington R950, amb només 42 minuts d'autonomia.
Cal tenir en compte, de totes formes, que en un ús normal la fricció farà que es consumisca més electricitat i l'autonomia serà menor.
Però almenys tan important com la duració de la bateria és el temps que tarda a carregar-se. Per exemple, Remington R950 o Braun 5444 necessiten 16 hores per a omplir-se, molt més temps que Braun 6680, Panasonic i l'altra Remington, que només necessiten una hora de càrrega. Això sí, totes avisen quan la bateria està a punt d'esgotar-se.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions